Tarta z kozim serem: przepis

Tarta z kozim serem i dynią to idealne danie na jesień. Obecnie mamy sezon na dynie więc ten przepis idealnie się wpasuję, a dodatkowo nawiązuję do nadchodzącego Halloween. Kozie sery to świetny dodatek do wielu ciepłych potraw gdyż dobrze się rozpuszczają. Połączenie dyni i sera koziego jest pyszne i z pewnością będzie urozmaiceniem Waszej codziennej diety.

tarta z kozim serem

Tarta – przepis

Składniki

  • 430g dyni
  • 20g masła
  • 190g sera koziego
  • Sól 
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa 

Sposób przygotowania

1.Dynie obierz ze skóry i pozbądź się nasion. Następnie pokrój ją na kawałki i gotuj przez 15 minut aż zmięknie.

2. Kawałki dyni rozgnieć i wymieszaj z masłem.

3. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

4. Mieszankę przypraw gałką muszkatołową, solem i pieprzem.

5. Połowę mieszanki nałóż do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozprowadź.

6. Następnie ułóż ser kozi i dodaj resztę mieszanki. 

7. Piecz przez 30 minut. 

Może zainteresuje cię także:

Ser kozi dla osób aktywnych

Nie ma wątpliwości, że kozi ser to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego sera z mleka krowiego. Różne korzyści zdrowotne wynikają z innej budowy komórek mleka. Różnice w mleku kozim, a krowim występują w strukturze lipidowej, tłuszczowej oraz w zawartości pierwiastków i witamin. Kozie mleko jest źródłem białka, fosforu, tłuszczu, laktozy i minerałów (zwłaszcza wapnia). Jego lipidy […]

więcej...

Jak przechowywać sery kozie, by zachować ich świeżość i aromat?

Sposób przechowywania serów kozich, aby smakowały tak jak od razu po otwarciu jest bardzo ważne. Sery, których nie przechowuje się w odpowiedni sposób tracą swój aromat, a nawet zaczynają zbierać inne aromaty pochodzące z lodówki. Konsystencja serów, których nie przechowuje się w odpowiedni sposób również zmienia się na gorsze. Dlatego zadbaj o świeżość serów, aby […]

więcej...

Facebook Instagram