Żywność ekologiczna: jak ją rozpoznać?

Coraz więcej z nas przykłada uwagę do zdrowego żywienia, a to skutkuje, że ekologiczna żywność jest częściej wybierana. Konsumenci widzą różnicę w jakości produktów ekologicznych, dlatego coraz więcej takich produktów jest dostępnych w sklepach. Jak zacząć wybierać wartościowe i zdrowsze produkty do swojej kuchni? Nasz krótki przewodnik po ekologicznych wskazówkach pomoże Ci wprowadzić je do swojej kuchni!

Jak wybrać ekologiczny produkt w sklepie?

Ekologiczne produkty są specjalnie oznaczone znakiem „zielonego liścia”. Mają także specjalny numer nadawany przez komisję Unii Europejskiej, która zajmuje się certyfikacją produktów ekologicznych. Ważne, abyś nie dał się zwieść trickom producentów co do ekologicznego pochodzenia produktów.

żywność ekologiczna

Porównaj etykiety produktu ekologicznego oraz standardowego

Warto poświęcić kilka chwil na przeczytanie etykiet produktów. Na produkcie ekologicznym nie znajdziesz żadnych dodatkowych substancji i sztucznych barwników oraz konserwantów. Czysta etykieta produktu ekologicznego to gwarancja, że produkty nie zostały poddane obróbce i mają pełne wartość substancji odżywczych w składzie, co możesz zobaczyć w tabelce obok składu produktów.

Wybierz żywność ekologiczną, którą najczęściej używasz w swojej kuchni!

Rozumiemy, że całkowita zmiana żywności na żywność ekologiczną może być zbyt kosztowna Dlatego wybierz te produkty, których używasz najczęściej. Owoce, warzywa, nabiał lub mięso to podstawy diet, z których wyczarowujesz swoje dania. Warto podjąć decyzję o wyborze tych produktów w jakości ekologicznej, aby jak najbardziej zadbać o swoje zdrowie oraz etyczne aspekty uprawy roślin czy hodowli zwierząt.

Szukasz ekologicznych, zdrowych produktów? Sprawdź sery kozie od Meelanii! Są to sery ekologiczne, wytwarzane z mleka najwyższej jakości – bez zbędnych, sztucznych dodatków. Przekonaj się sam/a!

Może zainteresuje cię także:

Ser kozi dla osób aktywnych

Nie ma wątpliwości, że kozi ser to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego sera z mleka krowiego. Różne korzyści zdrowotne wynikają z innej budowy komórek mleka. Różnice w mleku kozim, a krowim występują w strukturze lipidowej, tłuszczowej oraz w zawartości pierwiastków i witamin. Kozie mleko jest źródłem białka, fosforu, tłuszczu, laktozy i minerałów (zwłaszcza wapnia). Jego lipidy […]

więcej...

Jak przechowywać sery kozie, by zachować ich świeżość i aromat?

Sposób przechowywania serów kozich, aby smakowały tak jak od razu po otwarciu jest bardzo ważne. Sery, których nie przechowuje się w odpowiedni sposób tracą swój aromat, a nawet zaczynają zbierać inne aromaty pochodzące z lodówki. Konsystencja serów, których nie przechowuje się w odpowiedni sposób również zmienia się na gorsze. Dlatego zadbaj o świeżość serów, aby […]

więcej...

Facebook Instagram