Grillowany ser kozi z żurawiną

Sezon grillowy nadal trwa, dlatego mamy dla Was przepis na ser kozi grillowany z dodatkiem żurawiny. Przepis ten jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Dodatek sera koziego odświeży twoje menu grillowe, a żurawina nada całości lekko słodkiego smaku. Ten przepis na ser kozi może być użyty jako przystawka lub dodatek do dania głównego. 

Ser grillowany – przepis

Składniki

  • roladka pleśniowa Meelania
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 gruszka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 garści rukoli 

Dressing żurawinowy

  • 4 łyżki żurawiny 
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Roladkę pleśniową pokrój na grubsze plastry o grubości około 2cm.
  2. Plastry grilluj z dwóch stron przez około minutę. 
  3. Gruszkę pokrój na plastry i również ugrilluj.
  4. Przygotuj dressing. Wszystkie składniki na dressing wymieszaj ze sobą.
  5. Na talerzu ułóż rukolę oraz plasterki gruszki i sera koziego. 
  6. Całość skrop cytryną, oliwą z oliwek i dressingiem. 

Może zainteresuje cię także:

Sery kozie dla dzieci: przepisy dla najmłodszych

Wybierając dla swojego dziecka produkty spożywcze kierujemy się dobrym składem, naturalnym pochodzeniem i zbilansowanymi wartościami. Rodzice muszą także zważać uwagę na alergie pokarmowe swoich dzieci. Najczęściej to właśnie w dziecięcym wieku ujawniają się alergie i nietolerancje na nabiał, gluten i inne składniki. Jeśli dziecko nie wykazuje problemów żywieniowych można poszerzać dietę malucha o nowe produkty. […]

więcej...

Jak ser kozi może przyczynić się do poprawy trawienia i zdrowia jelit?

Mleko kozie i jego przetwory – w tym kozi ser – są najczęściej kupowanymi produktami zaraz po produktach z mleka krowiego. Prozdrowotne aspekty mleka i serów kozich są rozmaite. Analiza składu i wartości odżywczych mleka koziego i serów kozich potwierdza większą zawartość białka serwatkowego niż w mleku krowim. Duża zawartość białka serwatkowego przyczynia się do […]

więcej...

Facebook Instagram