Sery z mleka koziego: jakie rodzaje wyróżniamy?

Z mleka koziego możemy wytworzyć wiele różnych rodzai sera. Mleko kozie ma wyraźny, słono-słodki smak i charakterystyczny zapach. Smak sera z koziego mleka najczęściej opisuję się jako cierpki i ostry, a intensywność sera wzrasta im ser jest bardziej dojrzały. Jednak sery kozie świeże charakteryzują się łagodnym i delikatnym smakiem. 

Świeże serki

Jednymi z najpopularniejszych serów kozich są świeże serki kanapkowe. Charakteryzują się delikatną i puszystą konsystencja oraz łagodnym, śmietankowym smakiem. Najczęściej są one w formie puszystej pasty, co sprawia że z łatwością można nimi smarować kanapki.

Rolady

Dojrzewające sery pleśniowe z mleko koziego nazywane są również roladami. Charakteryzują się delikatna, biała pleśń. W przypadku serów kozich pleśń pojawia się jedynie na zewnątrz, gdyż tylko skórka jest jest szczepiona niewielką ilością szlachetnej pleśni oraz lekko solona. Skórka staję się aksamitna. Pleśń sprawia, że sery nabierają orzechowych i grzybowych aromatów, a ich smak staję się intensywniejszy. Proces dojrzewania serów pleśniowych trwa około miesiąc. Roladka kozia ma wewnątrz bardziej kremowy odcień, a jej konsystencja jest pól-płynna.

ser kozi

Ser kozi półtwardy 

Sery kozie półtwarde mogą występować w różnych wariacjach, zarówno w plastrach jak i w bloku. Ich konsystencja jest zwarta więc umożliwia krojenie. Smak tego rodzaju serów wciąż jest łagodny. 

Istnieją też mniej popularne rodzaje serów kozich, na przykład sery solankowe. Ten rodzaj sera dojrzewa w specjalnej solance przez około miesiąc. 

Może zainteresuje cię także:

Jak zrobić sos z serem kozim?

Sos z serem kozim może być ciekawym urozmaiceniem wielu dań. Możemy go dodać do makaronów, mięs, sałatek lub nawet pizzy. Kozie sery w postaci sosu mogą być również ciekawym sposobem na przekonanie się do smaków kozich serów. Przepis na sos z serem kozim jest szybki, a wszystkie składniki z pewnością znajdziesz w swojej lodówce.  Składniki […]

więcej...

Jak wygląda produkcja sera koziego?

Sery kozie zdobywają serca coraz większej liczby konsumentów. Są cenione za swoje wartości odżywcze oraz ciekawy smak. Kupując produkty w sklepie rzadko zastanawiamy się jaką drogę musiały przebyć zanim trafiły na półki sklepowe. Ten artykuł pozwoli Wam zapoznać się z tym jak wygląda produkcja serów kozich.  Produkcja sera koziego jest bardzo podobno do produkcji serów […]

więcej...

Facebook Instagram