Zdrowotne aspekty spożywania serów kozich

1. Brak metali ciężkich w składzie. To właśnie koza ma wyjątkową zdolność skutecznego izolowania  oraz filtrowania wszystkich zanieczyszczeń z tej grupy i pozbywanie się ich z organizmu.

2. Są lekkostrawne. Kuleczki tłuszczu obecne w mleku kozim są mniejsze niż w mleku krowim co ułatwia aktywność enzymów i przyśpiesza trawienie.

3. Są bogate w wapń, który wzmacnia kości i wspiera proces krzepnięcia krwi.

4. Posiadają pięć razy więcej witaminy B13, która u starszych osób odpowiedzialna jest za regenerację tkanek, a u młodszych za budowę komórek.

5.Zawierają duże ilości kwasu foliowego odpowiedzialnego za tworzenie i wspomaganie dojrzewania komórek. 

kozi ser

6. Sery kozie są bogate w cynk, który pomaga ustabilizować ciśnienie.

7. Zawierają dużo białka, które wspomaga budowę mięśni.

8. Mleko kozie zawiera mało pestycydów w porównaniu do mleka krowiego. 

9. Są skarbnicą potasu, który wspiera pracę układu nerwowego oraz mózgu.

10. Właściwości mleka koziego są istotnym elementem w profilaktyce astmy oraz nowotworów.

Może zainteresuje cię także:

Jak zrobić sos z serem kozim?

Sos z serem kozim może być ciekawym urozmaiceniem wielu dań. Możemy go dodać do makaronów, mięs, sałatek lub nawet pizzy. Kozie sery w postaci sosu mogą być również ciekawym sposobem na przekonanie się do smaków kozich serów. Przepis na sos z serem kozim jest szybki, a wszystkie składniki z pewnością znajdziesz w swojej lodówce.  Składniki […]

więcej...

Jak wygląda produkcja sera koziego?

Sery kozie zdobywają serca coraz większej liczby konsumentów. Są cenione za swoje wartości odżywcze oraz ciekawy smak. Kupując produkty w sklepie rzadko zastanawiamy się jaką drogę musiały przebyć zanim trafiły na półki sklepowe. Ten artykuł pozwoli Wam zapoznać się z tym jak wygląda produkcja serów kozich.  Produkcja sera koziego jest bardzo podobno do produkcji serów […]

więcej...

Facebook Instagram