Ser kozi w plastrach: jak wygląda jego produkcja?

Ser kozi w plastrach jest serem półtwardym. Jego zwarta konsystencja pozwala na krojenie bloku sera na plastry. Sery kozie mają lekko słony, wyrazisty smak oraz korzenny, intensywny aromat. Mleko kozie nie zawiera karotenu więc sery kozie są naturalnie bielsze od serów krowich, są również mniej tłuste.

kozi ser

Produkcja sera koziego

Ser kozi w plastrach jest serem podpuszczkowym. Oznacza to, że skrzep otrzymuje się dzięki działaniu podpuszczki. Jest to najbardziej powszechna i złożona grupa serów. Sery kozie powstają podczas kilkuetapowej produkcji. Pierwszym krokiem jest oczywiście przygotowanie mleka. Następnie mleko zaprawiane jest podpuszczką. Kompleks enzymów podpuszczki działa na kazeinę obecną w mleku. Tak powstaję skrzep mleka, który poddawany jest obróbce. Obróbka skrzepu jest mechaniczno-termiczna. Skrzep jest odwadniany oraz formowany poprzez umieszczenie go w specjalnych formach. Formy nadają kształtu oraz struktury. Podczas formowania trwa proces fermentacji, który zamienia laktozę w kwas mlekowy. Następne jest prasowanie, które polega na dociśnięciu masy w formie. Po prasowaniu przechodzi się do solenia, które nadaję smaku oraz hamuje rozwój niepożądanych drobnoustrojów. Przedostatnim, bardzo ważnym procesem jest dojrzewanie. Proces ten trwa przez określony czas podczas którego ser przetrzymywany jest w odpowiedniej temperaturze.Tak gotowy ser jest krojony na plastry i pakowany. 

Może zainteresuje cię także:

Jakie zalety ma żywność ekologiczna?

Podczas wyboru produktów spożywczych mamy do dostęp do szerokiego asortymentu. Żywność pochodzi od różnych producentów z różnych stron świata, dlatego należy przywiązać szczególną uwagę do kupowanych przez nas produktów. Od naszego sposobu żywienia zależy nasze samopoczucie oraz zdrowie naszego organizmu, dlatego warto świadomie wybierać produkty, które będą miały wpływ na nasz organizm. Bazą produktów, które […]

więcej...

Przepisy na zapiekanki z kozim serem

Przepis na tartę grzybową z serem kozim Składniki na ciasto na spod: -150 g mąki pszennej -50 g mielonych orzechów włoskich -1 żółtko -100 g masła -Sól, pół lyzeczki -pół łyżeczki tymianku -pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy orzechy, żółtko i posiekane masło. Dodajemy tez przyprawy, wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie trudność […]

więcej...

Facebook Instagram