Ser kozi dla osób aktywnych

Nie ma wątpliwości, że kozi ser to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego sera z mleka krowiego. Różne korzyści zdrowotne wynikają z innej budowy komórek mleka. Różnice w mleku kozim, a krowim występują w strukturze lipidowej, tłuszczowej oraz w zawartości pierwiastków i witamin. Kozie mleko jest źródłem białka, fosforu, tłuszczu, laktozy i minerałów (zwłaszcza wapnia). Jego lipidy zapewniają lepszą strawność dzięki małym rozmiarom kuleczek tłuszczu i wysokiej zawartości krótko- i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo białka mleka koziego, w przeciwieństwie do mleka krowiego, nie są podatne na alergie zagrażające życiu. Kolejną cechą mleka koziego jest fakt, że dzięki białkom mleko kozie jest najbardziej zbliżone do mleka ludzkiego. To skutkuje większą strawnością w porównaniu z mlekiem krowim w związku z większą wrażliwością β-kazeiny na enzymy proteazy. Bogate w oligosacharydy mleko kozie jest również ważne ze względu na funkcję ochronną flory jelitowej przed patogenami oraz rozwój mózgu i układu nerwowego. [1]

Wszystkie wymienione cechy mleka koziego są istotne przy wyborze sera z mleka koziego. Dla osób aktywnych niezwykle ważna jest każda zmiana w diecie, ponieważ dbają o odpowiedni bilans. Decyzja o wyborze kozich produktów jest wsparta mocnymi argumentami. Mniejsze kuleczki tłuszczowe wspomagają trawienie, dlatego ser kozi jest idealny dla osób chcących zadbać o swoją linię. Białko w kozim serze wspomaga rozwój układu mięśniowego, jest to istotna wartość dla osób chodzących na siłownie i starających się zbudować większą masę mięśniową.


[1]https://www.researchgate.net/publication/363702236_Amino_Acid_Composition_and_Nutritional_Evaluation_of_Proteins_in_Goat_Cheeses_Produced_with_Different_Starter_Cultures

Może zainteresuje cię także:

Jesienna sałatka z dynią i serem kozim

Jesień to wspaniała pora roku, która obfituje w warzywa i owoce. Nieodłącznym elementem jesiennego pejzażu są dynie, gruszki i orzechy, są też częstym dodatkiem w potrawach w tym czasie! W tym artykule poznasz przepis na jesienną sałatkę z dynią i serem kozim, która łączy wszystko co najlepsze. Pełna słodyczy dynia, chrupiąca gruszka i aromatyczny kozi […]

więcej...

Jak przechowywać sery kozie, by zachować ich świeżość i aromat?

Sposób przechowywania serów kozich, aby smakowały tak jak od razu po otwarciu jest bardzo ważne. Sery, których nie przechowuje się w odpowiedni sposób tracą swój aromat, a nawet zaczynają zbierać inne aromaty pochodzące z lodówki. Konsystencja serów, których nie przechowuje się w odpowiedni sposób również zmienia się na gorsze. Dlatego zadbaj o świeżość serów, aby […]

więcej...

Facebook Instagram