Kazeina w mleku kozim

Czym jest kazeina? 

Jest to główne białko mleka krowiego. Czasami może stanowić nawet 80% protein mlecznych. Dla osób bez alergii, kazeina jest bardzo ważna, gdyż dostarcza naszemu organizmowi fosforu oraz wapnia. Jest również bogata w aminokwasy. Jej wartość odżywcza jest prawie równa białkom mięsa. Kazeina wspomaga budowanie tkanki mięśniowej, przez co często spożywana jest przez sportowców. 

Niestety niektóre osoby mają alergię na kazeinę, dlatego po jej spożyciu organizm wyzwala reakcję obronną i produkuję przeciwciała. Badania pokazują, że aż 60% alergii na białko jest związane z obecnością kazeiny. Kazeina jest obecna w wielu produktach mlecznych, ponieważ jest termo stabilna. Oznacza to, że jej alergizujące właściwości nie znikają po obróbce termicznej. 

Kazeina w mleku kozim 

Proporcje białek obecnych w mleku kozim różni się od proporcji białek w mleku krowim. Wszystko to co powoduję reakcję alergiczną w mleku krowim ma zazwyczaj niższe stężenie w mleku kozim i dlatego wiele osób lepiej toleruje mleko kozie. Ilość kazeiny w mleku kozim jest zdecydowanie mniejsza od ilości w mleku krowim, a dodatkowo w niektórych przypadkach jej stężenie jest bliskie zeru. Mleko kozie zawiera mniejszą frakcję αs-kazeiny, więcej frakcji β-kazeiny oraz niemalże identyczną ilość κ-kazeiny. Najbardziej alergizującą frakcją jest  αs1-kazeina. 

Może zainteresuje cię także:

Zalety koziego sera

Ser kozi staję się coraz częstszym wyborem konsumentów, ze względu na dużą zawartość wartości odżywczych oraz łatwo strawność. Powody dla których ludzie decydują się uzupełnić swoją dietę o sery kozie są różne, często jest to uczulenie na białka obecne w mleku krowim lub inne aspekty zdrowotne. Przed wdrożeniem produktów kozich do swojej diety warto zapoznać […]

więcej...

Nabiał kozi, a odporność

Nabiał kozi jest coraz częściej wybierany przez konsumentów ze względu na jego prozdrowotne właściwości. Nie jest to tajemnicą, że nabiał kozi ma wysoką zawartość wapnia, jest bogaty w białko oraz jest łatwostrawny. Produkty kozie mogą być zamiennikiem dla produktów krowich, szczególnie dla osób z nietolerancją laktozy. Dodatkowo, mleko kozie przewyższa mleko krowie pod względem zawartości […]

więcej...

Facebook Instagram