SER KOZI PLEŚNIOWY

Ser kozi pleśniowy to połączenie wyrazistego smaku mleka koziego z charakterystyczną, miękką pleśniową skórką. Ser wyprodukowany na bazie koziego mleka charakteryzuję się ostry cierpki, jednak ser kozi pleśniowy różni się w smaku gdyż dzięki obecności odpowiednich szlachetnych pleśni, nabiera wyjątkowego charakteru. Smak sera koziego pleśniowego jest lekko grzybowy smak, a konsystencja jest miękka – prawie płynna.

Sposób produkcji

Produkcja sera koziego rozpoczyna się od podgrzania mleka do temperatury 33 stopni C. Następnie dodawana jest podpuszczka, która sprawia że ser gęstnieję i umożliwia oddzielenie serwatki. Tak przygotowana masa, po osoleniu, umieszczana jest w foremkach. Sery kozie leżą i dojrzewają w chłodnych pomieszczaniach o temperaturze 10 stopni C oraz wilgotności na poziomie 80%. W tym czasie kultury pleśni rozwijają białą, pleśniową skórkę. Ser kozi pleśniowy dojrzewa dzięki obecności kultury pleśni Penicillium Candidum. Okres dojrzewania trwa około jednego miesiąca.

Rola pleśni szlachetnej

Obecności pleśni ma wpływ na smak, aromat oraz konsytencję sera koziego. Pleśń Penicillium candidum nadaje serom charakterystyczny wygląd. Neutralizuje kwaśny smak sera oraz wpływa na jego strukturę. Pleśń pełni funkcję konserwujące oraz przeciwbakteryjne, co przedłuża trwałość produktu. Obecność tego rodzaju pleśni przeciwdziała rozwojowi niechcianych pleśni. 

Może zainteresuje cię także:

Ser kozi w plastrach: jak wygląda jego produkcja?

Ser kozi w plastrach jest serem półtwardym. Jego zwarta konsystencja pozwala na krojenie bloku sera na plastry. Sery kozie mają lekko słony, wyrazisty smak oraz korzenny, intensywny aromat. Mleko kozie nie zawiera karotenu więc sery kozie są naturalnie bielsze od serów krowich, są również mniej tłuste. Ser kozi w plastrach jest serem podpuszczkowym. Oznacza to, […]

więcej...

Ser kozi pleśniowy – jakie ma właściwości odżywcze?

Sery kozie polecane są wszystkim, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Ser kozi ma wiele właściwości odżywczych dzięki mleku z którego jest wytwarzany. Mleko kozie jest uznawane za zdrowszą alternatywę mleka krowiego. Jest to między innymi zasługą zwierząt od których pozyskiwane jest mleko, kozy to bardzo czyste zwierzęta. Mleko kozie jest bardzo zdrowe i łatwostrawne.  Ser […]

więcej...

Facebook Instagram