Ser kozi w plastrach: jak wygląda jego produkcja?

Ser kozi w plastrach jest serem półtwardym. Jego zwarta konsystencja pozwala na krojenie bloku sera na plastry. Sery kozie mają lekko słony, wyrazisty smak oraz korzenny, intensywny aromat. Mleko kozie nie zawiera karotenu więc sery kozie są naturalnie bielsze od serów krowich, są również mniej tłuste.

kozi ser

Produkcja sera koziego

Ser kozi w plastrach jest serem podpuszczkowym. Oznacza to, że skrzep otrzymuje się dzięki działaniu podpuszczki. Jest to najbardziej powszechna i złożona grupa serów. Sery kozie powstają podczas kilkuetapowej produkcji. Pierwszym krokiem jest oczywiście przygotowanie mleka. Następnie mleko zaprawiane jest podpuszczką. Kompleks enzymów podpuszczki działa na kazeinę obecną w mleku. Tak powstaję skrzep mleka, który poddawany jest obróbce. Obróbka skrzepu jest mechaniczno-termiczna. Skrzep jest odwadniany oraz formowany poprzez umieszczenie go w specjalnych formach. Formy nadają kształtu oraz struktury. Podczas formowania trwa proces fermentacji, który zamienia laktozę w kwas mlekowy. Następne jest prasowanie, które polega na dociśnięciu masy w formie. Po prasowaniu przechodzi się do solenia, które nadaję smaku oraz hamuje rozwój niepożądanych drobnoustrojów. Przedostatnim, bardzo ważnym procesem jest dojrzewanie. Proces ten trwa przez określony czas podczas którego ser przetrzymywany jest w odpowiedniej temperaturze.Tak gotowy ser jest krojony na plastry i pakowany. 

Może zainteresuje cię także:

Kazeina w mleku kozim

Czym jest kazeina?  Jest to główne białko mleka krowiego. Czasami może stanowić nawet 80% protein mlecznych. Dla osób bez alergii, kazeina jest bardzo ważna, gdyż dostarcza naszemu organizmowi fosforu oraz wapnia. Jest również bogata w aminokwasy. Jej wartość odżywcza jest prawie równa białkom mięsa. Kazeina wspomaga budowanie tkanki mięśniowej, przez co często spożywana jest przez […]

więcej...

Zalety koziego sera

Ser kozi staję się coraz częstszym wyborem konsumentów, ze względu na dużą zawartość wartości odżywczych oraz łatwo strawność. Powody dla których ludzie decydują się uzupełnić swoją dietę o sery kozie są różne, często jest to uczulenie na białka obecne w mleku krowim lub inne aspekty zdrowotne. Przed wdrożeniem produktów kozich do swojej diety warto zapoznać […]

więcej...

Facebook Instagram