Ser kozi dla osób aktywnych

Nie ma wątpliwości, że kozi ser to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego sera z mleka krowiego. Różne korzyści zdrowotne wynikają z innej budowy komórek mleka. Różnice w mleku kozim, a krowim występują w strukturze lipidowej, tłuszczowej oraz w zawartości pierwiastków i witamin. Kozie mleko jest źródłem białka, fosforu, tłuszczu, laktozy i minerałów (zwłaszcza wapnia). Jego lipidy zapewniają lepszą strawność dzięki małym rozmiarom kuleczek tłuszczu i wysokiej zawartości krótko- i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo białka mleka koziego, w przeciwieństwie do mleka krowiego, nie są podatne na alergie zagrażające życiu. Kolejną cechą mleka koziego jest fakt, że dzięki białkom mleko kozie jest najbardziej zbliżone do mleka ludzkiego. To skutkuje większą strawnością w porównaniu z mlekiem krowim w związku z większą wrażliwością β-kazeiny na enzymy proteazy. Bogate w oligosacharydy mleko kozie jest również ważne ze względu na funkcję ochronną flory jelitowej przed patogenami oraz rozwój mózgu i układu nerwowego. [1]

Wszystkie wymienione cechy mleka koziego są istotne przy wyborze sera z mleka koziego. Dla osób aktywnych niezwykle ważna jest każda zmiana w diecie, ponieważ dbają o odpowiedni bilans. Decyzja o wyborze kozich produktów jest wsparta mocnymi argumentami. Mniejsze kuleczki tłuszczowe wspomagają trawienie, dlatego ser kozi jest idealny dla osób chcących zadbać o swoją linię. Białko w kozim serze wspomaga rozwój układu mięśniowego, jest to istotna wartość dla osób chodzących na siłownie i starających się zbudować większą masę mięśniową.


[1]https://www.researchgate.net/publication/363702236_Amino_Acid_Composition_and_Nutritional_Evaluation_of_Proteins_in_Goat_Cheeses_Produced_with_Different_Starter_Cultures

Może zainteresuje cię także:

Sery kozie dla dzieci: przepisy dla najmłodszych

Wybierając dla swojego dziecka produkty spożywcze kierujemy się dobrym składem, naturalnym pochodzeniem i zbilansowanymi wartościami. Rodzice muszą także zważać uwagę na alergie pokarmowe swoich dzieci. Najczęściej to właśnie w dziecięcym wieku ujawniają się alergie i nietolerancje na nabiał, gluten i inne składniki. Jeśli dziecko nie wykazuje problemów żywieniowych można poszerzać dietę malucha o nowe produkty. […]

więcej...

Jak ser kozi może przyczynić się do poprawy trawienia i zdrowia jelit?

Mleko kozie i jego przetwory – w tym kozi ser – są najczęściej kupowanymi produktami zaraz po produktach z mleka krowiego. Prozdrowotne aspekty mleka i serów kozich są rozmaite. Analiza składu i wartości odżywczych mleka koziego i serów kozich potwierdza większą zawartość białka serwatkowego niż w mleku krowim. Duża zawartość białka serwatkowego przyczynia się do […]

więcej...

Facebook Instagram