1. Brak metali ciężkich w składzie. To właśnie koza ma wyjątkową zdolność skutecznego izolowania oraz filtrowania wszystkich zanieczyszczeń z tej grupy i pozbywanie się ich z organizmu.
2. Są lekkostrawne. Kuleczki tłuszczu obecne w mleku kozim są mniejsze niż w mleku krowim co ułatwia aktywność enzymów i przyśpiesza trawienie.
3. Są bogate w wapń, który wzmacnia kości i wspiera proces krzepnięcia krwi.
4. Posiadają pięć razy więcej witaminy B13, która u starszych osób odpowiedzialna jest za regenerację tkanek, a u młodszych za budowę komórek.
5.Zawierają duże ilości kwasu foliowego odpowiedzialnego za tworzenie i wspomaganie dojrzewania komórek.
6. Sery kozie są bogate w cynk, który pomaga ustabilizować ciśnienie.
7. Zawierają dużo białka, które wspomaga budowę mięśni.
8. Mleko kozie zawiera mało pestycydów w porównaniu do mleka krowiego.
9. Są skarbnicą potasu, który wspiera pracę układu nerwowego oraz mózgu.
10. Właściwości mleka koziego są istotnym elementem w profilaktyce astmy oraz nowotworów.