Grillowany ser kozi z żurawiną

Sezon grillowy nadal trwa, dlatego mamy dla Was przepis na ser kozi grillowany z dodatkiem żurawiny. Przepis ten jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Dodatek sera koziego odświeży twoje menu grillowe, a żurawina nada całości lekko słodkiego smaku. Ten przepis na ser kozi może być użyty jako przystawka lub dodatek do dania głównego. 

Ser grillowany – przepis

Składniki

  • roladka pleśniowa Meelania
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 gruszka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 garści rukoli 

Dressing żurawinowy

  • 4 łyżki żurawiny 
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Roladkę pleśniową pokrój na grubsze plastry o grubości około 2cm.
  2. Plastry grilluj z dwóch stron przez około minutę. 
  3. Gruszkę pokrój na plastry i również ugrilluj.
  4. Przygotuj dressing. Wszystkie składniki na dressing wymieszaj ze sobą.
  5. Na talerzu ułóż rukolę oraz plasterki gruszki i sera koziego. 
  6. Całość skrop cytryną, oliwą z oliwek i dressingiem. 

Może zainteresuje cię także:

Ser kozi dla osób aktywnych

Nie ma wątpliwości, że kozi ser to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego sera z mleka krowiego. Różne korzyści zdrowotne wynikają z innej budowy komórek mleka. Różnice w mleku kozim, a krowim występują w strukturze lipidowej, tłuszczowej oraz w zawartości pierwiastków i witamin. Kozie mleko jest źródłem białka, fosforu, tłuszczu, laktozy i minerałów (zwłaszcza wapnia). Jego lipidy […]

więcej...

Jak przechowywać sery kozie, by zachować ich świeżość i aromat?

Sposób przechowywania serów kozich, aby smakowały tak jak od razu po otwarciu jest bardzo ważne. Sery, których nie przechowuje się w odpowiedni sposób tracą swój aromat, a nawet zaczynają zbierać inne aromaty pochodzące z lodówki. Konsystencja serów, których nie przechowuje się w odpowiedni sposób również zmienia się na gorsze. Dlatego zadbaj o świeżość serów, aby […]

więcej...

Facebook Instagram