Sałatka z kozim serem i granatem: przepis

Ser kozi ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Fantastycznie pasuje do dań na słono, ale też świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, np. owocami. Pysznym daniem, do którego można wykorzystać ser kozi jest sałatka z granatem.

Składniki:

  • kozia roladka pleśniowa Meelania
  • 4 garście roszponki
  • owoc granatu
  • żurawina w słoiku
  • garść orzechów włoskich

Składniki na sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • pieprz i sól

Roszponkę myjemy i osuszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z opcją grill, następnie wkładamy kozią roladkę pleśniową. Pokrojoną na plastry około 2 cm. Czas pieczenia to około 4 min, ten czas wystarczy na lekkie podgrzanie i nadanie roladce koziej lekko rozpływającej konsystencji.

W tym czasie powinniśmy zająć się owocem granatu. Należy go rozciąć i uważnie powyjmować cenne nasiona.

Orzechy najlepiej uprażyć na małej patelni, jeśli chcemy dodać sałatce z kozim serem więcej słodyczy, możemy polać orzechy miodem. Składniki do sosu mieszamy w szklance.

Roszponkę układamy na płaskim półmisku, polewamy przygotowanym sosem z oliwy i octu. Na górze układamy plastry koziego sera. Posypujemy nasionami granatu i prażonymi orzechami. Na plastrach koziego sera nakładamy kleksy z żurawiną.

Smacznego!

Może zainteresuje cię także:

Sery kozie dla dzieci: przepisy dla najmłodszych

Wybierając dla swojego dziecka produkty spożywcze kierujemy się dobrym składem, naturalnym pochodzeniem i zbilansowanymi wartościami. Rodzice muszą także zważać uwagę na alergie pokarmowe swoich dzieci. Najczęściej to właśnie w dziecięcym wieku ujawniają się alergie i nietolerancje na nabiał, gluten i inne składniki. Jeśli dziecko nie wykazuje problemów żywieniowych można poszerzać dietę malucha o nowe produkty. […]

więcej...

Jak ser kozi może przyczynić się do poprawy trawienia i zdrowia jelit?

Mleko kozie i jego przetwory – w tym kozi ser – są najczęściej kupowanymi produktami zaraz po produktach z mleka krowiego. Prozdrowotne aspekty mleka i serów kozich są rozmaite. Analiza składu i wartości odżywczych mleka koziego i serów kozich potwierdza większą zawartość białka serwatkowego niż w mleku krowim. Duża zawartość białka serwatkowego przyczynia się do […]

więcej...

Facebook Instagram