Sałatka z kozim serem i granatem: przepis

Ser kozi ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Fantastycznie pasuje do dań na słono, ale też świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, np. owocami. Pysznym daniem, do którego można wykorzystać ser kozi jest sałatka z granatem.

Składniki:

  • kozia roladka pleśniowa Meelania
  • 4 garście roszponki
  • owoc granatu
  • żurawina w słoiku
  • garść orzechów włoskich

Składniki na sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • pieprz i sól

Roszponkę myjemy i osuszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z opcją grill, następnie wkładamy kozią roladkę pleśniową. Pokrojoną na plastry około 2 cm. Czas pieczenia to około 4 min, ten czas wystarczy na lekkie podgrzanie i nadanie roladce koziej lekko rozpływającej konsystencji.

W tym czasie powinniśmy zająć się owocem granatu. Należy go rozciąć i uważnie powyjmować cenne nasiona.

Orzechy najlepiej uprażyć na małej patelni, jeśli chcemy dodać sałatce z kozim serem więcej słodyczy, możemy polać orzechy miodem. Składniki do sosu mieszamy w szklance.

Roszponkę układamy na płaskim półmisku, polewamy przygotowanym sosem z oliwy i octu. Na górze układamy plastry koziego sera. Posypujemy nasionami granatu i prażonymi orzechami. Na plastrach koziego sera nakładamy kleksy z żurawiną.

Smacznego!

Może zainteresuje cię także:

Przepis na roladki z szynką parmeńską i serem kozim

Przekąski z serem kozim to pyszna alternatywa dla tradycyjnych przekąsek. Ser kozi charakteryzuję się wyrazistszym smakiem od sera krowiego oraz specyficznym zapachem. Ser kozi jest łatwostrawny i bogaty w witaminy, a na dodatek jest mniej alergizujący więc przypadnie do gustu wszystkim gościom. Bardzo często smak sera koziego opisywany jest jako ostry i cierpki. Jednak sery […]

więcej...

Ekologiczna hodowla kóz

Intensyfikacja chowu zwierząt spowodowała zachwianie relacji pomiędzy zwierzętami a przyrodą. Ekologiczna hodowla ma na celu przywrócenie tej równowagi. Produkty ekologiczne stają się coraz popularniejsze, a konsumenci stają się bardziej świadomi korzyści jakie niosą za sobą te produkty. Wzrasta świadomość środowiskowa oraz zdrowotna. Oczywiście, by produkt mógł być nazywany produktem ekologiczny to musi pochodzić z gospodarstwa […]

więcej...

Facebook Instagram