Mleko kozie

właściwości i wartości odżywcze

Czym wyróżnia się mleko kozie?
1. Małą liczbą bakterii
2. Niewielką ilością komórek somatycznych
3. Brakiem organizmów chorobotwórczych
4. Brakiem substancji szkodliwych

więcej

Produkcja

sera koziego

Kozie mleko charakteryzuję się lekko żółtą barwą i lekko słonym, korzennym smakiem. Idealnie nadaję się do produkcji serów ze względu na mała kuleczki tłuszczu oraz wysoką zawartość soli mineralnych.

więcej

Ser kozi

w plastrach 100g

Heeeello

Cześć! Mam na imię Meelania i opowiem Ci, dlaczego ser z mojego mleeeka jest taki pyszny. Codziennie delektuje się zielonkami na słonecznej łące przy najlepszych warunkach środowiskowych. Kuleczki tłuszczowe, które są zawarte w moim mleku są małe, dzięki czemu są lepiej trawione i przyswajalne. W składzie mojego mleka znajdziesz również wiele minerałów tj. wapń, potas, magnez cynk oraz wiele witamin m.in.: wit. A, B, D, PP. Poznaj bliżej rodzaje sera, do którego produkcji wykorzystywane jest mojeee mleeeko.

Aktualności

Nabiał kozi, a odporność

Nabiał kozi coraz częściej wybierany jest przez konsumentów ze względu na jego prozdrowotne właściwości. Nie jest tajemnicą, że nabiał kozi charakteryzuje się wysoką zawartością wapnia, jest bogaty w białko oraz łatwostrawny. Produkty kozie mogą być świetnymi zamiennikami produktów krowich, szczególnie dla osób z nietolerancją laktozy. Dodatkowo, mleko kozie przewyższa mleko krowie również pod względem zawartości […]

więcej...

Jak zrobić ser z koziego mleka?

Ser kozi zdobył na świecie uznanie już dawno, choć nadal jest grupa osób, które uważają, go za zbyt intensywny i o zbyt charakterystycznym zapachu! Jednak jesteśmy tu po to, abyście dowiedzieli się o serach kozich więcej, dlatego na wstępie zaznaczymy – nie każdy kozi ser taki jest. Istnieją różne typy serów, o delikatnych nutach mleka […]

więcej...

Makaron z kozim serem: przepis

Makaron z ulubionymi dodatkami, to szybki pomysł na pyszne danie! Przepis na makaron z kozim serem i sosem szpinakowym to wegetariański, aromatyczny i smaczny obiad. Na przygotowanie makaronu z kozim serem potrzebujesz około 30 min. Podane ilości składników, wystarczą dla 3/4 porcji. Składniki: pół opakowania makaronu spaghetti opakowanie świeżego szpinaku baby (500g) ser kozi Meelania […]

więcej...

Mleko i ser kozi: właściwości

Mleko kozie jest najczęściej spożywanym mlekiem na świecie, nie bez powodu! Jest bardziej kremowe i łagodne niż mleko krowie, oraz łatwiej się trawi. To tylko niektóre z właściwości mleka koziego, jeśli chcesz dowiedzieć się dlaczego warto wprowadzić je do diety, odpowiedź znajdziesz w tym artykule. Właściwości mleka koziego. Dlaczego warto wprowadzić je do diety? Mleko […]

więcej...

Facebook Instagram