Kazeina w mleku kozim

Czym jest kazeina? 

Kazeina to główne białko mleka krowiego. Czasami może stanowić nawet 80% jego protein mlecznych. Dla osób bez alergii, kazeina jest bardzo ważną substancją, gdyż dostarcza naszemu organizmowi fosforu oraz wapnia. Jest bogata w aminokwasy a jej wartość odżywcza jest bliska wartości odżywczej białek mięsa. Kazeina wspomaga również budowanie tkanki mięśniowej, przez co często spożywana jest przez sportowców.

Niestety niektóre osoby dotknięte mogą być alergią na kazeinę. Po jej spożyciu organizm wyzwala reakcję obronną i zaczyna produkować przeciwciała. Badania pokazują, że aż 60% alergii na białko jest związane z obecnością kazeiny. Kazeina jest obecna w wielu produktach mlecznych, ponieważ jest termostabilna. Oznacza to, że jej alergizujące właściwości nie znikają po obróbce termicznej. 

Kazeina w mleku kozim 

Proporcje białek zawartych w mleku kozim zdecydowanie różnią się od proporcji białek w mleku krowim. Alergeny w mleku krowim występują zazwyczaj w większych stężeniach, dlatego właśnie wiele osób o wiele lepiej toleruje mleko kozie. Ilość kazeiny w mleku kozim jest wyjątkowo niska, zdarza się nawet że jej stężenie jest bliskie zeru. Mleko kozie zawiera mniejszą frakcję αs-kazeiny, więcej frakcji β-kazeiny oraz niemalże identyczną ilość κ-kazeiny w porównaniu do mleka krowiego. Co najważniejsze, jego skład ma charakteryzuje się niską zawartością frakcji αs1-kazeina, która jest frakcją najbardziej alergizującą . 

Może zainteresuje cię także:

Właściwości kosmetyczne mleka koziego

Mleko kozie zyskało uznanie na świecie, dzięki świetnym właściwościom prozdrowotnym w diecie. A jeśli jesteś fanem naturalnej pielęgnacji skóry, to też powinieneś sięgnąć po kozie mleko. Aktualnie produkty z kozim mlekiem, to już nie nisza w produktach beauty. Jednym z najpopularniejszych składników w branży produktów do pielęgnacji skóry. Eksperci twierdzą, że kozie mleko jest doskonałym […]

więcej...

Przepisy na zupy z serem kozim

Ser kozi to wyjątkowy gatunek sera, który ma coraz większe zastosowanie w kuchni… i całe szczęście, bo jest świetnym dodatkiem do dań! Ma wyraźny smak, choć w zależności od rodzaju różni się intensywnością. Aromat sera koziego też różni się w zależności od rodzaju, najbardziej charakterystycznie pachną sery kozie pleśniowe. Sery kozie świetnie nadają się do […]

więcej...

Facebook Instagram