SER KOZI – WŁAŚCIWOŚCI, SKŁAD I ZASTOSOWANIE

Ser kozi jest polecany wszystkim osobom co chcą się zdrowo odżywiać ze względu na bogate wartości odżywcze. Coraz częściej sery z mleka krowiego zastępują sery z mleka koziego. Warto zapoznać się z właściwościami sera koziego by móc zrozumieć jego fenomen. Ser kozi jest łagodny w smaku. Idealnie sprawdzi się jako drugi posiłek dla dzieci, do sałatki dla osób odchudzających się jak również dodatek do pełnowartościowego obiadu dla osób z problemami alergicznymi.

Właściwości sera koziego 

Liczne wartości odżywcze sera koziego biorą się z mleka, z którego są one produkowane. Ser kozi jest skarbnicą  białka, cynku oraz witamin z grupy A i B. Jest on również bogaty w mikroelementy takie jak wapń, potas czy magnez. Te wartości są niezbędne dla naszego organizmu, wspierają one pracę serca, mózgu oraz nerek, ale również są potrzebne do budowy szkieletu. Bogate wartości odżywcze mogą być pokazana na przykładzie szklanki z mlekiem kozim, która dostarcza naszemu organizmowi 17% dziennego zapotrzebowania na białko oraz 33% dziennego zapotrzebowania na wapń. 

Ser z mleka koziego jest łatwostrawny, gdyż kuleczki tłuszczowe, które zawarte są w mleku kozim, są małe, dzięki czemu są lepiej trawione i przyswajalne. Dla porównania: mleko kozie może zostać strawione w 20 minut, podczas gdy na strawienie mleka krowiego  potrzebne jest aż od 2 do 4 godzin.

Oprócz wartości mleka z którego wyprodukowany jest ser kozi, warto również wspomnieć o zwierzętach od których pozyskiwane jest mleko. Kozy to bardzo czyste i zdrowe zwierzęta. Kozy potrafią pozbyć się z organizmu szkodliwych pierwiastków oraz potrafią bronić się przed zanieczyszczeniami środowiska. 

ser kozi

Skład sera koziego

Podstawowym składnikiem serów kozich jest oczywiście pasteryzowane mleko kozie. Dodatkowo w składzie znajduje się sól, kultury bakterii mlekowych oraz podpuszczka mikrobiologiczna. Kultury bakterii mlekowych odpowiadają za szybkie przefermentowanie laktozy do kwasu mlekowego oraz nie dopuszczają do rozwoju innych szkodliwych bakterii. Podpuszczka wywołuje skrzep w mleku, działając na płynne mleko ścinając je i ułatwiając dalsze trawienie. Jest odpowiedzialna za proces koagulacji mleka, który powoduję że mleko dzieli się na skrzep oraz serwatkę. 

Zastosowanie sera koziego

Ser z mleka koziego ma wiele zastosowań w kuchni. Szeroki zakres możliwości zastosowania serów kozich w codziennych posiłkach, a tym samym dostarczać organizmowi ważnych substancji odżywczych. Sery kozie mogą być dodawane do sałatek, kanapek, makaronów lub nawet pizzy. 

Produkty te idealnie komponują się z chrupiącym pieczywem, figami, szuszonymi śliwkami, oraz miodem. Jako dodatek do serów kozich możemy również użyć orzechów i sezamu.

Może zainteresuje cię także:

Jesienna sałatka z dynią i serem kozim

Jesień to wspaniała pora roku, która obfituje w warzywa i owoce. Nieodłącznym elementem jesiennego pejzażu są dynie, gruszki i orzechy, są też częstym dodatkiem w potrawach w tym czasie! W tym artykule poznasz przepis na jesienną sałatkę z dynią i serem kozim, która łączy wszystko co najlepsze. Pełna słodyczy dynia, chrupiąca gruszka i aromatyczny kozi […]

więcej...

Ser kozi dla osób aktywnych

Nie ma wątpliwości, że kozi ser to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego sera z mleka krowiego. Różne korzyści zdrowotne wynikają z innej budowy komórek mleka. Różnice w mleku kozim, a krowim występują w strukturze lipidowej, tłuszczowej oraz w zawartości pierwiastków i witamin. Kozie mleko jest źródłem białka, fosforu, tłuszczu, laktozy i minerałów (zwłaszcza wapnia). Jego lipidy […]

więcej...

Facebook Instagram