Ser z koziego mleka cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Choć niektórzy uważają go za zbyt intensywny w smaku i zapachu – nie każdy taki jest. Istnieją różne typy serów, o delikatnych nutach mleka koziego, jak i o mocnych, co jest spowodowane czasem dojrzewania. Wyróżniamy sery kozie świeże, o krótkim czasie dojrzewania oraz dojrzałe. Niezależnie od rodzaju – przygotowywanie sera z mleka koziego jest bardzo interesującym procesem.
Bez mleka, nie ma sera!
Trudno wyobrazić sobie ser kozi bez mleka. To podstawowy składnik każdego z nich. To ono odpowiada za smak i konsystencję sera. Kozie mleko ma wiele zalet:
- jest bogate w wapń, białko i kwasy tłuszczowe;
- jest lepiej przyswajalne niż mleko krowie i poleca się je osobom, które mają problemy z układem trawiennym.
Z uwagi na zalety mleka koziego, wiele osób decyduje się wykorzystać je w kuchni. Jednym z nich jest oczywiście włączenie do swojej diety serów z koziego mleka.
Jak zrobić ser z koziego mleka? Krok po kroku
- Pierwszym krokiem, aby zrobić ser z koziego mleka, jest podgrzanie koziego mleka do temperatury 30-32°C.
- Aby proces zakwaszania się rozpoczął, do mleka dodaje się kulturę bakterii w celu zmiany laktozy w kwas mlekowy i zmiany poziomu kwasowości mleka. Jest to proces, który prowadzi do pogrubienia mleka w twaróg.
- Kolejny krok to dodanie podpuszczki, aby jeszcze bardziej wzmocnić tworzenie się twarogu.
- Oddzielenie twarogu i serwatki jest kolejnym ważnym krokiem, a w przypadku bardzo miękkiego sera, takiego jak świeży ser kozi, twaróg może po prostu zawinąć w specjalną gazę i powiesić, aż serwatka sama wypłynie.
- Co dalej? Aby zrobić kozi ser, musimy pokroić twaróg. W przypadku serów miękkich kroi się twaróg na duże kawałki. Gdy chcemy uzyskać twardszy ser kozi, twaróg kroi się w małe kostki, aby mogły stracić jak najwięcej wilgoci. Gdy wystarczającą ilość wilgoci wyciśniemy, a ser kozi osiągnie pożądaną konsystencję.
- Aby kozi ser uzyskał pożądany kształt, należy umieścić go w odpowiedniej formie. Najczęściej jest to forma koła w przypadku kozich serów półtwardych. Spotykane często są również formy kłody, aby uzyskać roladę z sera koziego.
- Kolejnym krokiem jest dojrzewanie sera koziego. Czas procesu może wynieść od kilku dni, do kilkunastu miesięcy w przypadku serów kozich pleśniowych. [1]
Jak zrobić ser z koziego mleka bez podpuszczki?
Podpuszczka pochodzenia zwierzęcego może nam nie odpowiadać. Co w takiej sytuacji? Na szczęście są alternatywy. Aby zrobić ser z koziego mleka bez podpuszczki, możesz użyć:
- soku z cytryny;
- octu jabłkowego;
- jogurtu naturalnego;
- kefiru.
Jak zrobić ser z koziego mleka? Podsumujmy!
Przygotowanie sera z koziego mleka jest procesem, który wymaga cierpliwości i odrobiny praktyki. Efekt jednak jest wyjątkowy, bo ser z koziego mleka jest świeży, naturalny i aromatyczny. Jeśli chcesz sprawdzić, jak smakuje ser z koziego mleka – przetestuj nasze jakościowe produkty. W naszej ofercie znajdziesz różnego rodzaju sery kozie o pysznym smaku. Postaw na wyjątkowy smak i aromat!
[1] https://silverlakefarms.com/how-is-goat-cheese-made/