Zalety koziego sera

Ser kozi coraz częściej pojawia się jako stały produkt w diecie konsumentów. Powody dla których ludzie decydują się uzupełnić swoją dietę o sery kozie są różne. Może być to uczulenie na białka obecne w mleku krowim, inne aspekty zdrowotne lub po prostu chęć uzupełnienia swojego jadłospisu o zdrowy i odżywczy produkt. Przed wdrożeniem produktów kozich do swojej diety warto zapoznać się z ich zaletami oraz dowiedzieć się jakie korzyści przyniosą one naszemu zdrowiu.

Zalety koziego sera:

  1. Obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi. 
  2. Dostarcza organizmowi aż 33% dziennego zapotrzebowania na wapno, oraz 17% dziennego zapotrzebowania na białka. 
  3. Dzięki dużej zawartości prebiotyków wzmacnia naturalną florę bakteryjną.
  4. Brak lub śladowa ilość składników niepożądanych w produktach spożywczych
  5. Obecność witaminy B13, która u starszych osób odpowiedzialna jest za regenerację tkanek, a u młodszych za budowę komórek.
  6. Zawiera duże ilości kwasu foliowego odpowiedzialnego za tworzenie i wspomaganie dojrzewania komórek. 
  7. Ser kozi jest bogaty w potas, który wspiera pracę układu nerwowego oraz mózgu, oraz w cynk, który pomaga ustabilizować ciśnienie. 
  8. Kuleczki tłuszczowe, zawarte w mleku kozim są małe, dzięki czemu są lepiej trawione.
  9. Mniejsza zawartość laktozy niż w mleku krowim, około 10%. 
  10. Łagodny smak! 

Może zainteresuje cię także:

Ser kozi dla osób aktywnych

Nie ma wątpliwości, że kozi ser to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego sera z mleka krowiego. Różne korzyści zdrowotne wynikają z innej budowy komórek mleka. Różnice w mleku kozim, a krowim występują w strukturze lipidowej, tłuszczowej oraz w zawartości pierwiastków i witamin. Kozie mleko jest źródłem białka, fosforu, tłuszczu, laktozy i minerałów (zwłaszcza wapnia). Jego lipidy […]

więcej...

Jak przechowywać sery kozie, by zachować ich świeżość i aromat?

Sposób przechowywania serów kozich, aby smakowały tak jak od razu po otwarciu jest bardzo ważne. Sery, których nie przechowuje się w odpowiedni sposób tracą swój aromat, a nawet zaczynają zbierać inne aromaty pochodzące z lodówki. Konsystencja serów, których nie przechowuje się w odpowiedni sposób również zmienia się na gorsze. Dlatego zadbaj o świeżość serów, aby […]

więcej...

Facebook Instagram