Ser kozi w plastrach: jak wygląda jego produkcja?

Ser kozi w plastrach jest serem półtwardym. Jego zwarta konsystencja pozwala na krojenie bloku sera na plastry. Sery kozie mają lekko słony, wyrazisty smak oraz korzenny, intensywny aromat. Mleko kozie nie zawiera karotenu więc sery kozie są naturalnie bielsze od serów krowich, są również mniej tłuste.

kozi ser

Produkcja sera koziego

Ser kozi w plastrach jest serem podpuszczkowym. Oznacza to, że skrzep otrzymuje się dzięki działaniu podpuszczki. Jest to najbardziej powszechna i złożona grupa serów. Sery kozie powstają podczas kilkuetapowej produkcji. Pierwszym krokiem jest oczywiście przygotowanie mleka. Następnie mleko zaprawiane jest podpuszczką. Kompleks enzymów podpuszczki działa na kazeinę obecną w mleku. Tak powstaję skrzep mleka, który poddawany jest obróbce. Obróbka skrzepu jest mechaniczno-termiczna. Skrzep jest odwadniany oraz formowany poprzez umieszczenie go w specjalnych formach. Formy nadają kształtu oraz struktury. Podczas formowania trwa proces fermentacji, który zamienia laktozę w kwas mlekowy. Następne jest prasowanie, które polega na dociśnięciu masy w formie. Po prasowaniu przechodzi się do solenia, które nadaję smaku oraz hamuje rozwój niepożądanych drobnoustrojów. Przedostatnim, bardzo ważnym procesem jest dojrzewanie. Proces ten trwa przez określony czas podczas którego ser przetrzymywany jest w odpowiedniej temperaturze.Tak gotowy ser jest krojony na plastry i pakowany. 

Jak wybrać dobry kozi ser?

Wybierając kozi ser spośród wielu propozycji na sklepowej półce, należy przede wszystkim zwrócić uwagę, by produkt był rzeczywiście serem. Miano “sera” regulują przepisy unijne i jedynie produkt w 100% wytworzony z mleka może być nazywany serem. Nieuczciwi producenci dodają do swoich produktów zamienniki mleka, takie jak np. tłuszcz roślinny, chcąc zaoszczędzić na produkcji. Próbują także obejść przepisy i na swoich opakowaniach używają bardzo podobnej nomenklatury, która daje złudne wrażenie, że ich produkt jest prawdziwym serem. Wybierając dobry kozi ser, zwróć przede wszystkim uwagę na jego skład! Nie powinny znaleźć się w nim żadne zamienniki mleka czy sztuczne ulepszacze smaku.

Kozi ser od Meelanii

Jeśli chcesz skosztować prawdziwego sera z mleka koziego, który charakteryzuje się wyjątkowym, w 100% naturalnym smakiem, zachęcamy do spróbowania naszych wyrobów! Gwarantujemy, że przy wytwarzaniu serów kozich Meelania udziału nie biorą żadne sztuczne konserwanty czy ulepszacze smaku. W tym przypadku mniej znaczy więcej! Skład naszych produktów jest krótki, a witaminy, minerały i doskonały smak pochodzą prosto z natury. Jesteśmy przekonani, że autentyczny smak naszych serów jest w pełni wystarczający i nie potrzeba mu żadnych wspomagaczy. Mleko, z którego produkujemy nasz kozi ser, wyróżnia się najwyższą jakością, ponieważ pochodzi od zadbanych kóz, które żyją w najlepszych warunkach środowiskowych. Wierzymy, że to wystarczy, by zadowolić nawet najbardziej wymagających konsumentów.

Serdecznie zachęcamy do wypróbowania naszych produktów!

Może zainteresuje cię także:

Ser kozi – fakty i mity, o których nie masz pojęcia!

Kozie sery zyskują coraz większą popularność na całym świecie, ale wokół nich krąży wiele mitów i niesprawdzonych informacji. Warto poznać zarówno fakty, jak i obalić niektóre z tych mitów. Wtedy lepiej zrozumiemy co oferuje ser kozi i jak wpływa na nasze zdrowie. Fakty o kozich Serach Hipoalergiczność: Kozie sery są często uważane za hipoalergiczne. Białka […]

więcej...

Czy istnieją przeciwwskazania do spożywania sera koziego?

Ser kozi jest ceniony za swoje unikalne walory smakowe i bogate wartości odżywcze. Jednak jak każdy produkt spożywczy, może nie być odpowiedni dla wszystkich. W tym artykule poznasz przeciwwskazania do spożywania sera koziego. Zdradzimy także, dla kogo ser kozi jest szczególnie polecany i jak rozpoznać u siebie objawy uczulenia. Ser kozi – właściwości Czy ser […]

więcej...

Facebook Instagram