Ser kozi ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Fantastycznie pasuje do dań na słono, ale też świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, np. owocami. Pysznym daniem, do którego można wykorzystać ser kozi jest sałatka z granatem.
Składniki:
- kozia roladka pleśniowa Meelania
- 4 garście roszponki
- owoc granatu
- żurawina w słoiku
- garść orzechów włoskich
Składniki na sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- pieprz i sól
Roszponkę myjemy i osuszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z opcją grill, następnie wkładamy kozią roladkę pleśniową. Pokrojoną na plastry około 2 cm. Czas pieczenia to około 4 min, ten czas wystarczy na lekkie podgrzanie i nadanie roladce koziej lekko rozpływającej konsystencji.
W tym czasie powinniśmy zająć się owocem granatu. Należy go rozciąć i uważnie powyjmować cenne nasiona.
Orzechy najlepiej uprażyć na małej patelni, jeśli chcemy dodać sałatce z kozim serem więcej słodyczy, możemy polać orzechy miodem. Składniki do sosu mieszamy w szklance.
Roszponkę układamy na płaskim półmisku, polewamy przygotowanym sosem z oliwy i octu. Na górze układamy plastry koziego sera. Posypujemy nasionami granatu i prażonymi orzechami. Na plastrach koziego sera nakładamy kleksy z żurawiną.
Smacznego!