Czy ser kozi można jeść w ciąży?

Przyszłe mamy przykładają wiele uwagi do diety w czasie ciąży. Zmiany w organizmie kobiety powodują zmiany w jej upodobaniach kulinarnych, jednak nie wszystkie dotychczasowe produkty, które przyszła mama jadła przed ciążą, może jeść nadal. Istotne jest zatem, aby sprawdzić jakie produkty można nadal jeść bez przeciwwskazań w czasie ciąży, a jakie trzeba wyeliminować z diety. Związek diety z dobrym samopoczuciem ma dla nas spore znaczenie w życiu codziennym, jednak czas ciąży jest tak szczególnym okresem, że musimy zacząć dobierać produkty, aby były w 100% bezpieczne dla naszego zdrowia.Skupiając się w tym artykule na nabiale z mleka koziego sprawdzimy – czy ser kozi można jeść w czasie ciąży? Ser znany ze swoich właściwości łatwostrawnych i jako popularna alternatywa produktów z mleka krowiego dla alergików.

Jeśli zastanawiasz się, czy można jeść ser kozi w ciąży, w tym wpisie poznasz odpowiedź na to pytanie. Dla kobiet w ciąży bezpieczne będą sery kozie z mleka pasteryzowanego. Dlaczego warto jeść ser kozi w ciąży? Kobiety w ciąży powinny jeść ser kozi, ponieważ zawiera wiele składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka. Ser kozi jest bogaty w białko, witaminy (w tym witaminę B12) i minerały (w tym cynk i żelazo), które są szczególnie ważne dla zdrowia kobiety w ciąży. Ponadto, ser kozi jest łatwostrawny i może pomóc w kontrolowaniu zgagi, która często występuje u kobiet w ciąży.

Jakich serów kozich należy unikać w czasie ciąży?

Niektóre rodzaje sera koziego powinno unikać się w czasie ciąży, w powodu zwiększonego ryzyka zatrucia pokarmowego. Sery jakich nie można jeść w czasie ciąży, wyrabiane są z niepasteryzowanego mleka, takie jak miękki dojrzewający ser kozi. Kolejnymi serami jakie należy unikać w czasie ciąży to pasteryzowane lub niepasteryzowane sery pleśniowe dojrzewające z białą powłoką na zewnątrz, takie jak brie, camembert i chèvre. Spożycie tych serów jest obarczone wyższym prawdopodobieństwem skażenia bakteryjnego. Zwiększona możliwość zatrucia pokarmowego po spożyciu sera nie pasteryzowano, może być niebezpieczna dla zdrowia, a w czasie ciąży szczególnie. Chorobą, o której najczęściej mówi się przy temacie jedzenia serów w czasie ciąży jest Listerioza, wywołana przez bakterie Listeria. Jest bardzo niebezpieczną chorobą, z poważnymi skutkami dla zdrowia i rozwoju dziecka w czasie ciąży. Czasowe ograniczenie jedzenia pleśniowych serów z mleka koziego, lub nie pasteryzowanych jest zalecane w czasie ciąży. Dlatego świadomie wybierajmy produkty do swojej diety, które są bezpieczne w tym ważnym czasie. [1]

Serdecznie zapraszamy do spróbowania produktów marki Meelania! W naszej ofercie znajdziecie: ser kozi w formie plastrów, bloku, kręgu czy rolady. Gwarantujemy, że nasze produkty zadowolą podniebienia nawet najbardziej wymagających konsumentów. Wszystko za sprawą najlepszej jakości, naturalnych składników. Zachęcamy do degustacji! 


[1] https://www.healthline.com/nutrition/goat-cheese-pregnancy#:~:text=Most%20health%20professionals%20consider%20both%20pasteurized%20and%20unpasteurized,it%20with%20your%20finger%2C%20while%20soft%20cheese%20will.

Może zainteresuje cię także:

Ser kozi – fakty i mity, o których nie masz pojęcia!

Kozie sery zyskują coraz większą popularność na całym świecie, ale wokół nich krąży wiele mitów i niesprawdzonych informacji. Warto poznać zarówno fakty, jak i obalić niektóre z tych mitów. Wtedy lepiej zrozumiemy co oferuje ser kozi i jak wpływa na nasze zdrowie. Fakty o kozich Serach Hipoalergiczność: Kozie sery są często uważane za hipoalergiczne. Białka […]

więcej...

Czy istnieją przeciwwskazania do spożywania sera koziego?

Ser kozi jest ceniony za swoje unikalne walory smakowe i bogate wartości odżywcze. Jednak jak każdy produkt spożywczy, może nie być odpowiedni dla wszystkich. W tym artykule poznasz przeciwwskazania do spożywania sera koziego. Zdradzimy także, dla kogo ser kozi jest szczególnie polecany i jak rozpoznać u siebie objawy uczulenia. Ser kozi – właściwości Czy ser […]

więcej...

Facebook Instagram