Zdrowe przekąski z sera koziego: przepisy

Przekąski z serem kozim to dobry sposób, żeby zaskoczyć gości! Dlaczego? Ser kozi charakteryzuję się wyrazistszym smakiem od sera krowiego oraz specyficznym zapachem. Możesz wybrać rodzaje sera koziego jakie najbardziej będą Ci odpowiadać. A dostępne są plastry, porcja w typie serów półtwardych, a także roladki pleśniowe i świeże. Bez względu co wybierzesz, ser kozi pasuje do wielu składników. Podkreśli smak delikatnych warzyw, takich jak buraki czy kalafiora. A z owocami, takimi jak gruszka podbije słodkość. Słono-pikantny twist da nam efekt godny powtórki! I właśnie przepis na pieczone gruszki z kozim serem pleśniowym dziś przedstawimy.

gruszka z serem kozim

Do przygotowania tej przekąski z kozim serem będziesz potrzebować:

– 4 gruszki

– 150 g rolady pleśniowej  

– 4 łyżki orzechów włoskich

– 6 łyżek płynnego miodu

Przygotowanie

Umyj, przekrój na pół gruszki i usuń nasiona. Wydrąż małe dziury w gruszkach, miąższ daj do osobnej miseczki.

Do miąższu dodaj rozdrobnioną roladę kozią, posiekane orzechy i miód. Wymieszaj i nałóż do gruszek po 2 łyżki nadzienia. Piecz przez 15 min w 180°.

Ta przekąska urozmaici Twoje przyjęcie, lub romantyczną kolację. Zapraszamy do spróbowania!

Może zainteresuje cię także:

Sery kozie dla dzieci: przepisy dla najmłodszych

Wybierając dla swojego dziecka produkty spożywcze kierujemy się dobrym składem, naturalnym pochodzeniem i zbilansowanymi wartościami. Rodzice muszą także zważać uwagę na alergie pokarmowe swoich dzieci. Najczęściej to właśnie w dziecięcym wieku ujawniają się alergie i nietolerancje na nabiał, gluten i inne składniki. Jeśli dziecko nie wykazuje problemów żywieniowych można poszerzać dietę malucha o nowe produkty. […]

więcej...

Jak ser kozi może przyczynić się do poprawy trawienia i zdrowia jelit?

Mleko kozie i jego przetwory – w tym kozi ser – są najczęściej kupowanymi produktami zaraz po produktach z mleka krowiego. Prozdrowotne aspekty mleka i serów kozich są rozmaite. Analiza składu i wartości odżywczych mleka koziego i serów kozich potwierdza większą zawartość białka serwatkowego niż w mleku krowim. Duża zawartość białka serwatkowego przyczynia się do […]

więcej...

Facebook Instagram