Zdrowotne aspekty spożywania serów kozich

1. Brak metali ciężkich w składzie. To właśnie koza ma wyjątkową zdolność skutecznego izolowania  oraz filtrowania wszystkich zanieczyszczeń z tej grupy i pozbywanie się ich z organizmu.

2. Są lekkostrawne. Kuleczki tłuszczu obecne w mleku kozim są mniejsze niż w mleku krowim co ułatwia aktywność enzymów i przyśpiesza trawienie.

3. Są bogate w wapń, który wzmacnia kości i wspiera proces krzepnięcia krwi.

4. Posiadają pięć razy więcej witaminy B13, która u starszych osób odpowiedzialna jest za regenerację tkanek, a u młodszych za budowę komórek.

5.Zawierają duże ilości kwasu foliowego odpowiedzialnego za tworzenie i wspomaganie dojrzewania komórek. 

kozi ser

6. Sery kozie są bogate w cynk, który pomaga ustabilizować ciśnienie.

7. Zawierają dużo białka, które wspomaga budowę mięśni.

8. Mleko kozie zawiera mało pestycydów w porównaniu do mleka krowiego. 

9. Są skarbnicą potasu, który wspiera pracę układu nerwowego oraz mózgu.

10. Właściwości mleka koziego są istotnym elementem w profilaktyce astmy oraz nowotworów.

Może zainteresuje cię także:

Zdrowe przekąski z sera koziego: przepisy

Przekąski z serem kozim to dobry sposób, żeby zaskoczyć gości! Dlaczego? Ser kozi charakteryzuję się wyrazistszym smakiem od sera krowiego oraz specyficznym zapachem. Możesz wybrać rodzaje sera koziego jakie najbardziej będą Ci odpowiadać. A dostępne są plastry, porcja w typie serów półtwardych, a także roladki pleśniowe i świeże. Bez względu co wybierzesz, ser kozi pasuje […]

więcej...

Właściwości kosmetyczne mleka koziego

Mleko kozie zyskało uznanie na świecie, dzięki świetnym właściwościom prozdrowotnym w diecie. A jeśli jesteś fanem naturalnej pielęgnacji skóry, to też powinieneś sięgnąć po kozie mleko. Aktualnie produkty z kozim mlekiem, to już nie nisza w produktach beauty. Jednym z najpopularniejszych składników w branży produktów do pielęgnacji skóry. Eksperci twierdzą, że kozie mleko jest doskonałym […]

więcej...

Facebook Instagram