Przechowywanie serów to temat, który wymaga szczególnej uwagi. Sery, których nie przechowuje się w odpowiedni sposób, tracą swój aromat, a nawet zaczynają zbierać inne aromaty pochodzące z lodówki. Konsystencja serów, których nie przechowuje się w odpowiedni sposób, również zmienia się na gorsze. Dlatego zadbaj o świeżość serów, aby cieszyć się nimi przez długi czas. Poniżej znajdziesz kilka porad jak przechowywać sery, aby zachować ich świeżość i aromat.
Porada nr 1. Jak przechowywać ser po otwarciu?
Warto zadbać o odpowiednie opakowanie sera. Oryginalne opakowanie może nie spełniać naszych wymagań, dlatego dobrze jest pomyśleć o innym opakowaniu do przechowywania. Jeśli o to nie zadbamy – ser straci bardzo dużo ze swoich smakowych walorów!
Jak i w czym przechowywać ser kozi, aby zachował swoją świeżość? Oto kilka wskazówek:
- Radzimy, aby ser najpierw owinąć w papier do pieczenia, a następnie wsadzić do pojemnika plastikowego z pokrywką.
- Pojemnik wyłóż ręcznikiem kuchennym. Tak szczelne zapakowanie sera pozwoli na zachowanie oryginalnego smaku i zapachu.
- Jeśli nie masz miejsca w lodówce na pojemnik, to włóż kawałek sera do worka strunowego i daj do środka dwie kostki cukru. Ta sztuczka pomaga w regulacji wilgotności w środku opakowania.
Porada nr 2. Jak przechowywać ser w lodówce?
Kupiliśmy ser. To naturalne, że zazwyczaj nie zużyjemy całego. W takich sytuacjach naturalnie myślimy o wsadzeniu sera do lodówki. Gdzie dokładnie go umieścić? Ser należy przechowywać w lodówce w jej górnej części. Temperatura powinna być na poziomie 4-5 stopni Celsjusza. Świeże sery, które były oryginalnie zapakowane w solance, nadal przechowuj w oryginalnej zalewie po otwarciu.
Jeśli zauważysz zmianę w wyglądzie sera, mimo jego odpowiedniego przechowywania, nie powinno Cię to niepokoić od razu. Sery twarde, takie jak Parmigiano Reggiano staną się jeszcze twardsze niż na początku. Sery miękkie w miarę upływu czasu przechowywania staną się miększe.
Porada nr 3. Czy ser można mrozić?
Jeśli jesteś pewny, że nie zdążysz zjeść sera przed upływem terminu ważności, to możesz zdecydować się na zamrożenie sera. Ser twardy można przechowywać w zamrażarce nie dłużej niż 3 miesiące. Po tym okresie może się zepsuć. Warto więc pamiętać, aby nie przetrzymywać go w zamrażarce zbyt długo.
Czy można mrozić ser w plastrach? Ser najlepiej mrozić w jednym kawałku. Sery mrożone w plastrach po rozmrożeniu kruszą się, przez co nie będą nadawały się jako dodatek na kanapki. Niestety, ser po wyciągnięciu z zamrażarki może stracić na wyglądzie. Najczęściej zdarza się, że ser obsechł. W takim wypadku warto wypróbować sposób z namoczeniem sera w mleku na około godzinę. To powinno pomóc mu odzyskać swój pierwotny wygląd.
Jak widzisz, nie ma przeciwwskazań do mrożenia sera, ale warto wziąć pod uwagę zmianę jego walorów estetycznych. Jeśli nie zależy Ci na pięknym wyglądzie – śmiało. W innym wypadku dobrze jest zmobilizować się do szybszego zjedzenia sera i uniknięcia mrożenia.