Sałatka z kozim serem i granatem: przepis

Ser kozi ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Fantastycznie pasuje do dań na słono, ale też świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, np. owocami. Pysznym daniem, do którego można wykorzystać ser kozi jest sałatka z granatem.

Składniki:

  • kozia roladka pleśniowa Meelania
  • 4 garście roszponki
  • owoc granatu
  • żurawina w słoiku
  • garść orzechów włoskich

Składniki na sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • pieprz i sól

Roszponkę myjemy i osuszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z opcją grill, następnie wkładamy kozią roladkę pleśniową. Pokrojoną na plastry około 2 cm. Czas pieczenia to około 4 min, ten czas wystarczy na lekkie podgrzanie i nadanie roladce koziej lekko rozpływającej konsystencji.

W tym czasie powinniśmy zająć się owocem granatu. Należy go rozciąć i uważnie powyjmować cenne nasiona.

Orzechy najlepiej uprażyć na małej patelni, jeśli chcemy dodać sałatce z kozim serem więcej słodyczy, możemy polać orzechy miodem. Składniki do sosu mieszamy w szklance.

Roszponkę układamy na płaskim półmisku, polewamy przygotowanym sosem z oliwy i octu. Na górze układamy plastry koziego sera. Posypujemy nasionami granatu i prażonymi orzechami. Na plastrach koziego sera nakładamy kleksy z żurawiną.

Smacznego!

Może zainteresuje cię także:

Jesienna sałatka z dynią i serem kozim

Jesień to wspaniała pora roku, która obfituje w warzywa i owoce. Nieodłącznym elementem jesiennego pejzażu są dynie, gruszki i orzechy, są też częstym dodatkiem w potrawach w tym czasie! W tym artykule poznasz przepis na jesienną sałatkę z dynią i serem kozim, która łączy wszystko co najlepsze. Pełna słodyczy dynia, chrupiąca gruszka i aromatyczny kozi […]

więcej...

Ser kozi dla osób aktywnych

Nie ma wątpliwości, że kozi ser to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego sera z mleka krowiego. Różne korzyści zdrowotne wynikają z innej budowy komórek mleka. Różnice w mleku kozim, a krowim występują w strukturze lipidowej, tłuszczowej oraz w zawartości pierwiastków i witamin. Kozie mleko jest źródłem białka, fosforu, tłuszczu, laktozy i minerałów (zwłaszcza wapnia). Jego lipidy […]

więcej...

Facebook Instagram