ROLADA Z KOZIEGO SERA

Produkty Meelania są produkowane na bazie mleka koziego. W ich składzie nie znajdziesz konserwantów ani sztucznych barwników. Wszystkie produkty są bogate w witaminy, białko, cynk oraz wapń. Jedna szklanka mleka koziego dostarcza aż 17% dziennego zapotrzebowania na białko oraz 33% dziennego zapotrzebowania na wapń. Warto również podkreślić, że sery z mleka koziego tak samo jak mleko kozie są łatwostrawne i lepiej przyswajalne. Jest to zasługą małych kuleczek tłuszczowych. Mleko kozie może być strawione przez organizm już w ciągu 20 minut, gdy na strawienie mleka krowiego potrzebujemy od 2 do 4 godzin.

Charakterystyka

Rolada z koziego sera to idealny wybór dla miłośników kremowych konsystencji. Jest kremowa i miękka w środku, a z zewnątrz jest pokryta meszkiem białej pleśni. Ma kruchą konsystencje. Charakteryzuję się lekkim smakiem – dosłowni rozpływa się w ustach! Rolada z koziego sera ma lekko pikantny smak -charakterystyczny dla sera pleśniowego. Możemy również wyczuć nutę orzechową i mleczny aromat. 

Rolada z koziego sera

Skład

W składzie roladki koziej Meelania znajdziemy pasteryzowane mleko kozie, sól, kultury bakterii mlekowych, podpuszczka mikrobiologiczna, kultury pleśni Penicillium Candidum.

Mleko jest poddawane pasteryzacji by wyeliminować liczbę drobnoustrojów chorobotwórczych. Jednak warto pamiętać, że mleko kozie jest samo w sobie bardzo czyste gdyż kozy to czyste zwierzęta, co automatycznie przekłada się na stopień zanieczyszczenia mleka. Kultury bakterii są niezbędne do procesu fermentacji. Podczas tego procesu bakterię przerabiają laktozę na kwas mlekowy. Proces fermentacji jest bardzo ważny w produkcji sera, dobrze przeprowadzona fermentacja nadaję serom smaku i aromatu. Podpuszczka to również ważny element produkcji gdyż ten enzym, przekształca mleko w skrzep i serwatkę. Kultury pleśni Penicillium Candidum wytwarzają białą pleśń powierzchniową.

Zastosowanie 

Rolada z koziego sera Meelania idealnie sprawdzi się w kuchni. Można ją łączyć zarówno ze słodkimi jak i słonymi smakami. Nasza rolada z sera koziego świetnie sprawdzi się również na desce serów

Może zainteresuje cię także:

Jesienna sałatka z dynią i serem kozim

Jesień to wspaniała pora roku, która obfituje w warzywa i owoce. Nieodłącznym elementem jesiennego pejzażu są dynie, gruszki i orzechy, są też częstym dodatkiem w potrawach w tym czasie! W tym artykule poznasz przepis na jesienną sałatkę z dynią i serem kozim, która łączy wszystko co najlepsze. Pełna słodyczy dynia, chrupiąca gruszka i aromatyczny kozi […]

więcej...

Ser kozi dla osób aktywnych

Nie ma wątpliwości, że kozi ser to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego sera z mleka krowiego. Różne korzyści zdrowotne wynikają z innej budowy komórek mleka. Różnice w mleku kozim, a krowim występują w strukturze lipidowej, tłuszczowej oraz w zawartości pierwiastków i witamin. Kozie mleko jest źródłem białka, fosforu, tłuszczu, laktozy i minerałów (zwłaszcza wapnia). Jego lipidy […]

więcej...

Facebook Instagram