Sery z mleka koziego: jakie rodzaje wyróżniamy?

Z mleka koziego możemy wytworzyć wiele różnych rodzai sera. Mleko kozie ma wyraźny, słono-słodki smak i charakterystyczny zapach. Smak sera z koziego mleka najczęściej opisuję się jako cierpki i ostry, a intensywność sera wzrasta im ser jest bardziej dojrzały. Jednak sery kozie świeże charakteryzują się łagodnym i delikatnym smakiem. 

Świeże serki

Jednymi z najpopularniejszych serów kozich są świeże serki kanapkowe. Charakteryzują się delikatną i puszystą konsystencja oraz łagodnym, śmietankowym smakiem. Najczęściej są one w formie puszystej pasty, co sprawia że z łatwością można nimi smarować kanapki.

Rolady

Dojrzewające sery pleśniowe z mleko koziego nazywane są również roladami. Charakteryzują się delikatna, biała pleśń. W przypadku serów kozich pleśń pojawia się jedynie na zewnątrz, gdyż tylko skórka jest jest szczepiona niewielką ilością szlachetnej pleśni oraz lekko solona. Skórka staję się aksamitna. Pleśń sprawia, że sery nabierają orzechowych i grzybowych aromatów, a ich smak staję się intensywniejszy. Proces dojrzewania serów pleśniowych trwa około miesiąc. Roladka kozia ma wewnątrz bardziej kremowy odcień, a jej konsystencja jest pól-płynna.

Ser kozi półtwardy 

Sery kozie półtwarde mogą występować w różnych wariacjach, zarówno w plastrach jak i w bloku. Ich konsystencja jest zwarta więc umożliwia krojenie. Smak tego rodzaju serów wciąż jest łagodny. 

Istnieją też mniej popularne rodzaje serów kozich, na przykład sery solankowe. Ten rodzaj sera dojrzewa w specjalnej solance przez około miesiąc. 

Może zainteresuje cię także:

Ser kozi w plastrach: jak wygląda jego produkcja?

Ser kozi w plastrach jest serem półtwardym. Jego zwarta konsystencja pozwala na krojenie bloku sera na plastry. Sery kozie mają lekko słony, wyrazisty smak oraz korzenny, intensywny aromat. Mleko kozie nie zawiera karotenu więc sery kozie są naturalnie bielsze od serów krowich, są również mniej tłuste. Ser kozi w plastrach jest serem podpuszczkowym. Oznacza to, […]

więcej...

Ser kozi pleśniowy – jakie ma właściwości odżywcze?

Sery kozie polecane są wszystkim, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Ser kozi ma wiele właściwości odżywczych dzięki mleku z którego jest wytwarzany. Mleko kozie jest uznawane za zdrowszą alternatywę mleka krowiego. Jest to między innymi zasługą zwierząt od których pozyskiwane jest mleko, kozy to bardzo czyste zwierzęta. Mleko kozie jest bardzo zdrowe i łatwostrawne.  Ser […]

więcej...

Facebook Instagram