SER KOZI PLEŚNIOWY

Ser kozi pleśniowy to połączenie wyrazistego smaku mleka koziego z charakterystyczną, miękką pleśniową skórką. Ser wyprodukowany na bazie koziego mleka charakteryzuję się ostry cierpki, jednak ser kozi pleśniowy różni się w smaku gdyż dzięki obecności odpowiednich szlachetnych pleśni, nabiera wyjątkowego charakteru. Smak sera koziego pleśniowego jest lekko grzybowy smak, a konsystencja jest miękka – prawie płynna.

ser kozi pleśniowy

Sposób produkcji

Produkcja sera koziego rozpoczyna się od podgrzania mleka do temperatury 33 stopni C. Następnie dodawana jest podpuszczka, która sprawia że ser gęstnieję i umożliwia oddzielenie serwatki. Tak przygotowana masa, po osoleniu, umieszczana jest w foremkach. Sery kozie leżą i dojrzewają w chłodnych pomieszczaniach o temperaturze 10 stopni C oraz wilgotności na poziomie 80%. W tym czasie kultury pleśni rozwijają białą, pleśniową skórkę. Ser kozi pleśniowy dojrzewa dzięki obecności kultury pleśni Penicillium Candidum. Okres dojrzewania trwa około jednego miesiąca.

Rola pleśni szlachetnej

Obecności pleśni ma wpływ na smak, aromat oraz konsytencję sera koziego. Pleśń Penicillium candidum nadaje serom charakterystyczny wygląd. Neutralizuje kwaśny smak sera oraz wpływa na jego strukturę. Pleśń pełni funkcję konserwujące oraz przeciwbakteryjne, co przedłuża trwałość produktu. Obecność tego rodzaju pleśni przeciwdziała rozwojowi niechcianych pleśni. 

Może zainteresuje cię także:

Co na śniadanie do szkoły? Kanapka z serem kozim zrobi robotę!

Wybór odpowiedniego śniadania dla dzieci idących do szkoły to wyzwanie, z którym mierzy się wielu rodziców. Często brakuje pomysłów na zdrowe i smaczne przekąski, które dostarczą energii na cały dzień. Jednym z rozwiązań jest kanapka z serem kozim – pełnowartościowa, bogata w białko i zdrowe tłuszcze. Dodanie ulubionych dodatków sprawi, że może być to jedno […]

więcej...

Jak smakuje kozi ser? Czy jest podobny do sera krowiego?

Kozie sery zyskują coraz większą popularność na polskich stołach. Wielu smakoszy ceni je za unikalny smak i aromat, który różni się od tradycyjnych serów krowich. Ale jak dokładnie smakuje ser kozi i czy jest podobny do sera krowiego? W tym artykule przyjrzymy się charakterystyce serów kozich oraz dowiemy się, jakie są ich różnice i podobieństwa […]

więcej...

Facebook Instagram