Kazeina w mleku kozim

Czym jest kazeina? 

Kazeina to główne białko mleka krowiego. Czasami może stanowić nawet 80% jego protein mlecznych. Dla osób bez alergii, kazeina jest bardzo ważną substancją, gdyż dostarcza naszemu organizmowi fosforu oraz wapnia. Jest bogata w aminokwasy a jej wartość odżywcza jest bliska wartości odżywczej białek mięsa. Kazeina wspomaga również budowanie tkanki mięśniowej, przez co często spożywana jest przez sportowców.

Niestety niektóre osoby dotknięte mogą być alergią na kazeinę. Po jej spożyciu organizm wyzwala reakcję obronną i zaczyna produkować przeciwciała. Badania pokazują, że aż 60% alergii na białko jest związane z obecnością kazeiny. Kazeina jest obecna w wielu produktach mlecznych, ponieważ jest termostabilna. Oznacza to, że jej alergizujące właściwości nie znikają po obróbce termicznej. 

Kazeina w mleku kozim 

Proporcje białek zawartych w mleku kozim zdecydowanie różnią się od proporcji białek w mleku krowim. Alergeny w mleku krowim występują zazwyczaj w większych stężeniach, dlatego właśnie wiele osób o wiele lepiej toleruje mleko kozie. Ilość kazeiny w mleku kozim jest wyjątkowo niska, zdarza się nawet że jej stężenie jest bliskie zeru. Mleko kozie zawiera mniejszą frakcję αs-kazeiny, więcej frakcji β-kazeiny oraz niemalże identyczną ilość κ-kazeiny w porównaniu do mleka krowiego. Co najważniejsze, jego skład ma charakteryzuje się niską zawartością frakcji αs1-kazeina, która jest frakcją najbardziej alergizującą . 

Może zainteresuje cię także:

Ser kozi dla osób aktywnych

Nie ma wątpliwości, że kozi ser to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego sera z mleka krowiego. Różne korzyści zdrowotne wynikają z innej budowy komórek mleka. Różnice w mleku kozim, a krowim występują w strukturze lipidowej, tłuszczowej oraz w zawartości pierwiastków i witamin. Kozie mleko jest źródłem białka, fosforu, tłuszczu, laktozy i minerałów (zwłaszcza wapnia). Jego lipidy […]

więcej...

Jak przechowywać sery kozie, by zachować ich świeżość i aromat?

Sposób przechowywania serów kozich, aby smakowały tak jak od razu po otwarciu jest bardzo ważne. Sery, których nie przechowuje się w odpowiedni sposób tracą swój aromat, a nawet zaczynają zbierać inne aromaty pochodzące z lodówki. Konsystencja serów, których nie przechowuje się w odpowiedni sposób również zmienia się na gorsze. Dlatego zadbaj o świeżość serów, aby […]

więcej...

Facebook Instagram