Tarta z kozim serem: przepis

Tarta z kozim serem i dynią to idealne danie na jesień. Obecnie mamy sezon na dynie więc ten przepis idealnie się wpasuję, a dodatkowo nawiązuję do nadchodzącego Halloween. Kozie sery to świetny dodatek do wielu ciepłych potraw gdyż dobrze się rozpuszczają. Połączenie dyni i sera koziego jest pyszne i z pewnością będzie urozmaiceniem Waszej codziennej diety.

tarta z kozim serem

Tarta – przepis

Składniki

  • 430g dyni
  • 20g masła
  • 190g sera koziego
  • Sól 
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa 

Sposób przygotowania

1.Dynie obierz ze skóry i pozbądź się nasion. Następnie pokrój ją na kawałki i gotuj przez 15 minut aż zmięknie.

2. Kawałki dyni rozgnieć i wymieszaj z masłem.

3. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

4. Mieszankę przypraw gałką muszkatołową, solem i pieprzem.

5. Połowę mieszanki nałóż do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozprowadź.

6. Następnie ułóż ser kozi i dodaj resztę mieszanki. 

7. Piecz przez 30 minut. 

Może zainteresuje cię także:

Przepis na roladki z szynką parmeńską i serem kozim

Przekąski z serem kozim to pyszna alternatywa dla tradycyjnych przekąsek. Ser kozi charakteryzuję się wyrazistszym smakiem od sera krowiego oraz specyficznym zapachem. Ser kozi jest łatwostrawny i bogaty w witaminy, a na dodatek jest mniej alergizujący więc przypadnie do gustu wszystkim gościom. Bardzo często smak sera koziego opisywany jest jako ostry i cierpki. Jednak sery […]

więcej...

Ekologiczna hodowla kóz

Intensyfikacja chowu zwierząt spowodowała zachwianie relacji pomiędzy zwierzętami a przyrodą. Ekologiczna hodowla ma na celu przywrócenie tej równowagi. Produkty ekologiczne stają się coraz popularniejsze, a konsumenci stają się bardziej świadomi korzyści jakie niosą za sobą te produkty. Wzrasta świadomość środowiskowa oraz zdrowotna. Oczywiście, by produkt mógł być nazywany produktem ekologiczny to musi pochodzić z gospodarstwa […]

więcej...

Facebook Instagram