Mleko kozie

właściwości i wartości odżywcze

Czym wyróżnia się mleko kozie?
1. Małą liczbą bakterii
2. Niewielką ilością komórek somatycznych
3. Brakiem organizmów chorobotwórczych
4. Brakiem substancji szkodliwych

więcej

Produkcja

sera koziego

Kozie mleko charakteryzuję się lekko żółtą barwą i lekko słonym, korzennym smakiem. Idealnie nadaję się do produkcji serów ze względu na mała kuleczki tłuszczu oraz wysoką zawartość soli mineralnych.

więcej

Ser kozi

w plastrach 100g

Heeeello

Cześć! Mam na imię Meelania i opowiem Ci, dlaczego ser z mojego mleeeka jest taki pyszny. Codziennie delektuje się zielonkami na słonecznej łące przy najlepszych warunkach środowiskowych. Kuleczki tłuszczowe, które są zawarte w moim mleku są małe, dzięki czemu są lepiej trawione i przyswajalne. W składzie mojego mleka znajdziesz również wiele minerałów tj. wapń, potas, magnez cynk oraz wiele witamin m.in.: wit. A, B, D, PP. Poznaj bliżej rodzaje sera, do którego produkcji wykorzystywane jest mojeee mleeeko.

Aktualności

Właściwości kosmetyczne mleka koziego

Mleko kozie zyskało uznanie na świecie, dzięki świetnym właściwościom prozdrowotnym w diecie. A jeśli jesteś fanem naturalnej pielęgnacji skóry, to też powinieneś sięgnąć po kozie mleko. Aktualnie produkty z kozim mlekiem, to już nie nisza w produktach beauty. Jednym z najpopularniejszych składników w branży produktów do pielęgnacji skóry. Eksperci twierdzą, że kozie mleko jest doskonałym […]

więcej...

Przepisy na zupy z serem kozim

Ser kozi to wyjątkowy gatunek sera, który ma coraz większe zastosowanie w kuchni… i całe szczęście, bo jest świetnym dodatkiem do dań! Ma wyraźny smak, choć w zależności od rodzaju różni się intensywnością. Aromat sera koziego też różni się w zależności od rodzaju, najbardziej charakterystycznie pachną sery kozie pleśniowe. Sery kozie świetnie nadają się do […]

więcej...

Przepis na roladki z szynką parmeńską i serem kozim

Przekąski z serem kozim to pyszna alternatywa dla tradycyjnych przekąsek. Ser kozi charakteryzuję się wyrazistszym smakiem od sera krowiego oraz specyficznym zapachem. Ser kozi jest łatwostrawny i bogaty w witaminy, a na dodatek jest mniej alergizujący więc przypadnie do gustu wszystkim gościom. Bardzo często smak sera koziego opisywany jest jako ostry i cierpki. Jednak sery […]

więcej...

Ekologiczna hodowla kóz

Intensyfikacja chowu zwierząt spowodowała zachwianie relacji pomiędzy zwierzętami a przyrodą. Ekologiczna hodowla ma na celu przywrócenie tej równowagi. Produkty ekologiczne stają się coraz popularniejsze, a konsumenci stają się bardziej świadomi korzyści jakie niosą za sobą te produkty. Wzrasta świadomość środowiskowa oraz zdrowotna. Oczywiście, by produkt mógł być nazywany produktem ekologiczny to musi pochodzić z gospodarstwa […]

więcej...

Facebook Instagram