Mleko kozie

właściwości i wartości odżywcze

Czym wyróżnia się mleko kozie?
1. Małą liczbą bakterii
2. Niewielką ilością komórek somatycznych
3. Brakiem organizmów chorobotwórczych
4. Brakiem substancji szkodliwych

więcej

Produkcja

sera koziego

Kozie mleko charakteryzuję się lekko żółtą barwą i lekko słonym, korzennym smakiem. Idealnie nadaję się do produkcji serów ze względu na mała kuleczki tłuszczu oraz wysoką zawartość soli mineralnych.

więcej

Ser kozi

w plastrach 100g

Heeeello

Cześć! Mam na imię Meelania i opowiem Ci, dlaczego ser z mojego mleeeka jest taki pyszny. Codziennie delektuje się zielonkami na słonecznej łące przy najlepszych warunkach środowiskowych. Kuleczki tłuszczowe, które są zawarte w moim mleku są małe, dzięki czemu są lepiej trawione i przyswajalne. W składzie mojego mleka znajdziesz również wiele minerałów tj. wapń, potas, magnez cynk oraz wiele witamin m.in.: wit. A, B, D, PP. Poznaj bliżej rodzaje sera, do którego produkcji wykorzystywane jest mojeee mleeeko.

Aktualności

NAJPOPULARNIEJSZE SERY Z KOZIEGO MLEKA

Ser z koziego mleka skradł serca ludzi na całym świecie swoim łagodnym smakiem oraz bogactwem wartości odżywczych. Tradycja hodowli kóz została zapoczątkowana w Francji już w VIII w n.e. Obecnie we Francji produkowane jest 120 gatunków serów kozich. To właśnie Francuzi, ale również Szwajcarzy, są największymi miłośnikami tych serów. Jednak najpopularniejsze sery z koziego mleka […]

więcej...

SER KOZI – WŁAŚCIWOŚCI, SKŁAD I ZASTOSOWANIE

Ser kozi jest polecany wszystkim osobom co chcą się zdrowo odżywiać ze względu na bogate wartości odżywcze. Coraz częściej sery z mleka krowiego zastępują sery z mleka koziego. Warto zapoznać się z właściwościami sera koziego by móc zrozumieć jego fenomen. Ser kozi jest łagodny w smaku. Idealnie sprawdzi się jako drugi posiłek dla dzieci, do […]

więcej...

Zdrowotne aspekty spożywania serów kozich

1. Brak metali ciężkich w składzie. To właśnie koza ma wyjątkową zdolność skutecznego izolowania  oraz filtrowania wszystkich zanieczyszczeń z tej grupy i pozbywanie się ich z organizmu. 2. Są lekkostrawne. Kuleczki tłuszczu obecne w mleku kozim są mniejsze niż w mleku krowim co ułatwia aktywność enzymów i przyśpiesza trawienie. 3. Są bogate w wapń, który wzmacnia […]

więcej...

Facebook Instagram