Ekologiczna hodowla kóz

Intensyfikacja chowu zwierząt spowodowała zachwianie relacji pomiędzy zwierzętami a przyrodą. Ekologiczna hodowla ma na celu przywrócenie tej równowagi. Produkty ekologiczne stają się coraz popularniejsze, a konsumenci stają się bardziej świadomi korzyści jakie niosą za sobą te produkty. Wzrasta świadomość środowiskowa oraz zdrowotna. Oczywiście, by produkt mógł być nazywany produktem ekologiczny to musi pochodzić z gospodarstwa ekologicznego. 

Gospodarstwo ekologiczne – co to takiego? 

Gospodarstwo ekologiczne musi spełniać szereg wymogów nałożonych przez Unię Europejską by uzyskać odpowiednie oznakowanie. Zarówno ekologiczna hodowla jak i cała ekologiczna produkcja nie może na żadnym etapie wykorzystywać GMO, produktów wytworzonych z GMO i produktów wytworzonych przy użyciu GMO. 

W przypadku ekologicznej hodowli, zwierzęta mają zagwarantowane przyjazne warunki bytowania. To oznacza, że na każde zwierze przypada minimalna powierzchnia bytowania, a dodatkowo ta powierzchnia musi być odpowiednia zabezpieczona przed skrajnymi warunkami pogodowymi. Rolnictwa ekologiczne muszą również przestrzegać Dyrektywy azotanowej, która ma na celu ochronę wód przez zanieczyszczeniami. Zwierzęta w hodowli ekologicznej mają dostęp do dobrego pastwiska. Oznacza to, że zwierzęta mają swobodę ruchu oraz mogą zjeść tyle na ile mają ochotę. 

Może zainteresuje cię także:

Jesienna sałatka z dynią i serem kozim

Jesień to wspaniała pora roku, która obfituje w warzywa i owoce. Nieodłącznym elementem jesiennego pejzażu są dynie, gruszki i orzechy, są też częstym dodatkiem w potrawach w tym czasie! W tym artykule poznasz przepis na jesienną sałatkę z dynią i serem kozim, która łączy wszystko co najlepsze. Pełna słodyczy dynia, chrupiąca gruszka i aromatyczny kozi […]

więcej...

Ser kozi dla osób aktywnych

Nie ma wątpliwości, że kozi ser to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego sera z mleka krowiego. Różne korzyści zdrowotne wynikają z innej budowy komórek mleka. Różnice w mleku kozim, a krowim występują w strukturze lipidowej, tłuszczowej oraz w zawartości pierwiastków i witamin. Kozie mleko jest źródłem białka, fosforu, tłuszczu, laktozy i minerałów (zwłaszcza wapnia). Jego lipidy […]

więcej...

Facebook Instagram