SER KOZI PLEŚNIOWY

Ser kozi pleśniowy to połączenie wyrazistego smaku mleka koziego z charakterystyczną, miękką pleśniową skórką. Ser wyprodukowany na bazie koziego mleka charakteryzuję się ostry cierpki, jednak ser kozi pleśniowy różni się w smaku gdyż dzięki obecności odpowiednich szlachetnych pleśni, nabiera wyjątkowego charakteru. Smak sera koziego pleśniowego jest lekko grzybowy smak, a konsystencja jest miękka – prawie płynna.

ser kozi pleśniowy

Sposób produkcji

Produkcja sera koziego rozpoczyna się od podgrzania mleka do temperatury 33 stopni C. Następnie dodawana jest podpuszczka, która sprawia że ser gęstnieję i umożliwia oddzielenie serwatki. Tak przygotowana masa, po osoleniu, umieszczana jest w foremkach. Sery kozie leżą i dojrzewają w chłodnych pomieszczaniach o temperaturze 10 stopni C oraz wilgotności na poziomie 80%. W tym czasie kultury pleśni rozwijają białą, pleśniową skórkę. Ser kozi pleśniowy dojrzewa dzięki obecności kultury pleśni Penicillium Candidum. Okres dojrzewania trwa około jednego miesiąca.

Rola pleśni szlachetnej

Obecności pleśni ma wpływ na smak, aromat oraz konsytencję sera koziego. Pleśń Penicillium candidum nadaje serom charakterystyczny wygląd. Neutralizuje kwaśny smak sera oraz wpływa na jego strukturę. Pleśń pełni funkcję konserwujące oraz przeciwbakteryjne, co przedłuża trwałość produktu. Obecność tego rodzaju pleśni przeciwdziała rozwojowi niechcianych pleśni. 

Może zainteresuje cię także:

Jak zrobić sos z serem kozim?

Sos z serem kozim może być ciekawym urozmaiceniem wielu dań. Możemy go dodać do makaronów, mięs, sałatek lub nawet pizzy. Kozie sery w postaci sosu mogą być również ciekawym sposobem na przekonanie się do smaków kozich serów. Przepis na sos z serem kozim jest szybki, a wszystkie składniki z pewnością znajdziesz w swojej lodówce.  Składniki […]

więcej...

Jak wygląda produkcja sera koziego?

Sery kozie zdobywają serca coraz większej liczby konsumentów. Są cenione za swoje wartości odżywcze oraz ciekawy smak. Kupując produkty w sklepie rzadko zastanawiamy się jaką drogę musiały przebyć zanim trafiły na półki sklepowe. Ten artykuł pozwoli Wam zapoznać się z tym jak wygląda produkcja serów kozich.  Produkcja sera koziego jest bardzo podobno do produkcji serów […]

więcej...

Facebook Instagram