Zdrowotne aspekty spożywania serów kozich

1. Brak metali ciężkich w składzie. To właśnie koza ma wyjątkową zdolność skutecznego izolowania  oraz filtrowania wszystkich zanieczyszczeń z tej grupy i pozbywanie się ich z organizmu.

2. Są lekkostrawne. Kuleczki tłuszczu obecne w mleku kozim są mniejsze niż w mleku krowim co ułatwia aktywność enzymów i przyśpiesza trawienie.

3. Są bogate w wapń, który wzmacnia kości i wspiera proces krzepnięcia krwi.

4. Posiadają pięć razy więcej witaminy B13, która u starszych osób odpowiedzialna jest za regenerację tkanek, a u młodszych za budowę komórek.

5.Zawierają duże ilości kwasu foliowego odpowiedzialnego za tworzenie i wspomaganie dojrzewania komórek. 

kozi ser

6. Sery kozie są bogate w cynk, który pomaga ustabilizować ciśnienie.

7. Zawierają dużo białka, które wspomaga budowę mięśni.

8. Mleko kozie zawiera mało pestycydów w porównaniu do mleka krowiego. 

9. Są skarbnicą potasu, który wspiera pracę układu nerwowego oraz mózgu.

10. Właściwości mleka koziego są istotnym elementem w profilaktyce astmy oraz nowotworów.

Może zainteresuje cię także:

Makaron z kozim serem: przepis

Makaron z ulubionymi dodatkami, to szybki pomysł na pyszne danie! Przepis na makaron z kozim serem i sosem szpinakowym to wegetariański, aromatyczny i smaczny obiad. Na przygotowanie makaronu z kozim serem potrzebujesz około 30 min. Podane ilości składników, wystarczą dla 3/4 porcji. Składniki: pół opakowania makaronu spaghetti opakowanie świeżego szpinaku baby (500g) ser kozi Meelania […]

więcej...

Mleko i ser kozi: właściwości

Mleko kozie jest najczęściej spożywanym mlekiem na świecie, nie bez powodu! Jest bardziej kremowe i łagodne niż mleko krowie, oraz łatwiej się trawi. To tylko niektóre z właściwości mleka koziego, jeśli chcesz dowiedzieć się dlaczego warto wprowadzić je do diety, odpowiedź znajdziesz w tym artykule. Właściwości mleka koziego. Dlaczego warto wprowadzić je do diety? Mleko […]

więcej...

Facebook Instagram