Tarta z kozim serem: przepis

Tarta z kozim serem i dynią to idealne danie na jesień. Obecnie mamy sezon na dynie więc ten przepis idealnie się wpasuję, a dodatkowo nawiązuję do nadchodzącego Halloween. Kozie sery to świetny dodatek do wielu ciepłych potraw gdyż dobrze się rozpuszczają. Połączenie dyni i sera koziego jest pyszne i z pewnością będzie urozmaiceniem Waszej codziennej diety.

tarta z kozim serem

Tarta – przepis

Składniki

  • 430g dyni
  • 20g masła
  • 190g sera koziego
  • Sól 
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa 

Sposób przygotowania

1.Dynie obierz ze skóry i pozbądź się nasion. Następnie pokrój ją na kawałki i gotuj przez 15 minut aż zmięknie.

2. Kawałki dyni rozgnieć i wymieszaj z masłem.

3. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

4. Mieszankę przypraw gałką muszkatołową, solem i pieprzem.

5. Połowę mieszanki nałóż do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozprowadź.

6. Następnie ułóż ser kozi i dodaj resztę mieszanki. 

7. Piecz przez 30 minut. 

Może zainteresuje cię także:

Makaron z kozim serem: przepis

Makaron z ulubionymi dodatkami, to szybki pomysł na pyszne danie! Przepis na makaron z kozim serem i sosem szpinakowym to wegetariański, aromatyczny i smaczny obiad. Na przygotowanie makaronu z kozim serem potrzebujesz około 30 min. Podane ilości składników, wystarczą dla 3/4 porcji. Składniki: pół opakowania makaronu spaghetti opakowanie świeżego szpinaku baby (500g) ser kozi Meelania […]

więcej...

Mleko i ser kozi: właściwości

Mleko kozie jest najczęściej spożywanym mlekiem na świecie, nie bez powodu! Jest bardziej kremowe i łagodne niż mleko krowie, oraz łatwiej się trawi. To tylko niektóre z właściwości mleka koziego, jeśli chcesz dowiedzieć się dlaczego warto wprowadzić je do diety, odpowiedź znajdziesz w tym artykule. Właściwości mleka koziego. Dlaczego warto wprowadzić je do diety? Mleko […]

więcej...

Facebook Instagram