Przyszłe mamy przykładają wiele uwagi do diety w czasie ciąży. Zmiany w organizmie kobiety powodują zmiany w jej upodobaniach kulinarnych, jednak nie wszystkie dotychczasowe produkty, które przyszła mama jadła przed ciążą, może jeść nadal. Istotne jest zatem, aby sprawdzić jakie produkty można nadal jeść bez przeciwwskazań w czasie ciąży, a jakie trzeba wyeliminować z diety. Związek diety z dobrym samopoczuciem ma dla nas spore znaczenie w życiu codziennym, jednak czas ciąży jest tak szczególnym okresem, że musimy zacząć dobierać produkty, aby były w 100% bezpieczne dla naszego zdrowia.Skupiając się w tym artykule na nabiale z mleka koziego sprawdzimy – czy ser kozi można jeść w czasie ciąży? Ser znany ze swoich właściwości łatwostrawnych i jako popularna alternatywa produktów z mleka krowiego dla alergików.
Jeśli zastanawiasz się, czy można jeść ser kozi w ciąży, w tym wpisie poznasz odpowiedź na to pytanie. Dla kobiet w ciąży bezpieczne będą sery kozie z mleka pasteryzowanego. Dlaczego warto jeść ser kozi w ciąży? Kobiety w ciąży powinny jeść ser kozi, ponieważ zawiera wiele składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka. Ser kozi jest bogaty w białko, witaminy (w tym witaminę B12) i minerały (w tym cynk i żelazo), które są szczególnie ważne dla zdrowia kobiety w ciąży. Ponadto, ser kozi jest łatwostrawny i może pomóc w kontrolowaniu zgagi, która często występuje u kobiet w ciąży.
Jakich serów kozich należy unikać w czasie ciąży?
Niektóre rodzaje sera koziego powinno unikać się w czasie ciąży, w powodu zwiększonego ryzyka zatrucia pokarmowego. Sery jakich nie można jeść w czasie ciąży, wyrabiane są z niepasteryzowanego mleka, takie jak miękki dojrzewający ser kozi. Kolejnymi serami jakie należy unikać w czasie ciąży to pasteryzowane lub niepasteryzowane sery pleśniowe dojrzewające z białą powłoką na zewnątrz, takie jak brie, camembert i chèvre. Spożycie tych serów jest obarczone wyższym prawdopodobieństwem skażenia bakteryjnego. Zwiększona możliwość zatrucia pokarmowego po spożyciu sera nie pasteryzowano, może być niebezpieczna dla zdrowia, a w czasie ciąży szczególnie. Chorobą, o której najczęściej mówi się przy temacie jedzenia serów w czasie ciąży jest Listerioza, wywołana przez bakterie Listeria. Jest bardzo niebezpieczną chorobą, z poważnymi skutkami dla zdrowia i rozwoju dziecka w czasie ciąży. Czasowe ograniczenie jedzenia pleśniowych serów z mleka koziego, lub nie pasteryzowanych jest zalecane w czasie ciąży. Dlatego świadomie wybierajmy produkty do swojej diety, które są bezpieczne w tym ważnym czasie. [1]
Serdecznie zapraszamy do spróbowania produktów marki Meelania! W naszej ofercie znajdziecie: ser kozi w formie plastrów, bloku, kręgu czy rolady. Gwarantujemy, że nasze produkty zadowolą podniebienia nawet najbardziej wymagających konsumentów. Wszystko za sprawą najlepszej jakości, naturalnych składników. Zachęcamy do degustacji!
Jesień to wspaniała pora roku, która obfituje w warzywa i owoce. Nieodłącznym elementem jesiennego pejzażu są dynie, gruszki i orzechy, są też częstym dodatkiem w potrawach w tym czasie! W tym artykule poznasz przepis na jesienną sałatkę z dynią i serem kozim, która łączy wszystko co najlepsze. Pełna słodyczy dynia, chrupiąca gruszka i aromatyczny kozi […]
Nie ma wątpliwości, że kozi ser to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego sera z mleka krowiego. Różne korzyści zdrowotne wynikają z innej budowy komórek mleka. Różnice w mleku kozim, a krowim występują w strukturze lipidowej, tłuszczowej oraz w zawartości pierwiastków i witamin. Kozie mleko jest źródłem białka, fosforu, tłuszczu, laktozy i minerałów (zwłaszcza wapnia). Jego lipidy […]