Mleko kozie i jego przetwory – w tym kozi ser – są najczęściej kupowanymi produktami zaraz po produktach z mleka krowiego. Prozdrowotne aspekty mleka i serów kozich są rozmaite. Analiza składu i wartości odżywczych mleka koziego i serów kozich potwierdza większą zawartość białka serwatkowego niż w mleku krowim. Duża zawartość białka serwatkowego przyczynia się do lepszego trawienia, niż białko kazeinowe. Kolejną funkcją białka serwatkowego w mleku i serach kozich jest działanie przeciwbakteryjne.
Czy ser kozi jest zdrowy?
Dalsza analiza składu potwierdza, że mleko i sery kozie są źródłem aminokwasów egzogennych, które buduje wszystkie białka w organizmie. Kolejne prozdrowotne działanie mleko i chude sery kozie ujawniają w obecności kwasu kaprylowego i kaprynowego. Ich stężenie jest większe niż w pozostałych rodzajach mleka ssaków. Kwasy te działają dobroczynnie na organizm wspomagając leczenie wielu schorzeń metabolicznych takich jak tłuszczowa biegunka oraz zespół złego wchłaniania. [1] W mleku kozim występuje także duża ilość krótszych i średnich kwasów tłuszczowych, które są szybciej trawione oraz odżywiają nabłonek jelita. Następnym argumentem prozdrowotnych działań mleka i serów kozich jest fakt, że są bardzo dobrym źródłem wapnia, fosforu, witaminy B2, potasu oraz witaminy A, tiaminy i niacyny.
Duża ilość mleka i kozich serów w diecie może wpłynąć na florę bakteryjną w jelitach. Oligosacharydy w mleku kozim wykazują silne właściwości prebiotyczne i antypatogenne. Tworzą mikroflorę jelitową, zwiększają działanie bakterii mlekowych. Zawartość oligosacharydów w mleku kozim wpływa także na hamowanie wzrostu szkodliwych dla zdrowia bakterii powodujących: salmonellozę, biegunkę, zatrucie pokarmowe.
Wypróbuj sery kozie Meelania!
Odkryj bogaty świat smaków serów kozich dostępnych w naszej ofercie! Nasze sery kozie to prawdziwe arcydzieła kulinarne, których wyjątkowy smak i konsystencja zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Spróbuj naszych serów, by doświadczyć delikatnego połączenia kremowej tekstury z intensywnym, charakterystycznym smakiem koziego mleka. To idealna propozycja dla miłośników wyjątkowych smaków i wysokiej jakości produktów. Zanurz się w świat serów kozich i pozwól sobie na wyjątkową przyjemność kulinarnej podróży!
Źródła
[1] E. Molik, G. Kotowicz, Substancje bioaktywne mleka koziego wykorzystywane w medycynie i farmacji, 2023