Czy dzieci mogą pić kozie mleko?

Kozie mleko jest znane z bogactwa wartości odżywczych. Ma wysoką zawartość białka oraz wapnia. Dodatkowo, mleko kozie jest łatwostrawne gdyż kuleczki tłuszczowe są dużo mniejsze niż w mleku krowim, dlatego produkty kozie są lepiej trawione i przyswajalne przez organizm. W składzie mleka koziego znajdują się także pozostałe minerały tj. magnez cynku i witaminy z grupy A,B,D,PP stanowiące podstawy prawidłowego rozwoju dzieci jak również źródło energii dla organizmu u osób dorosłych.

Kozie mleko dla dziecię – kiedy? 

Podawanie mleka koziego dzieciom nie jest zalecane przed ukończeniem 1 roku życia. Jest to spowodowane wysoką zawartością soli mineralnych w mleku kozim, które mogłyby uszkodzić nerki niemowlaka. A na dodatek, mleko kozie nie zawiera wystarczająco kwasu foliowego i witaminy B12. Mleko kozie jest pod wieloma względami bardziej podobne do mleka matki niż mleko krowie.

Nabiał kozi w diecie dziecka 

Uzupełnienie diety dziecka o nabiał kozi może mieć wiele korzyści. Po pierwsze, mleko kozie jest mniej alergizujące od mleka krowiego. Formuła kazeiny – białka odpowiedzialnego za ponad 50% rekacji alergicznych – w mleku kozim jest podobna do mleka matki. W porównaniu do mleka krowiego, mleko kozie ma niższą zawartość metali ciężkich. Dodatkowo, mleko kolei dostarcza organizmowi więcej witamin, zawiera aż pięć razy więcej witaminy B13 niż mleko krowie. Natomiast, mleko krowie dostarcza organizmowi więcej żelaza, miedzi, witamin B2, B6 i kwasu foliowego. 

Może zainteresuje cię także:

Sery kozie dla dzieci: przepisy dla najmłodszych

Wybierając dla swojego dziecka produkty spożywcze kierujemy się dobrym składem, naturalnym pochodzeniem i zbilansowanymi wartościami. Rodzice muszą także zważać uwagę na alergie pokarmowe swoich dzieci. Najczęściej to właśnie w dziecięcym wieku ujawniają się alergie i nietolerancje na nabiał, gluten i inne składniki. Jeśli dziecko nie wykazuje problemów żywieniowych można poszerzać dietę malucha o nowe produkty. […]

więcej...

Jak ser kozi może przyczynić się do poprawy trawienia i zdrowia jelit?

Mleko kozie i jego przetwory – w tym kozi ser – są najczęściej kupowanymi produktami zaraz po produktach z mleka krowiego. Prozdrowotne aspekty mleka i serów kozich są rozmaite. Analiza składu i wartości odżywczych mleka koziego i serów kozich potwierdza większą zawartość białka serwatkowego niż w mleku krowim. Duża zawartość białka serwatkowego przyczynia się do […]

więcej...

Facebook Instagram