Jak ser kozi może przyczynić się do poprawy trawienia i zdrowia jelit?

Mleko kozie i jego przetwory – w tym kozi ser – są najczęściej kupowanymi produktami zaraz po produktach z mleka krowiego. Prozdrowotne aspekty mleka i serów kozich są rozmaite. Analiza składu i wartości odżywczych mleka koziego i serów kozich potwierdza większą zawartość białka serwatkowego niż w mleku krowim. Duża zawartość białka serwatkowego przyczynia się do lepszego trawienia, niż białko kazeinowe. Kolejną funkcją białka serwatkowego w mleku i serach kozich jest działanie przeciwbakteryjne.

ser kozi

Czy ser kozi jest zdrowy?

Dalsza analiza składu potwierdza, że mleko i sery kozie są źródłem aminokwasów egzogennych, które buduje wszystkie białka w organizmie. Kolejne prozdrowotne działanie mleko i chude sery kozie ujawniają w obecności kwasu kaprylowego i kaprynowego. Ich stężenie jest większe niż w pozostałych rodzajach mleka ssaków. Kwasy te działają dobroczynnie na organizm wspomagając leczenie wielu schorzeń metabolicznych takich jak tłuszczowa biegunka oraz zespół złego wchłaniania. [1] W mleku kozim występuje także duża ilość krótszych i średnich kwasów tłuszczowych, które są szybciej trawione oraz odżywiają nabłonek jelita. Następnym argumentem prozdrowotnych działań mleka i serów kozich jest fakt, że są bardzo dobrym źródłem wapnia, fosforu, witaminy B2, potasu oraz witaminy A, tiaminy i niacyny.

Duża ilość mleka i kozich serów w diecie może wpłynąć na florę bakteryjną w jelitach. Oligosacharydy w mleku kozim wykazują silne właściwości prebiotyczne i antypatogenne. Tworzą mikroflorę jelitową, zwiększają działanie bakterii mlekowych. Zawartość oligosacharydów w mleku kozim wpływa także na hamowanie wzrostu szkodliwych dla zdrowia bakterii powodujących: salmonellozę, biegunkę, zatrucie pokarmowe.

Wypróbuj sery kozie Meelania!

Odkryj bogaty świat smaków serów kozich dostępnych w naszej ofercie! Nasze sery kozie to prawdziwe arcydzieła kulinarne, których wyjątkowy smak i konsystencja zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Spróbuj naszych serów, by doświadczyć delikatnego połączenia kremowej tekstury z intensywnym, charakterystycznym smakiem koziego mleka. To idealna propozycja dla miłośników wyjątkowych smaków i wysokiej jakości produktów. Zanurz się w świat serów kozich i pozwól sobie na wyjątkową przyjemność kulinarnej podróży!


Źródła

[1] E. Molik, G. Kotowicz, Substancje bioaktywne mleka koziego wykorzystywane w medycynie i farmacji, 2023


Może zainteresuje cię także:

Sery kozie dla dzieci: przepisy dla najmłodszych

Wybierając dla swojego dziecka produkty spożywcze kierujemy się dobrym składem, naturalnym pochodzeniem i zbilansowanymi wartościami. Rodzice muszą także zważać uwagę na alergie pokarmowe swoich dzieci. Najczęściej to właśnie w dziecięcym wieku ujawniają się alergie i nietolerancje na nabiał, gluten i inne składniki. Jeśli dziecko nie wykazuje problemów żywieniowych można poszerzać dietę malucha o nowe produkty. […]

więcej...

Deska serów z serem kozim w roli głównej

Deska serów to świetna propozycja na spotkanie ze znajomymi, na specjalną okazję lub na romantyczny wieczór. Do skomponowania deski serów możesz wybrać różne rodzaje serów, takie jak półtwarde, pleśniowe czy świeże. Możesz także skomponować deskę serów pod względem rodzaju mleka użytego do wyrobu serów. Wybierz kozi ser do skomponowania deski serów, a zapewnisz sobie i […]

więcej...

Facebook Instagram