Przekąski z serem kozim to dobry sposób, żeby zaskoczyć gości! Dlaczego? Ser kozi charakteryzuję się wyrazistszym smakiem od sera krowiego oraz specyficznym zapachem. Możesz wybrać rodzaje sera koziego jakie najbardziej będą Ci odpowiadać. A dostępne są plastry, porcja w typie serów półtwardych, a także roladki pleśniowe i świeże. Bez względu co wybierzesz, ser kozi pasuje do wielu składników. Podkreśli smak delikatnych warzyw, takich jak buraki czy kalafiora. A z owocami, takimi jak gruszka podbije słodkość. Słono-pikantny twist da nam efekt godny powtórki! I właśnie przepis na pieczone gruszki z kozim serem pleśniowym dziś przedstawimy.
Do przygotowania tej przekąski z kozim serem będziesz potrzebować:
– 4 gruszki
– 150 g rolady pleśniowej
– 4 łyżki orzechów włoskich
– 6 łyżek płynnego miodu
Przygotowanie
Umyj, przekrój na pół gruszki i usuń nasiona. Wydrąż małe dziury w gruszkach, miąższ daj do osobnej miseczki.
Do miąższu dodaj rozdrobnioną roladę kozią, posiekane orzechy i miód. Wymieszaj i nałóż do gruszek po 2 łyżki nadzienia. Piecz przez 15 min w 180°.
Ta przekąska urozmaici Twoje przyjęcie, lub romantyczną kolację. Zapraszamy do spróbowania!