Tarta z kozim serem: przepis

Tarta z kozim serem i dynią to idealne danie na jesień. Obecnie mamy sezon na dynie więc ten przepis idealnie się wpasuję, a dodatkowo nawiązuję do nadchodzącego Halloween. Kozie sery to świetny dodatek do wielu ciepłych potraw gdyż dobrze się rozpuszczają. Połączenie dyni i sera koziego jest pyszne i z pewnością będzie urozmaiceniem Waszej codziennej diety.

tarta z kozim serem

Tarta – przepis

Składniki

  • 430g dyni
  • 20g masła
  • 190g sera koziego
  • Sól 
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa 

Sposób przygotowania

1.Dynie obierz ze skóry i pozbądź się nasion. Następnie pokrój ją na kawałki i gotuj przez 15 minut aż zmięknie.

2. Kawałki dyni rozgnieć i wymieszaj z masłem.

3. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

4. Mieszankę przypraw gałką muszkatołową, solem i pieprzem.

5. Połowę mieszanki nałóż do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozprowadź.

6. Następnie ułóż ser kozi i dodaj resztę mieszanki. 

7. Piecz przez 30 minut. 

Może zainteresuje cię także:

Regulamin Konkursu

Regulamin Konkursu   § 1  Organizator 1. Organizatorem  Konkursu  jest spółka PPH  Temar  Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa  z siedzibą w Katowicach  (40-749)  przy ul. Tartacznej 34, wpisana do Krajowego  Rejestru  Sądowego  prowadzonego  przez  Sąd  Rejonowy  Katowice  – Wschód  w Katowicach, Wydział VIII  Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000511601, posiadająca  numer  identyfikacji  […]

więcej...

Z czym jeść ser kozi? Poznaj trzy proste i pyszne przepisy!

Kozie sery to nie tylko smaczna, ale i zdrowa alternatywa dla innych rodzajów serów. Charakteryzują się delikatnym smakiem i są bogate w cenne składniki odżywcze. Dla osób, które poszukują pomysłów na to, z czym jeść ser kozi, przygotowaliśmy trzy proste i pyszne przepisy. Idealnie sprawdzą się zarówno ser kozi miękki, jak i ser kozi twardy. […]

więcej...

Facebook Instagram