Jesienna sałatka z dynią i serem kozim

Jesień to wspaniała pora roku, która obfituje w warzywa i owoce. Nieodłącznym elementem jesiennego pejzażu są dynie, gruszki i orzechy, są też częstym dodatkiem w potrawach w tym czasie! W tym artykule poznasz przepis na jesienną sałatkę z dynią i serem kozim, która łączy wszystko co najlepsze. Pełna słodyczy dynia, chrupiąca gruszka i aromatyczny kozi ser.

Składniki:

  • dynia piżmowa
  • mix sałat z roszponką
  • 2 gruszki
  • garść orzechów włoskich
  • 200 g rolady koziej pleśniowej Meelania

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki miodu
  • pieprz i sól

Przygotowanie

Przygotowanie jesiennej sałatki z dynią i kozim serem zacznij od przekrojenia dyni na 2 części. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Włóż dwie części dyni do piekarnika i piecz przez 15 min. W tym samym czasie przygotuj płaski półmisek i wsyp tam mix sałat z roszponką. Następnie umyj gruszki i postaraj się pokroić je na równej grubości plastry. Poukładaj gruszkę na sałacie, a kolejno pokrusz rękami kozi ser Meelania.

Wyjmij dynię z piekarnika. Powinna być lekko przypieczona, aby można było łatwo zdjąć skórkę. Wydrąż z wnętrza pestki i miąższ. Gdy już to zrobisz, pokrój dynię w kostkę. Posyp sałatę dynią, staraj się aby było równo rozłożona. Kolejny etap przygotowania jesiennej sałatki to podprażenie orzechów włoskich. W tym czasie przygotuj dressing miodowo-balsamiczny i polej nim sałatę z dynią. Na końcu posyp jesienną potrawę orzechami włoskimi. Smacznego!

Wypróbuj sery kozie od Meelanii!

Jesteśmy przekonani, że nasze kozie sery Meelania to doskonały dodatek do jesiennej kuchni, szczególnie w tak smakowitych potrawach, jak opisana powyżej sałatka z dynią. Ser kozi jest nie tylko pyszny, ale także pełen wartości odżywczych i może stanowić zdrową alternatywę dla innych rodzajów sera. Zachęcamy Was do spróbowania naszej rolady koziej pleśniowej Meelania, która dzięki swojej kremowej konsystencji i unikalnemu smakowi, świetnie komponuje się z chrupiącymi orzechami, słodką dynią i świeżymi owocami. To prawdziwa uczta dla podniebienia! Odwiedźcie naszą stronę internetową lub lokalne sklepy, aby odkryć pełną gamę naszych serów kozich i przekonajcie się, jak łatwo można wzbogacić Wasze kulinarne doświadczenia z Meelanią.

Może zainteresuje cię także:

Ser kozi dla osób aktywnych

Nie ma wątpliwości, że kozi ser to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego sera z mleka krowiego. Różne korzyści zdrowotne wynikają z innej budowy komórek mleka. Różnice w mleku kozim, a krowim występują w strukturze lipidowej, tłuszczowej oraz w zawartości pierwiastków i witamin. Kozie mleko jest źródłem białka, fosforu, tłuszczu, laktozy i minerałów (zwłaszcza wapnia). Jego lipidy […]

więcej...

Jak przechowywać sery kozie, by zachować ich świeżość i aromat?

Sposób przechowywania serów kozich, aby smakowały tak jak od razu po otwarciu jest bardzo ważne. Sery, których nie przechowuje się w odpowiedni sposób tracą swój aromat, a nawet zaczynają zbierać inne aromaty pochodzące z lodówki. Konsystencja serów, których nie przechowuje się w odpowiedni sposób również zmienia się na gorsze. Dlatego zadbaj o świeżość serów, aby […]

więcej...

Facebook Instagram