Czy ser kozi można jeść w ciąży?

Przyszłe mamy przykładają wiele uwagi do diety w czasie ciąży. Zmiany w organizmie kobiety powodują zmiany w jej upodobaniach kulinarnych, jednak nie wszystkie dotychczasowe produkty, które przyszła mama jadła przed ciążą, może jeść nadal. Istotne jest zatem, aby sprawdzić jakie produkty można nadal jeść bez przeciwwskazań w czasie ciąży, a jakie trzeba wyeliminować z diety. Związek diety z dobrym samopoczuciem ma dla nas spore znaczenie w życiu codziennym, jednak czas ciąży jest tak szczególnym okresem, że musimy zacząć dobierać produkty, aby były w 100% bezpieczne dla naszego zdrowia.Skupiając się w tym artykule na nabiale z mleka koziego sprawdzimy – czy ser kozi można jeść w czasie ciąży? Ser znany ze swoich właściwości łatwostrawnych i jako popularna alternatywa produktów z mleka krowiego dla alergików.

Jakich serów kozich należy unikać w czasie ciąży?

Niektóre rodzaje sera koziego powinno unikać się w czasie ciąży, w powodu zwiększonego ryzyka zatrucia pokarmowego. Sery jakich nie można jeść w czasie ciąży, wyrabiane są z niepasteryzowanego mleka, takie jak miękki dojrzewający ser kozi. Kolejnymi serami jakie należy unikać w czasie ciąży to pasteryzowane lub niepasteryzowane sery pleśniowe dojrzewające z białą powłoką na zewnątrz, takie jak brie, camembert i chèvre. Spożycie tych serów jest obarczone wyższym prawdopodobieństwem skażenia bakteryjnego. Zwiększona możliwość zatrucia pokarmowego po spożyciu sera nie pasteryzowano, może być niebezpieczna dla zdrowia, a w czasie ciąży szczególnie. Chorobą, o której najczęściej mówi się przy temacie jedzenia serów w czasie ciąży jest Listerioza, wywołana przez bakterie Listeria. Jest bardzo niebezpieczną chorobą, z poważnymi skutkami dla zdrowia i rozwoju dziecka w czasie ciąży. Czasowe ograniczenie jedzenia pleśniowych serów z mleka koziego, lub nie pasteryzowanych jest zalecane w czasie ciąży. Dlatego świadomie wybierajmy produkty do swojej diety, które są bezpieczne w tym ważnym czasie. [1]


[1] https://www.healthline.com/nutrition/goat-cheese-pregnancy#:~:text=Most%20health%20professionals%20consider%20both%20pasteurized%20and%20unpasteurized,it%20with%20your%20finger%2C%20while%20soft%20cheese%20will.

Może zainteresuje cię także:

Makaron z kozim serem: przepis

Makaron z ulubionymi dodatkami, to szybki pomysł na pyszne danie! Przepis na makaron z kozim serem i sosem szpinakowym to wegetariański, aromatyczny i smaczny obiad. Na przygotowanie makaronu z kozim serem potrzebujesz około 30 min. Podane ilości składników, wystarczą dla 3/4 porcji. Składniki: pół opakowania makaronu spaghetti opakowanie świeżego szpinaku baby (500g) ser kozi Meelania […]

więcej...

Mleko i ser kozi: właściwości

Mleko kozie jest najczęściej spożywanym mlekiem na świecie, nie bez powodu! Jest bardziej kremowe i łagodne niż mleko krowie, oraz łatwiej się trawi. To tylko niektóre z właściwości mleka koziego, jeśli chcesz dowiedzieć się dlaczego warto wprowadzić je do diety, odpowiedź znajdziesz w tym artykule. Właściwości mleka koziego. Dlaczego warto wprowadzić je do diety? Mleko […]

więcej...

Facebook Instagram