Grillowany ser kozi z żurawiną

Sezon grillowy nadal trwa, dlatego mamy dla Was przepis na ser kozi grillowany z dodatkiem żurawiny. Przepis ten jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Dodatek sera koziego odświeży twoje menu grillowe, a żurawina nada całości lekko słodkiego smaku. Ten przepis na ser kozi może być użyty jako przystawka lub dodatek do dania głównego. 

Ser grillowany – przepis

Składniki

  • roladka pleśniowa Meelania
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 gruszka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 garści rukoli 

Dressing żurawinowy

  • 4 łyżki żurawiny 
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Roladkę pleśniową pokrój na grubsze plastry o grubości około 2cm.
  2. Plastry grilluj z dwóch stron przez około minutę. 
  3. Gruszkę pokrój na plastry i również ugrilluj.
  4. Przygotuj dressing. Wszystkie składniki na dressing wymieszaj ze sobą.
  5. Na talerzu ułóż rukolę oraz plasterki gruszki i sera koziego. 
  6. Całość skrop cytryną, oliwą z oliwek i dressingiem. 

Może zainteresuje cię także:

Właściwości kosmetyczne mleka koziego

Mleko kozie zyskało uznanie na świecie, dzięki świetnym właściwościom prozdrowotnym w diecie. A jeśli jesteś fanem naturalnej pielęgnacji skóry, to też powinieneś sięgnąć po kozie mleko. Aktualnie produkty z kozim mlekiem, to już nie nisza w produktach beauty. Jednym z najpopularniejszych składników w branży produktów do pielęgnacji skóry. Eksperci twierdzą, że kozie mleko jest doskonałym […]

więcej...

Przepisy na zupy z serem kozim

Ser kozi to wyjątkowy gatunek sera, który ma coraz większe zastosowanie w kuchni… i całe szczęście, bo jest świetnym dodatkiem do dań! Ma wyraźny smak, choć w zależności od rodzaju różni się intensywnością. Aromat sera koziego też różni się w zależności od rodzaju, najbardziej charakterystycznie pachną sery kozie pleśniowe. Sery kozie świetnie nadają się do […]

więcej...

Facebook Instagram