Ser kozi jest coraz popularniejszy w naszych domach, jednak część osób wciąż nie jest do końca przekonana. O zaletach sera koziego można mówić długo – stanowi dobrą alternatywę dla serów z mleka krowiego i może być pomocny u osób aktywnych fizycznie. Ser kozi na diecie to dobry i zdrowy wybór. Dlaczego? Przeczytaj artykuł i poznaj prawdę o działaniu sera koziego na nasz organizm.
Czy ser kozi jest zdrowszy od krowiego?
Nie ma wątpliwości, że kozi ser to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego sera z mleka krowiego. Różne korzyści zdrowotne wynikają z innej budowy komórek mleka. Różnice w mleku kozim, a krowim występują w strukturze lipidowej, tłuszczowej oraz w zawartości pierwiastków i witamin.
Decydując się na ser kozi na diecie, możemy osiągnąć bardzo pozytywne rezultaty. Właściwości sera koziego powodują, że trudno go lekceważyć.
Ser kozi – zalety
Mleko kozie, z którego wytwarzany jest kozi ser, ma wiele zalet. Do najważniejszych należą:
- Kozie mleko jest źródłem białka, fosforu, tłuszczu, laktozy i minerałów (zwłaszcza wapnia). Jego lipidy zapewniają lepszą strawność dzięki małym rozmiarom kuleczek tłuszczu i wysokiej zawartości krótko- i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych.
- Białka mleka koziego, w przeciwieństwie do mleka krowiego, nie są podatne na alergie zagrażające życiu.
- Dzięki białkom mleko kozie jest najbardziej zbliżone do mleka ludzkiego. To skutkuje większą strawnością w porównaniu z mlekiem krowim w związku z większą wrażliwością β-kazeiny na enzymy proteazy.
- Bogate w oligosacharydy mleko kozie jest również ważne ze względu na funkcję ochronną flory jelitowej przed patogenami oraz rozwój mózgu i układu nerwowego. [1]
Właściwości sera koziego – o tym warto wiedzieć
Wszystkie wymienione cechy mleka koziego są istotne przy wyborze sera z mleka koziego. Dla osób aktywnych niezwykle ważna jest każda zmiana w diecie, ponieważ dbają o odpowiedni bilans. Decyzja o wyborze kozich produktów jest wsparta mocnymi argumentami.
Działanie sera koziego na jelita jest bardzo korzystne. Mniejsze kuleczki tłuszczowe wspomagają trawienie, dlatego ser kozi jest idealny dla osób chcących zadbać o swoją linię. Białko w kozim serze wspomaga rozwój układu mięśniowego, jest to istotna wartość dla osób chodzących na siłownie i starających się zbudować większą masę mięśniową.
Ser kozi na diecie osób aktywnych fizycznie
Dla osób aktywnych fizycznie bardzo ważne jest odpowiednie odżywianie. Ze względu na to, że jest on dobrym źródłem białka, osoby aktywne fizycznie mogą bardzo skorzystać na włączeniu go do diety.
Kozi ser jest również dobrym źródłem energii, co jest szczególnie istotne u osób ćwiczących. W przypadku długotrwałych aktywności fizycznych warto zaopatrzyć się w ulubioną potrawę z dodatkiem sera z mleka koziego. Będzie smacznie i zdrowo!
[1]https://www.researchgate.net/publication/363702236_Amino_Acid_Composition_and_Nutritional_Evaluation_of_Proteins_in_Goat_Cheeses_Produced_with_Different_Starter_Cultures