SER KOZI – ZAWARTOŚĆ LAKTOZY

Mleko kozie jest najbliższe ideału żywności, gdyż jest struktura chemiczna jest bardzo podobna do struktury mleka matki. Jest bogate w wartości odżywcze takie jak wapno, fosfor, witamina B2 i potas. Mleko kozie różni się od mleka krowiego tym że jest lepiej przyswajalne i posiada mniejszą zawartość laktozy. Na dodatek, regularne spożywanie mleka koziego znacznie poprawia przyrost masy ciała, mineralizację kości oraz wĻlywa na wzrost stężenia witamin i minerałów we krwi.Są to często powody dla których ludzie decydują się zamienić mleko krowie na mleko kozie. Obecność laktozy w mleku z którego produkowane są produkty skutkuję oczywiście, że laktoza jest obecna w serach i innych produktach nabiałowych, jednak jej zawartość jest mniejsza ze względu na proces fermentacji .Warto podkreślić , że mleko kozie zawiera laktozę i może nie nadawać się dla osób z jej nietolerancją.

Nietolerancja laktozy

Laktoza to cukier znajdujący się w mleku. Jeśli powiedziano Ci, że nie tolerujesz laktozy, nie jesteś w stanie strawić tego cukru. Enzym laktazy jest odpowiedzialny za trawienie laktozy w mleku. Osoby, które nie posiadają tego enzymu cierpią na nietolerancje laktozy. Mimo faktu, że zawartość laktozy jest mniejsza w  mleku kozim niż mleku krowim, taka ilość wciąż może wywoływać niepożądane reakcje u osób z nietolerancją laktozy. Zdarzają się jednak przypadki, w których osoba nietolerująca laktozę z mleka krowiego lepiej przyswaja mleko kozie.

Ser kozi zawartość laktozy

Ser kozi bez laktozy – czy to możliwe? 

Wielu ludzi poleca “ser kozi bez laktozy” osobom na nią uczulonym, jednak należy pamiętać, że wszystkie naturalne produkty mleczne zawierają laktozę, nawet mleko matki. Ale mleko kozie zawiera 10% mniej laktozy niż mleko krowie.

Mleko kozie ma skład nieco bliższy mleku kobiecemu niż mleko krowie, z białkami, które mogą być łatwiejsze do strawienia. Szacuje się, że od 20 do 40% osób uczulonych na mleko nie reaguje na mleko kozie. Sery kozie, chociaż są wytwarzane przy użyciu tego samego procesu koagulacji i oddzielania, co ser z mleka krowiego, różnią się zawartością składników odżywczych. Jednak nie ma czegoś takiego jak ser kozi bez laktozy. 

Większość laktozy znajduje się w serwatce, która jest cieczą oddzielaną od stałego zsiadłego sera podczas procesu produkcji. W miarę starzenia się ser traci jeszcze więcej serwatki. Im dłużej ser dojrzewa, tym mniej laktozy pozostanie w produkcie końcowym. Dlatego często w odniesienie do wyrobów z mleka koziego mówi się, że są to sery kozie bez laktozy gdyż posiadają one tylko śladowe ilości tego cukru.

Może zainteresuje cię także:

Ser kozi w plastrach: jak wygląda jego produkcja?

Ser kozi w plastrach jest serem półtwardym. Jego zwarta konsystencja pozwala na krojenie bloku sera na plastry. Sery kozie mają lekko słony, wyrazisty smak oraz korzenny, intensywny aromat. Mleko kozie nie zawiera karotenu więc sery kozie są naturalnie bielsze od serów krowich, są również mniej tłuste. Ser kozi w plastrach jest serem podpuszczkowym. Oznacza to, […]

więcej...

Ser kozi pleśniowy – jakie ma właściwości odżywcze?

Sery kozie polecane są wszystkim, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Ser kozi ma wiele właściwości odżywczych dzięki mleku z którego jest wytwarzany. Mleko kozie jest uznawane za zdrowszą alternatywę mleka krowiego. Jest to między innymi zasługą zwierząt od których pozyskiwane jest mleko, kozy to bardzo czyste zwierzęta. Mleko kozie jest bardzo zdrowe i łatwostrawne.  Ser […]

więcej...

Facebook Instagram