Sery z mleka koziego: jakie rodzaje wyróżniamy?

Z mleka koziego możemy wytworzyć wiele różnych rodzai sera. Mleko kozie ma wyraźny, słono-słodki smak i charakterystyczny zapach. Smak sera z koziego mleka najczęściej opisuję się jako cierpki i ostry, a intensywność sera wzrasta im ser jest bardziej dojrzały. Jednak sery kozie świeże charakteryzują się łagodnym i delikatnym smakiem. 

Świeże serki

Jednymi z najpopularniejszych serów kozich są świeże serki kanapkowe. Charakteryzują się delikatną i puszystą konsystencja oraz łagodnym, śmietankowym smakiem. Najczęściej są one w formie puszystej pasty, co sprawia że z łatwością można nimi smarować kanapki.

Rolady

Dojrzewające sery pleśniowe z mleko koziego nazywane są również roladami. Charakteryzują się delikatna, biała pleśń. W przypadku serów kozich pleśń pojawia się jedynie na zewnątrz, gdyż tylko skórka jest jest szczepiona niewielką ilością szlachetnej pleśni oraz lekko solona. Skórka staję się aksamitna. Pleśń sprawia, że sery nabierają orzechowych i grzybowych aromatów, a ich smak staję się intensywniejszy. Proces dojrzewania serów pleśniowych trwa około miesiąc. Roladka kozia ma wewnątrz bardziej kremowy odcień, a jej konsystencja jest pól-płynna.

ser kozi

Ser kozi półtwardy 

Sery kozie półtwarde mogą występować w różnych wariacjach, zarówno w plastrach jak i w bloku. Ich konsystencja jest zwarta więc umożliwia krojenie. Smak tego rodzaju serów wciąż jest łagodny. 

Istnieją też mniej popularne rodzaje serów kozich, na przykład sery solankowe. Ten rodzaj sera dojrzewa w specjalnej solance przez około miesiąc. 

Może zainteresuje cię także:

Jesienna sałatka z dynią i serem kozim

Jesień to wspaniała pora roku, która obfituje w warzywa i owoce. Nieodłącznym elementem jesiennego pejzażu są dynie, gruszki i orzechy, są też częstym dodatkiem w potrawach w tym czasie! W tym artykule poznasz przepis na jesienną sałatkę z dynią i serem kozim, która łączy wszystko co najlepsze. Pełna słodyczy dynia, chrupiąca gruszka i aromatyczny kozi […]

więcej...

Ser kozi dla osób aktywnych

Nie ma wątpliwości, że kozi ser to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego sera z mleka krowiego. Różne korzyści zdrowotne wynikają z innej budowy komórek mleka. Różnice w mleku kozim, a krowim występują w strukturze lipidowej, tłuszczowej oraz w zawartości pierwiastków i witamin. Kozie mleko jest źródłem białka, fosforu, tłuszczu, laktozy i minerałów (zwłaszcza wapnia). Jego lipidy […]

więcej...

Facebook Instagram