Ekologiczna hodowla kóz

Intensyfikacja chowu zwierząt spowodowała zachwianie relacji pomiędzy zwierzętami a przyrodą. Ekologiczna hodowla ma na celu przywrócenie tej równowagi. Produkty ekologiczne stają się coraz popularniejsze, a konsumenci stają się bardziej świadomi korzyści jakie niosą za sobą te produkty. Wzrasta świadomość środowiskowa oraz zdrowotna. Oczywiście, by produkt mógł być nazywany produktem ekologiczny to musi pochodzić z gospodarstwa ekologicznego. 

Gospodarstwo ekologiczne – co to takiego? 

Gospodarstwo ekologiczne musi spełniać szereg wymogów nałożonych przez Unię Europejską by uzyskać odpowiednie oznakowanie. Zarówno ekologiczna hodowla jak i cała ekologiczna produkcja nie może na żadnym etapie wykorzystywać GMO, produktów wytworzonych z GMO i produktów wytworzonych przy użyciu GMO. 

W przypadku ekologicznej hodowli, zwierzęta mają zagwarantowane przyjazne warunki bytowania. To oznacza, że na każde zwierze przypada minimalna powierzchnia bytowania, a dodatkowo ta powierzchnia musi być odpowiednia zabezpieczona przed skrajnymi warunkami pogodowymi. Rolnictwa ekologiczne muszą również przestrzegać Dyrektywy azotanowej, która ma na celu ochronę wód przez zanieczyszczeniami. Zwierzęta w hodowli ekologicznej mają dostęp do dobrego pastwiska. Oznacza to, że zwierzęta mają swobodę ruchu oraz mogą zjeść tyle na ile mają ochotę. 

Może zainteresuje cię także:

Przepis na roladki z szynką parmeńską i serem kozim

Przekąski z serem kozim to pyszna alternatywa dla tradycyjnych przekąsek. Ser kozi charakteryzuję się wyrazistszym smakiem od sera krowiego oraz specyficznym zapachem. Ser kozi jest łatwostrawny i bogaty w witaminy, a na dodatek jest mniej alergizujący więc przypadnie do gustu wszystkim gościom. Bardzo często smak sera koziego opisywany jest jako ostry i cierpki. Jednak sery […]

więcej...

Czy dzieci mogą pić kozie mleko?

Kozie mleko jest znane z bogactwa wartości odżywczych. Ma wysoką zawartość białka oraz wapnia. Dodatkowo, mleko kozie jest łatwostrawne gdyż kuleczki tłuszczowe są dużo mniejsze niż w mleku krowim, dlatego produkty kozie są lepiej trawione i przyswajalne przez organizm. W składzie mleka koziego znajdują się także pozostałe minerały tj. magnez cynku i witaminy z grupy […]

więcej...

Facebook Instagram