Mleko kozie jest najbliższe ideału żywności, gdyż jego struktura chemiczna jest bardzo podobna do struktury mleka matki. Jest bogate w wartości odżywcze takie jak wapno, fosfor, witamina B2 i potas. Mleko kozie różni się od mleka krowiego tym, że jest lepiej przyswajalne i posiada mniejszą zawartość laktozy. Ser kozi bez laktozy to świetna opcja dla osób zmagających się z trudnościami pokarmowymi.
Ser kozi – laktoza
Regularne spożywanie mleka koziego znacznie poprawia przyrost masy ciała, mineralizację kości oraz wpływa na wzrost stężenia witamin i minerałów we krwi. Są to często powody, dla których ludzie decydują się zamienić mleko krowie na mleko kozie. Obecność laktozy w mleku kozim, z którego produkowane są produkty, skutkuje oczywiście, że laktoza jest obecna w serach i innych produktach nabiałowych, jednak jej zawartość jest mniejsza ze względu na proces fermentacji. Warto podkreślić, że mleko kozie zawiera laktozę i może nie nadawać się dla osób z jej nietolerancją.
Czy kozie mleko ma laktozę?
Laktoza to cukier znajdujący się w mleku. Jeśli powiedziano Ci, że nie tolerujesz laktozy, nie jesteś w stanie strawić tego cukru. Enzym laktazy jest odpowiedzialny za trawienie laktozy w mleku. Osoby, które nie posiadają tego enzymu, cierpią na nietolerancje laktozy. Mimo faktu, że zawartość laktozy jest mniejsza w mleku kozim niż mleku krowim, taka ilość wciąż może wywoływać niepożądane reakcje u osób z nietolerancją laktozy. Zdarzają się jednak przypadki, w których osoba nietolerująca laktozę z mleka krowiego lepiej przyswaja mleko kozie.
Ser kozi bez laktozy – czy to możliwe?
Wielu ludzi poleca ser kozi bez laktozy osobom na nią uczulonym, jednak należy pamiętać, że wszystkie naturalne produkty mleczne zawierają laktozę, nawet mleko matki. Ale mleko kozie zawiera 10% mniej laktozy niż mleko krowie, co sprawia, że jest to bardziej odpowiedni wybór dla osób, które zmagają się z trudnościami w przyswajaniu laktozy. W kozim mleku laktoza jest lepiej przyswajalna, więc warto je spróbować i zbadać na nie tolerancję. W przypadku problemów z przyswajaniem laktozy warto również zgłosić się do lekarza, który rozwieje wszelkie Twoje wątpliwości.
Czy w mleku kozim jest laktoza?
Mleko kozie ma skład nieco bliższy mleku kobiecemu niż mleko krowie, z białkami, które mogą być łatwiejsze do strawienia. Szacuje się, że od 20 do 40% osób uczulonych na mleko nie reaguje na mleko kozie. Sery kozie, chociaż są wytwarzane przy użyciu tego samego procesu koagulacji i oddzielania, co ser z mleka krowiego, różnią się zawartością składników odżywczych. Jednak nie ma czegoś takiego jak ser kozi bez laktozy. W serze kozim laktoza jest obecna, ale w mniejszej ilości niż w mleku krowim.
Większość laktozy znajduje się w serwatce, która jest cieczą oddzielaną od stałego zsiadłego sera podczas procesu produkcji. W miarę starzenia się ser traci jeszcze więcej serwatki. Im dłużej ser dojrzewa, tym mniej laktozy pozostanie w produkcie końcowym. Dlatego często w odniesienie do wyrobów z mleka koziego mówi się, że są to sery kozie bez laktozy gdyż posiadają one tylko śladowe ilości tego cukru.
Ser kozi – przeciwwskazania
Ser kozi to smaczny i zdrowy wybór, który pozytywnie wpłynie na Twoje zdrowie. Jeśli wiesz już, czy ser kozi ma laktozę, zapewne zastanawiasz się, jakie są ogólne przeciwwskazania do spożycia sera żółtego? Powinny go unikać osoby, które zmagają się z następującymi problemami:
- Alergia na białka mleka – może powodować wysypkę, problemy żołądkowe, a nawet anafilaksję, która może być bezpośrednim zagrożeniem życia.
- Silna nietolerancja laktozy – to kwestia mocno indywidualna. Ze względu na mniejszą zawartość laktozy niż w krowim mleku, warto spróbować, jak zareaguje Twój organizm lub skonsultować się z lekarzem.
- Nadciśnienie i problemy kardiologiczne – ser kozi ma wyższą zawartość sodu, co sprawia, że osoby z problemami kardiologicznymi powinny pomyśleć o odstawieniu mleka koziego, ponieważ może ono przyczyniać się do wzrostu ciśnienia.
Ser kozi jest wartościowym produktem, który sprawdzi się w diecie wielu z nas. Jednak tak jak każdy inny produkt, nie jest dla każdego. Osoby z nietolerancją laktozy mogą spróbować mleka koziego i obserwować reakcję organizmu. To zdecydowanie lepszy wybór niż mleko krowie z wyższą zawartością laktozy.