Jak ser kozi może przyczynić się do poprawy trawienia i zdrowia jelit?

Ser kozi to bardzo popularna i ceniona alternatywa dla tradycyjnych serów. Dobrej jakości kozi ser jest ceniony przez osoby zainteresowane zdrowym stylem życia. To produkt o unikalnych właściwościach zdrowotnych, który warto włączyć do swojej diety. Czy ser kozi działa w jakiś sposób na nasze trawienie? Sprawdź odpowiedź w poniższym artykule! 

ser kozi

Czy ser kozi jest zdrowy?

Dalsza analiza składu potwierdza, że mleko i sery kozie są źródłem aminokwasów egzogennych, które buduje wszystkie białka w organizmie. Kolejne prozdrowotne działanie mleko i chude sery kozie ujawniają w obecności kwasu kaprylowego i kaprynowego. Ich stężenie jest większe niż w pozostałych rodzajach mleka ssaków. Kwasy te działają dobroczynnie na organizm, wspomagając leczenie wielu schorzeń metabolicznych, takich jak:

  • tłuszczowa biegunka; 
  • zespół złego wchłaniania. [1] 

W mleku kozim występuje także duża ilość krótszych i średnich kwasów tłuszczowych, które są szybciej trawione oraz odżywiają nabłonek jelita. Następnym argumentem prozdrowotnych działań mleka i serów kozich jest fakt, że są bardzo dobrym źródłem:

  • wapnia; 
  • fosforu; 
  • witaminy B2; 
  • potasu oraz witaminy A; 
  • tiaminy i niacyny. 

Mleko kozie a jelita – właściwiości zdrowotnego sera koziego

Mleko kozie i jego przetwory – w tym kozi ser – są najczęściej kupowanymi produktami zaraz po produktach z mleka krowiego. Prozdrowotne aspekty mleka i serów kozich są rozmaite. Analiza składu i wartości odżywczych mleka koziego i serów kozich potwierdza większą zawartość białka serwatkowego niż w mleku krowim. Duża zawartość białka serwatkowego przyczynia się do lepszego trawienia niż białko kazeinowe. Kolejną funkcją białka serwatkowego w mleku i serach kozich jest działanie przeciwbakteryjne.

Ser kozi – trawienie

Duża ilość mleka i kozich serów w diecie może wpłynąć na florę bakteryjną w jelitach. Oligosacharydy w mleku kozim wykazują silne właściwości prebiotyczne i antypatogenne. Tworzą mikroflorę jelitową, zwiększają działanie bakterii mlekowych. Zawartość oligosacharydów w mleku kozim wpływa także na hamowanie wzrostu szkodliwych dla zdrowia bakterii powodujących: salmonellozę, biegunkę, zatrucie pokarmowe.

Wypróbuj sery kozie Meelania!

Odkryj bogaty świat smaków serów kozich dostępnych w naszej ofercie! Nasze sery kozie to prawdziwe arcydzieła kulinarne, których wyjątkowy smak i konsystencja zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Spróbuj naszych serów, by doświadczyć delikatnego połączenia kremowej tekstury z intensywnym, charakterystycznym smakiem koziego mleka. To idealna propozycja dla miłośników wyjątkowych smaków i wysokiej jakości produktów. Zanurz się w świat serów kozich i pozwól sobie na wyjątkową przyjemność kulinarnej podróży!


Źródła

[1] E. Molik, G. Kotowicz, Substancje bioaktywne mleka koziego wykorzystywane w medycynie i farmacji, 2023


Może zainteresuje cię także:

Produkty z mleka koziego wśród nas. Które są najsmaczniejsze?

Produkty z mleka koziego zdobywają coraz większą popularność w Polsce i na świecie. Ich wyjątkowy smak, liczne wartości odżywcze i korzyści zdrowotne sprawiają, że stają się one alternatywą dla tradycyjnych produktów mlecznych z krowiego mleka. Jakie produkty z mleka koziego warto spróbować i które z nich są najsmaczniejsze? Przyjrzyjmy się bliżej temu tematowi. Dlaczego mleko […]

więcej...

Regulamin Konkursu

Regulamin Konkursu   § 1  Organizator 1. Organizatorem  Konkursu  jest spółka PPH  Temar  Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa  z siedzibą w Katowicach  (40-749)  przy ul. Tartacznej 34, wpisana do Krajowego  Rejestru  Sądowego  prowadzonego  przez  Sąd  Rejonowy  Katowice  – Wschód  w Katowicach, Wydział VIII  Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000511601, posiadająca  numer  identyfikacji  […]

więcej...

Facebook Instagram