Sery z mleka koziego: jakie rodzaje wyróżniamy?

Z mleka koziego możemy wytworzyć wiele różnych rodzai sera. Mleko kozie ma wyraźny, słono-słodki smak i charakterystyczny zapach. Smak sera z koziego mleka najczęściej opisuję się jako cierpki i ostry, a intensywność sera wzrasta im ser jest bardziej dojrzały. Jednak sery kozie świeże charakteryzują się łagodnym i delikatnym smakiem. 

Świeże serki

Jednymi z najpopularniejszych serów kozich są świeże serki kanapkowe. Charakteryzują się delikatną i puszystą konsystencja oraz łagodnym, śmietankowym smakiem. Najczęściej są one w formie puszystej pasty, co sprawia że z łatwością można nimi smarować kanapki.

Rolady

Dojrzewające sery pleśniowe z mleko koziego nazywane są również roladami. Charakteryzują się delikatna, biała pleśń. W przypadku serów kozich pleśń pojawia się jedynie na zewnątrz, gdyż tylko skórka jest jest szczepiona niewielką ilością szlachetnej pleśni oraz lekko solona. Skórka staję się aksamitna. Pleśń sprawia, że sery nabierają orzechowych i grzybowych aromatów, a ich smak staję się intensywniejszy. Proces dojrzewania serów pleśniowych trwa około miesiąc. Roladka kozia ma wewnątrz bardziej kremowy odcień, a jej konsystencja jest pól-płynna.

ser kozi

Ser kozi półtwardy 

Sery kozie półtwarde mogą występować w różnych wariacjach, zarówno w plastrach jak i w bloku. Ich konsystencja jest zwarta więc umożliwia krojenie. Smak tego rodzaju serów wciąż jest łagodny. 

Istnieją też mniej popularne rodzaje serów kozich, na przykład sery solankowe. Ten rodzaj sera dojrzewa w specjalnej solance przez około miesiąc. 

Może zainteresuje cię także:

Makaron z kozim serem: przepis

Makaron z ulubionymi dodatkami, to szybki pomysł na pyszne danie! Przepis na makaron z kozim serem i sosem szpinakowym to wegetariański, aromatyczny i smaczny obiad. Na przygotowanie makaronu z kozim serem potrzebujesz około 30 min. Podane ilości składników, wystarczą dla 3/4 porcji. Składniki: pół opakowania makaronu spaghetti opakowanie świeżego szpinaku baby (500g) ser kozi Meelania […]

więcej...

Mleko i ser kozi: właściwości

Mleko kozie jest najczęściej spożywanym mlekiem na świecie, nie bez powodu! Jest bardziej kremowe i łagodne niż mleko krowie, oraz łatwiej się trawi. To tylko niektóre z właściwości mleka koziego, jeśli chcesz dowiedzieć się dlaczego warto wprowadzić je do diety, odpowiedź znajdziesz w tym artykule. Właściwości mleka koziego. Dlaczego warto wprowadzić je do diety? Mleko […]

więcej...

Facebook Instagram