Tarta z kozim serem: przepis

Tarta z kozim serem i dynią to idealne danie na jesień. Obecnie mamy sezon na dynie więc ten przepis idealnie się wpasuję, a dodatkowo nawiązuję do nadchodzącego Halloween. Kozie sery to świetny dodatek do wielu ciepłych potraw gdyż dobrze się rozpuszczają. Połączenie dyni i sera koziego jest pyszne i z pewnością będzie urozmaiceniem Waszej codziennej diety.

Tarta – przepis

Składniki

  • 430g dyni
  • 20g masła
  • 190g sera koziego
  • Sól 
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa 

Sposób przygotowania

1.Dynie obierz ze skóry i pozbądź się nasion. Następnie pokrój ją na kawałki i gotuj przez 15 minut aż zmięknie.

2. Kawałki dyni rozgnieć i wymieszaj z masłem.

3. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

4. Mieszankę przypraw gałką muszkatołową, solem i pieprzem.

5. Połowę mieszanki nałóż do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozprowadź.

6. Następnie ułóż ser kozi i dodaj resztę mieszanki. 

7. Piecz przez 30 minut. 

Może zainteresuje cię także:

Sałatka z kozim serem: przepis

Sałatka z kozim serem świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do dań jak i osobne danie. Sałatkę tą możesz zabrać ze sobą do pracy w formie lunchu i mieć pewność że dostarczy Ci ona energii na resztę dnia. Sery kozie charakteryzują się wysoką zawartością wapnia, fosforu i potasu dostarczając tym samym organizmowi potrzebne składniki mineralne.  […]

więcej...

Jak zrobić sos z serem kozim?

Sos z serem kozim może być ciekawym urozmaiceniem wielu dań. Możemy go dodać do makaronów, mięs, sałatek lub nawet pizzy. Kozie sery w postaci sosu mogą być również ciekawym sposobem na przekonanie się do smaków kozich serów. Przepis na sos z serem kozim jest szybki, a wszystkie składniki z pewnością znajdziesz w swojej lodówce.  Składniki […]

więcej...

Facebook Instagram