Jak zrobić ser z koziego mleka?

Ser kozi zdobył na świecie uznanie już dawno, choć nadal jest grupa osób, które uważają, go za zbyt intensywny i o zbyt charakterystycznym zapachu! Jednak jesteśmy tu po to, abyście dowiedzieli się o serach kozich więcej, dlatego na wstępie zaznaczymy – nie każdy kozi ser taki jest. Istnieją różne typy serów, o delikatnych nutach mleka koziego, jak i o mocnych, co jest spowodowane czasem dojrzewania. Wyróżniamy sery kozie świeże, o krótkim czasie dojrzewania oraz dojrzałe.

Bez mleka, nie ma sera!

Choć tak jak wspomnieliśmy istnieje wiele rodzajów sera koziego, podstawowym składnikiem każdego z nich jest kozie mleko. Mleko kozie w większości przypadków jest pasteryzowane, jednak istnieją rodzaje do których nie używa się niepasteryzowanego mleka. Te rodzaje to najczęściej o długim czasie dojrzewania.

Proces wytwarzania koziego sera

Następnie, aby proces zakwaszania się rozpoczął do mleka dodaje się kulturę bakterii w celu zmiany laktozy w kwas mlekowy i zmiany poziomu kwasowości mleka. Jest to proces, który prowadzi do pogrubienia mleka w twaróg. Następnie dodaje się podpuszczkę, aby jeszcze bardziej wzmocnić tworzenie się twarogu. Oddzielenie twarogu i serwatki jest kolejnym ważnym krokiem, a w przypadku bardzo miękkiego sera, takiego jak świeży ser kozi, twaróg może po prostu zawinąć w specjalną gazę i powiesić, aż serwatka sama wypłynie.

Kolejnym krokiem robienia koziego sera jest krojenie twarogu. W przypadku serów miękkich kroi się twaróg na duże kawałki. Gdy chcemy uzyskać twardszy ser kozi, twaróg kroi się w małe kostki, aby mogły stracić jak najwięcej wilgoci. Gdy wystarczającą ilość wilgoci wyciśniemy, a ser kozi osiągnie pożądaną konsystencję.

Aby kozi ser uzyskał pożądany kształt, należy umieścić go w odpowiedniej formie. Najczęściej jest to forma koła w przypadku kozich serów typu półtwardy. Spotykane często są również formy kłody, aby uzyskać roladę z sera koziego.

Kolejnym krokiem jest dojrzewanie sera koziego. Czas procesu może wynieść od kilku dni, do kilkunastu miesięcy w przypadku serów kozich pleśniowych. [1]


[1] https://silverlakefarms.com/how-is-goat-cheese-made/

Może zainteresuje cię także:

Sery kozie dla dzieci: przepisy dla najmłodszych

Wybierając dla swojego dziecka produkty spożywcze kierujemy się dobrym składem, naturalnym pochodzeniem i zbilansowanymi wartościami. Rodzice muszą także zważać uwagę na alergie pokarmowe swoich dzieci. Najczęściej to właśnie w dziecięcym wieku ujawniają się alergie i nietolerancje na nabiał, gluten i inne składniki. Jeśli dziecko nie wykazuje problemów żywieniowych można poszerzać dietę malucha o nowe produkty. […]

więcej...

Jak ser kozi może przyczynić się do poprawy trawienia i zdrowia jelit?

Mleko kozie i jego przetwory – w tym kozi ser – są najczęściej kupowanymi produktami zaraz po produktach z mleka krowiego. Prozdrowotne aspekty mleka i serów kozich są rozmaite. Analiza składu i wartości odżywczych mleka koziego i serów kozich potwierdza większą zawartość białka serwatkowego niż w mleku krowim. Duża zawartość białka serwatkowego przyczynia się do […]

więcej...

Facebook Instagram