Czy dzieci mogą pić kozie mleko?

Kozie mleko jest znane z bogactwa wartości odżywczych. Ma wysoką zawartość białka oraz wapnia. Dodatkowo, mleko kozie jest łatwostrawne gdyż kuleczki tłuszczowe są dużo mniejsze niż w mleku krowim, dlatego produkty kozie są lepiej trawione i przyswajalne przez organizm. W składzie mleka koziego znajdują się także pozostałe minerały tj. magnez cynku i witaminy z grupy A,B,D,PP stanowiące podstawy prawidłowego rozwoju dzieci jak również źródło energii dla organizmu u osób dorosłych.

Kozie mleko dla dziecię – kiedy? 

Podawanie mleka koziego dzieciom nie jest zalecane przed ukończeniem 1 roku życia. Jest to spowodowane wysoką zawartością soli mineralnych w mleku kozim, które mogłyby uszkodzić nerki niemowlaka. A na dodatek, mleko kozie nie zawiera wystarczająco kwasu foliowego i witaminy B12. Mleko kozie jest pod wieloma względami bardziej podobne do mleka matki niż mleko krowie.

Nabiał kozi w diecie dziecka 

Uzupełnienie diety dziecka o nabiał kozi może mieć wiele korzyści. Po pierwsze, mleko kozie jest mniej alergizujące od mleka krowiego. Formuła kazeiny – białka odpowiedzialnego za ponad 50% rekacji alergicznych – w mleku kozim jest podobna do mleka matki. W porównaniu do mleka krowiego, mleko kozie ma niższą zawartość metali ciężkich. Dodatkowo, mleko kolei dostarcza organizmowi więcej witamin, zawiera aż pięć razy więcej witaminy B13 niż mleko krowie. Natomiast, mleko krowie dostarcza organizmowi więcej żelaza, miedzi, witamin B2, B6 i kwasu foliowego. 

Może zainteresuje cię także:

Jesienna sałatka z dynią i serem kozim

Jesień to wspaniała pora roku, która obfituje w warzywa i owoce. Nieodłącznym elementem jesiennego pejzażu są dynie, gruszki i orzechy, są też częstym dodatkiem w potrawach w tym czasie! W tym artykule poznasz przepis na jesienną sałatkę z dynią i serem kozim, która łączy wszystko co najlepsze. Pełna słodyczy dynia, chrupiąca gruszka i aromatyczny kozi […]

więcej...

Ser kozi dla osób aktywnych

Nie ma wątpliwości, że kozi ser to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego sera z mleka krowiego. Różne korzyści zdrowotne wynikają z innej budowy komórek mleka. Różnice w mleku kozim, a krowim występują w strukturze lipidowej, tłuszczowej oraz w zawartości pierwiastków i witamin. Kozie mleko jest źródłem białka, fosforu, tłuszczu, laktozy i minerałów (zwłaszcza wapnia). Jego lipidy […]

więcej...

Facebook Instagram