Przyszłe mamy przykładają wiele uwagi do diety w czasie ciąży. Zmiany w organizmie kobiety powodują zmiany w jej upodobaniach kulinarnych, jednak nie wszystkie dotychczasowe produkty, które przyszła Nie ma wątpliwości co do tego, że ciąża to czas szczególny. Wtedy zmienia się wszystko – także nasze nawyki żywieniowe. A co z nabiałem z mleka koziego? Ser znany jest ze swoich właściwości łatwostrawnych i jako popularna alternatywa produktów z mleka krowiego dla alergików. Pytanie brzmi jednak: czy służy przyszłym matkom? W tym artykule sprawdzimy, czy ser kozi można jeść w ciąży?
Ser kozi w ciąży – co warto wiedzieć?
Przyszłe mamy przykładają wiele uwagi do diety w czasie ciąży. Zmiany w organizmie kobiety powodują zmiany w jej upodobaniach kulinarnych. Nie wszystkie dotychczasowe produkty, które przyszła mama jadła przed ciążą, może jeść nadal. Istotne jest zatem, aby sprawdzić, jakie produkty można nadal jeść bez przeciwwskazań w czasie ciąży, a jakie trzeba wyeliminować z diety. Związek diety z dobrym samopoczuciem ma dla nas spore znaczenie w życiu codziennym, jednak czas ciąży jest tak szczególnym okresem, że musimy zacząć dobierać produkty, aby były w 100% bezpieczne dla naszego zdrowia. Czy kozi ser należy do grupy bezpiecznych produktów dla kobiet w ciąży?
Czy można jeść ser kozi w ciąży?
Jeśli zastanawiasz się, czy można jeść ser kozi w ciąży, w tym wpisie poznasz odpowiedź na to pytanie. Dla kobiet w ciąży bezpieczne będą sery kozie z mleka pasteryzowanego.
Dlaczego warto jeść ser kozi w ciąży? Kobiety w ciąży powinny jeść ser kozi, ponieważ:
- zawiera wiele składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka
- ser kozi jest bogaty w białko, witaminy (w tym witaminę B12) i minerały (w tym cynk i żelazo), które są szczególnie ważne dla zdrowia kobiety w ciąży
- ser kozi jest łatwostrawny i może pomóc w kontrolowaniu zgagi, która często występuje u kobiet w ciąży.
Ser kozi w ciąży – tych rodzajów unikaj
Niektóre rodzaje sera koziego powinno unikać się w czasie ciąży z powodu zwiększonego ryzyka zatrucia pokarmowego. Sery, jakich nie można jeść w czasie ciąży, wyrabiane są z niepasteryzowanego mleka, takie jak miękki dojrzewający ser kozi.
Kolejnymi serami, jakich należy unikać w czasie ciąży, są pasteryzowane lub niepasteryzowane sery pleśniowe dojrzewające z białą powłoką na zewnątrz, takie jak brie, camembert i chèvre.
Spożycie tych serów jest obarczone wyższym prawdopodobieństwem skażenia bakteryjnego. Zwiększona możliwość zatrucia pokarmowego po spożyciu sera niepasteryzowanego może być niebezpieczna dla zdrowia, a w czasie ciąży szczególnie.
Seri kozi w ciąży – uważaj na zdrowie
Chorobą, o której najczęściej mówi się w kontekście jedzenia serów w czasie ciąży, jest Listerioza, wywołana przez bakterie Listeria. Jest bardzo niebezpieczną chorobą, z poważnymi skutkami dla zdrowia i rozwoju dziecka w czasie ciąży. Czasowe ograniczenie jedzenia pleśniowych serów z mleka koziego lub niepasteryzowanych jest zalecane w czasie ciąży. Dlatego świadomie wybierajmy produkty do swojej diety, które są bezpieczne w tym ważnym czasie. [1]
Serdecznie zapraszamy do spróbowania produktów marki Meelania! W naszej ofercie znajdziecie: ser kozi w formie plastrów, bloku, kręgu czy rolady. Gwarantujemy, że nasze produkty zadowolą podniebienia nawet najbardziej wymagających konsumentów. Wszystko za sprawą najlepszej jakości, naturalnych składników. Zachęcamy do degustacji!
[1] https://www.healthline.com/nutrition/goat-cheese-pregnancy#:~:text=Most%20health%20professionals%20consider%20both%20pasteurized%20and%20unpasteurized,it%20with%20your%20finger%2C%20while%20soft%20cheese%20will.