Zalety koziego sera

Ser kozi coraz częściej pojawia się jako stały produkt w diecie konsumentów. Powody dla których ludzie decydują się uzupełnić swoją dietę o sery kozie są różne. Może być to uczulenie na białka obecne w mleku krowim, inne aspekty zdrowotne lub po prostu chęć uzupełnienia swojego jadłospisu o zdrowy i odżywczy produkt. Przed wdrożeniem produktów kozich do swojej diety warto zapoznać się z ich zaletami oraz dowiedzieć się jakie korzyści przyniosą one naszemu zdrowiu.

Zalety koziego sera:

  1. Obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi. 
  2. Dostarcza organizmowi aż 33% dziennego zapotrzebowania na wapno, oraz 17% dziennego zapotrzebowania na białka. 
  3. Dzięki dużej zawartości prebiotyków wzmacnia naturalną florę bakteryjną.
  4. Brak lub śladowa ilość składników niepożądanych w produktach spożywczych
  5. Obecność witaminy B13, która u starszych osób odpowiedzialna jest za regenerację tkanek, a u młodszych za budowę komórek.
  6. Zawiera duże ilości kwasu foliowego odpowiedzialnego za tworzenie i wspomaganie dojrzewania komórek. 
  7. Ser kozi jest bogaty w potas, który wspiera pracę układu nerwowego oraz mózgu, oraz w cynk, który pomaga ustabilizować ciśnienie. 
  8. Kuleczki tłuszczowe, zawarte w mleku kozim są małe, dzięki czemu są lepiej trawione.
  9. Mniejsza zawartość laktozy niż w mleku krowim, około 10%. 
  10. Łagodny smak! 

Może zainteresuje cię także:

Sery kozie dla dzieci: przepisy dla najmłodszych

Wybierając dla swojego dziecka produkty spożywcze kierujemy się dobrym składem, naturalnym pochodzeniem i zbilansowanymi wartościami. Rodzice muszą także zważać uwagę na alergie pokarmowe swoich dzieci. Najczęściej to właśnie w dziecięcym wieku ujawniają się alergie i nietolerancje na nabiał, gluten i inne składniki. Jeśli dziecko nie wykazuje problemów żywieniowych można poszerzać dietę malucha o nowe produkty. […]

więcej...

Jak ser kozi może przyczynić się do poprawy trawienia i zdrowia jelit?

Mleko kozie i jego przetwory – w tym kozi ser – są najczęściej kupowanymi produktami zaraz po produktach z mleka krowiego. Prozdrowotne aspekty mleka i serów kozich są rozmaite. Analiza składu i wartości odżywczych mleka koziego i serów kozich potwierdza większą zawartość białka serwatkowego niż w mleku krowim. Duża zawartość białka serwatkowego przyczynia się do […]

więcej...

Facebook Instagram