Zdrowotne aspekty spożywania serów kozich

1. Brak metali ciężkich w składzie. To właśnie koza ma wyjątkową zdolność skutecznego izolowania  oraz filtrowania wszystkich zanieczyszczeń z tej grupy i pozbywanie się ich z organizmu.

2. Są lekkostrawne. Kuleczki tłuszczu obecne w mleku kozim są mniejsze niż w mleku krowim co ułatwia aktywność enzymów i przyśpiesza trawienie.

3. Są bogate w wapń, który wzmacnia kości i wspiera proces krzepnięcia krwi.

4. Posiadają pięć razy więcej witaminy B13, która u starszych osób odpowiedzialna jest za regenerację tkanek, a u młodszych za budowę komórek.

5.Zawierają duże ilości kwasu foliowego odpowiedzialnego za tworzenie i wspomaganie dojrzewania komórek. 

6. Sery kozie są bogate w cynk, który pomaga ustabilizować ciśnienie.

7. Zawierają dużo białka, które wspomaga budowę mięśni.

8. Mleko kozie zawiera mało pestycydów w porównaniu do mleka krowiego. 

9. Są skarbnicą potasu, który wspiera pracę układu nerwowego oraz mózgu.

10. Właściwości mleka koziego są istotnym elementem w profilaktyce astmy oraz nowotworów.

Może zainteresuje cię także:

Ser kozi w plastrach: jak wygląda jego produkcja?

Ser kozi w plastrach jest serem półtwardym. Jego zwarta konsystencja pozwala na krojenie bloku sera na plastry. Sery kozie mają lekko słony, wyrazisty smak oraz korzenny, intensywny aromat. Mleko kozie nie zawiera karotenu więc sery kozie są naturalnie bielsze od serów krowich, są również mniej tłuste. Ser kozi w plastrach jest serem podpuszczkowym. Oznacza to, […]

więcej...

Ser kozi pleśniowy – jakie ma właściwości odżywcze?

Sery kozie polecane są wszystkim, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Ser kozi ma wiele właściwości odżywczych dzięki mleku z którego jest wytwarzany. Mleko kozie jest uznawane za zdrowszą alternatywę mleka krowiego. Jest to między innymi zasługą zwierząt od których pozyskiwane jest mleko, kozy to bardzo czyste zwierzęta. Mleko kozie jest bardzo zdrowe i łatwostrawne.  Ser […]

więcej...

Facebook Instagram