Ser kozi jest polecany wszystkim osobom, które chcą się zdrowo odżywiać. To świetny wybór ze względu na bogate wartości odżywcze. Nie bez powodu coraz częściej zauważamy, że sery kozie zastępują w diecie sery z mleka krowiego. Skąd bierze się rosnąca popularność tego rodzaju sera? Z czego się składa, jakie są jego właściwości, zastosowanie i czy są jakieś przeciwskazania? Odpowiedź znajdziesz w artykule!
Właściwości sera koziego
Czy ser kozi jest zdrowy? Odpowiedź na to pytanie jest twierdząca z wielu powodów. Liczne wartości odżywcze sera koziego biorą się z mleka, z którego jest produkowany. Ser kozi to skarbnica białka, cynku oraz witamin z grupy A i B. Jest także bogaty w mikroelementy takie jak wapń, potas czy magnez. Te wartości są niezbędne dla naszego organizmu. Wspierają pracę serca, mózgu oraz nerek, ale również są potrzebne do budowy szkieletu. Bogate wartości odżywcze sera koziego łatwo zobrazować na przykładzie szklanki z mlekiem kozim, która dostarcza naszemu organizmowi 17% dziennego zapotrzebowania na białko oraz 33% dziennego zapotrzebowania na wapń.
Ser z mleka koziego jest łatwostrawny, ponieważ kuleczki tłuszczowe w nim zawarte są małe, dzięki czemu lepiej się je trawi i przyswaja. Dla porównania: mleko kozie może zostać strawione w 20 minut, podczas gdy na strawienie mleka krowiego potrzebne jest aż od 2 do 4 godzin.
Oprócz wartości mleka, z którego wyprodukowany jest ser kozi, warto również wspomnieć o zwierzętach, od których pozyskiwane jest mleko. Kozy to bardzo czyste i zdrowe zwierzęta. Kozy potrafią pozbyć się z organizmu szkodliwych pierwiastków oraz bronić się przed zanieczyszczeniami środowiska.
Skład sera koziego
Podstawowym składnikiem serów kozich jest oczywiście pasteryzowane mleko kozie. Dodatkowo w składzie znajduje się sól, kultury bakterii mlekowych oraz podpuszczka mikrobiologiczna. Kultury bakterii mlekowych odpowiadają za szybkie przefermentowanie laktozy do kwasu mlekowego oraz nie dopuszczają do rozwoju innych szkodliwych bakterii. Podpuszczka wywołuje skrzep w mleku, ścinając mleko i ułatwiając dalsze trawienie. Jest odpowiedzialna za proces koagulacji mleka, który powoduje, że mleko dzieli się na skrzep oraz serwatkę.
Ser kozi – kalorie
Ile kalorii ma ser kozi? Jego kaloryczność różnić będzie się w zależności od tego, o jakim konkretnie rodzaju sera mówimy i jaką ma zawartość tłuszczu. Sery świeże, takie jak twarożki będą miały średnio około 160 kcal w 100 gramach produktu. Nieco więcej mają sery dojrzewające, bo średnio od 350 do 450 kcal na 100 gramów produktu.
Zastosowanie sera koziego
Ser z mleka koziego ma wiele zastosowań w kuchni, co znacząco przyczynia się do jego dużej popularności. Szeroki zakres możliwości zastosowania serów kozich w codziennych posiłkach jest bardzo ważny. Jednocześnie, ser kozi dostarcza organizmowi ważnych substancji odżywczych. Sery kozie mogą być dodawane do sałatek, kanapek, makaronów lub nawet pizzy.
Produkty te idealnie komponują się również z chrupiącym pieczywem, figami, suszonymi śliwkami, oraz miodem. Jako dodatek do serów kozich możemy również użyć orzechów i sezamu.
Ser kozi – dla kogo jest?
Gdy wiemy już, czy ser kozi jest zdrowy, warto sprawdzić w diecie u których osób sprawdzi się najlepiej i jakie są przeciwwskazania do jego spożywania. Mimo że jest to produkt obfity w substancje odżywczy i może pozytywnie wpływać na jego zdrowie, może okazać się, że należymy do grupy osób, które powinny go ograniczyć lub całkowicie z niego zrezygnować.
Ser kozi w ciąży
Czy są jakieś przeciwwskazania dotyczące spożywania sera koziego przez kobiety w ciąży? Bezpieczne jest spożywanie sera z mleka pasteryzowanego. Ser kozi zawiera w swoim składzie kwas foliowy, który jest niezwykle istotny dla kobiet ciężarnych. Poza tym ser kozi uzupełnia zapotrzebowanie organizmu na wapń. To ważne w czasie, gdy tworzy się układ kostny dziecka.
Ser kozi a cholesterol
Ser kozi jest ważnym składnikiem w diecie, ponieważ zawiera wartościowe składniki odżywcze. W jego składzie znajdziemy białko, cynk, witaminy, wapń potas, magnez i wiele innych wartościowych elementów. Warto jednak pamiętać o jego umiarkowanym spożyciu – szczególnie w sytuacjach, kiedy zmagamy się z podwyższonym cholesterolem.
Ser kozi – alergia
Ser kozi, tak jak każdy inny ser może wywoływać alergie pokarmowe. Mimo że jest lepiej tolerowany przez osoby, które zmagają się na nietolerancję laktozy, to może uczulać, które mają alergię na białka mleka. W przypadku zaobserwowania u siebie reakcji alergicznej warto skonsultować się z lekarzem, by rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące swojego zdrowia.
Ser kozi to bardzo istotny składnik diety, o którym nie możemy zapominać. Pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i jest bardziej komfortowy dla naszych żołądków niż mleko krowie.