Ser kozi w plastrach: jak wygląda jego produkcja?

Ser kozi w plastrach jest serem półtwardym. Jego zwarta konsystencja pozwala na krojenie bloku sera na plastry. Sery kozie mają lekko słony, wyrazisty smak oraz korzenny, intensywny aromat. Mleko kozie nie zawiera karotenu więc sery kozie są naturalnie bielsze od serów krowich, są również mniej tłuste.

kozi ser

Produkcja sera koziego

Ser kozi w plastrach jest serem podpuszczkowym. Oznacza to, że skrzep otrzymuje się dzięki działaniu podpuszczki. Jest to najbardziej powszechna i złożona grupa serów. Sery kozie powstają podczas kilkuetapowej produkcji. Pierwszym krokiem jest oczywiście przygotowanie mleka. Następnie mleko zaprawiane jest podpuszczką. Kompleks enzymów podpuszczki działa na kazeinę obecną w mleku. Tak powstaję skrzep mleka, który poddawany jest obróbce. Obróbka skrzepu jest mechaniczno-termiczna. Skrzep jest odwadniany oraz formowany poprzez umieszczenie go w specjalnych formach. Formy nadają kształtu oraz struktury. Podczas formowania trwa proces fermentacji, który zamienia laktozę w kwas mlekowy. Następne jest prasowanie, które polega na dociśnięciu masy w formie. Po prasowaniu przechodzi się do solenia, które nadaję smaku oraz hamuje rozwój niepożądanych drobnoustrojów. Przedostatnim, bardzo ważnym procesem jest dojrzewanie. Proces ten trwa przez określony czas podczas którego ser przetrzymywany jest w odpowiedniej temperaturze.Tak gotowy ser jest krojony na plastry i pakowany. 

Może zainteresuje cię także:

Czym jest ser kozi długodojrzewający?

Ser kozi ma smak, który najczęściej opisywany jest jako ostry i cierpki. Oczywiście, sery kozie mogą mieć również łagodniejszy smak jednak wciąż będzie on intensywniejszy od smaku serów krowich. Podstawową różnica w smaku pomiędzy produktami kozimi a krowimi spowodowana jest smakiem mleka użytego do produkcji. Produkty kozie są wyraźniejsze w smaku oraz mają charakterystyczny zapach.  […]

więcej...

Mleko kozie a krowie: które jest zdrowsze?

Bardzo często porównywane jest mleko kozie a krowie  – odwieczny dylemat o tym które z nich jest bardziej wartościowe. Wiele osób uważa, że to właśnie mleko kozie jest bardziej wartościowe, zdrowsze oraz odpowiednie dla alergików. Najlepiej jednak porównać ze sobą te dwa rodzaje mleka tak aby móc wyrobić sobie swoją własną opinię.  Zawartość białka Zawartość […]

więcej...

Facebook Instagram