Zdrowotne aspekty spożywania serów kozich

1. Brak metali ciężkich w składzie. To właśnie koza ma wyjątkową zdolność skutecznego izolowania  oraz filtrowania wszystkich zanieczyszczeń z tej grupy i pozbywanie się ich z organizmu.

2. Są lekkostrawne. Kuleczki tłuszczu obecne w mleku kozim są mniejsze niż w mleku krowim co ułatwia aktywność enzymów i przyśpiesza trawienie.

3. Są bogate w wapń, który wzmacnia kości i wspiera proces krzepnięcia krwi.

4. Posiadają pięć razy więcej witaminy B13, która u starszych osób odpowiedzialna jest za regenerację tkanek, a u młodszych za budowę komórek.

5.Zawierają duże ilości kwasu foliowego odpowiedzialnego za tworzenie i wspomaganie dojrzewania komórek. 

kozi ser

6. Sery kozie są bogate w cynk, który pomaga ustabilizować ciśnienie.

7. Zawierają dużo białka, które wspomaga budowę mięśni.

8. Mleko kozie zawiera mało pestycydów w porównaniu do mleka krowiego. 

9. Są skarbnicą potasu, który wspiera pracę układu nerwowego oraz mózgu.

10. Właściwości mleka koziego są istotnym elementem w profilaktyce astmy oraz nowotworów.

Może zainteresuje cię także:

Z czym jeść ser kozi? Poznaj trzy proste i pyszne przepisy!

Kozie sery to nie tylko smaczna, ale i zdrowa alternatywa dla innych rodzajów serów. Charakteryzują się delikatnym smakiem i są bogate w cenne składniki odżywcze. Dla osób, które poszukują pomysłów na to, z czym jeść ser kozi, przygotowaliśmy trzy proste i pyszne przepisy. Idealnie sprawdzą się zarówno ser kozi miękki, jak i ser kozi twardy. […]

więcej...

Co na śniadanie do szkoły? Kanapka z serem kozim zrobi robotę!

Wybór odpowiedniego śniadania dla dzieci idących do szkoły to wyzwanie, z którym mierzy się wielu rodziców. Często brakuje pomysłów na zdrowe i smaczne przekąski, które dostarczą energii na cały dzień. Jednym z rozwiązań jest kanapka z serem kozim – pełnowartościowa, bogata w białko i zdrowe tłuszcze. Dodanie ulubionych dodatków sprawi, że może być to jedno […]

więcej...

Facebook Instagram