Mleko kozie

właściwości i wartości odżywcze

Czym wyróżnia się mleko kozie?
1. Małą liczbą bakterii
2. Niewielką ilością komórek somatycznych
3. Brakiem organizmów chorobotwórczych
4. Brakiem substancji szkodliwych

więcej

Produkcja

sera koziego

Kozie mleko charakteryzuję się lekko żółtą barwą i lekko słonym, korzennym smakiem. Idealnie nadaję się do produkcji serów ze względu na mała kuleczki tłuszczu oraz wysoką zawartość soli mineralnych.

więcej

Ser kozi

w plastrach 100g

Heeeello

Cześć! Mam na imię Meelania i opowiem Ci, dlaczego ser z mojego mleeeka jest taki pyszny. Codziennie delektuje się zielonkami na słonecznej łące przy najlepszych warunkach środowiskowych. Kuleczki tłuszczowe, które są zawarte w moim mleku są małe, dzięki czemu są lepiej trawione i przyswajalne. W składzie mojego mleka znajdziesz również wiele minerałów tj. wapń, potas, magnez cynk oraz wiele witamin m.in.: wit. A, B, D, PP. Poznaj bliżej rodzaje sera, do którego produkcji wykorzystywane jest mojeee mleeeko.

Aktualności

Jesienna sałatka z dynią i serem kozim

Jesień to wspaniała pora roku, która obfituje w warzywa i owoce. Nieodłącznym elementem jesiennego pejzażu są dynie, gruszki i orzechy, są też częstym dodatkiem w potrawach w tym czasie! W tym artykule poznasz przepis na jesienną sałatkę z dynią i serem kozim, która łączy wszystko co najlepsze. Pełna słodyczy dynia, chrupiąca gruszka i aromatyczny kozi […]

więcej...

Czy ser kozi jest zdrowy? Dieta dla aktywnych fizycznie

Ser kozi jest coraz popularniejszy w naszych domach, jednak część osób wciąż nie jest do końca przekonana. O zaletach sera koziego można mówić długo – stanowi dobrą alternatywę dla serów z mleka krowiego i może być pomocny u osób aktywnych fizycznie. Ser kozi na diecie to dobry i zdrowy wybór. Dlaczego? Przeczytaj artykuł i poznaj […]

więcej...

Jak przechowywać sery kozie, by zachować ich świeżość i aromat?

Przechowywanie serów to temat, który wymaga szczególnej uwagi. Sery, których nie przechowuje się w odpowiedni sposób, tracą swój aromat, a nawet zaczynają zbierać inne aromaty pochodzące z lodówki. Konsystencja serów, których nie przechowuje się w odpowiedni sposób, również zmienia się na gorsze. Dlatego zadbaj o świeżość serów, aby cieszyć się nimi przez długi czas. Poniżej […]

więcej...

Żywność ekologiczna: jak ją rozpoznać?

Coraz więcej z nas przykłada uwagę do zdrowego żywienia, a to skutkuje, że ekologiczna żywność jest częściej wybierana. Konsumenci widzą różnicę w jakości produktów ekologicznych, dlatego coraz więcej takich produktów jest dostępnych w sklepach. Jak zacząć wybierać wartościowe i zdrowsze produkty do swojej kuchni? Nasz krótki przewodnik po ekologicznych wskazówkach pomoże Ci wprowadzić je do […]

więcej...

Facebook Instagram