Ekologiczna hodowla kóz

Intensyfikacja chowu zwierząt spowodowała zachwianie relacji pomiędzy zwierzętami a przyrodą. Ekologiczna hodowla ma na celu przywrócenie tej równowagi. Produkty ekologiczne stają się coraz popularniejsze, a konsumenci stają się bardziej świadomi korzyści jakie niosą za sobą te produkty. Wzrasta świadomość środowiskowa oraz zdrowotna. Oczywiście, by produkt mógł być nazywany produktem ekologiczny to musi pochodzić z gospodarstwa ekologicznego. 

Gospodarstwo ekologiczne – co to takiego? 

Gospodarstwo ekologiczne musi spełniać szereg wymogów nałożonych przez Unię Europejską by uzyskać odpowiednie oznakowanie. Zarówno ekologiczna hodowla jak i cała ekologiczna produkcja nie może na żadnym etapie wykorzystywać GMO, produktów wytworzonych z GMO i produktów wytworzonych przy użyciu GMO. 

W przypadku ekologicznej hodowli, zwierzęta mają zagwarantowane przyjazne warunki bytowania. To oznacza, że na każde zwierze przypada minimalna powierzchnia bytowania, a dodatkowo ta powierzchnia musi być odpowiednia zabezpieczona przed skrajnymi warunkami pogodowymi. Rolnictwa ekologiczne muszą również przestrzegać Dyrektywy azotanowej, która ma na celu ochronę wód przez zanieczyszczeniami. Zwierzęta w hodowli ekologicznej mają dostęp do dobrego pastwiska. Oznacza to, że zwierzęta mają swobodę ruchu oraz mogą zjeść tyle na ile mają ochotę. 

Może zainteresuje cię także:

Czy istnieją przeciwwskazania do spożywania sera koziego?

Ser kozi, ceniony za swoje unikalne walory smakowe i bogate wartości odżywcze. Jednak jak każdy produkt spożywczy, może on nie być odpowiedni dla wszystkich. W tym artykule poznasz przeciwwskazania do spożywania sera koziego. Zdradzimy także dla kogo ser kozi jest szczególnie polecany. Ser kozi przeciwwskazania Spożywanie sera koziego nie jest zalecane dla każdego. Oto kilka […]

więcej...

Sery kozie dla dzieci: przepisy dla najmłodszych

Wybierając dla swojego dziecka produkty spożywcze kierujemy się dobrym składem, naturalnym pochodzeniem i zbilansowanymi wartościami. Rodzice muszą także zważać uwagę na alergie pokarmowe swoich dzieci. Najczęściej to właśnie w dziecięcym wieku ujawniają się alergie i nietolerancje na nabiał, gluten i inne składniki. Jeśli dziecko nie wykazuje problemów żywieniowych można poszerzać dietę malucha o nowe produkty. […]

więcej...

Facebook Instagram