ROLADA Z KOZIEGO SERA

Produkty Meelania są produkowane na bazie mleka koziego. W ich składzie nie znajdziesz konserwantów ani sztucznych barwników. Wszystkie produkty są bogate w witaminy, białko, cynk oraz wapń. Jedna szklanka mleka koziego dostarcza aż 17% dziennego zapotrzebowania na białko oraz 33% dziennego zapotrzebowania na wapń. Warto również podkreślić, że sery z mleka koziego tak samo jak mleko kozie są łatwostrawne i lepiej przyswajalne. Jest to zasługą małych kuleczek tłuszczowych. Mleko kozie może być strawione przez organizm już w ciągu 20 minut, gdy na strawienie mleka krowiego potrzebujemy od 2 do 4 godzin.

Charakterystyka

Rolada z koziego sera to idealny wybór dla miłośników kremowych konsystencji. Jest kremowa i miękka w środku, a z zewnątrz jest pokryta meszkiem białej pleśni. Ma kruchą konsystencje. Charakteryzuję się lekkim smakiem – dosłowni rozpływa się w ustach! Rolada z koziego sera ma lekko pikantny smak -charakterystyczny dla sera pleśniowego. Możemy również wyczuć nutę orzechową i mleczny aromat. 

Rolada z koziego sera

Skład

W składzie roladki koziej Meelania znajdziemy pasteryzowane mleko kozie, sól, kultury bakterii mlekowych, podpuszczka mikrobiologiczna, kultury pleśni Penicillium Candidum.

Mleko jest poddawane pasteryzacji by wyeliminować liczbę drobnoustrojów chorobotwórczych. Jednak warto pamiętać, że mleko kozie jest samo w sobie bardzo czyste gdyż kozy to czyste zwierzęta, co automatycznie przekłada się na stopień zanieczyszczenia mleka. Kultury bakterii są niezbędne do procesu fermentacji. Podczas tego procesu bakterię przerabiają laktozę na kwas mlekowy. Proces fermentacji jest bardzo ważny w produkcji sera, dobrze przeprowadzona fermentacja nadaję serom smaku i aromatu. Podpuszczka to również ważny element produkcji gdyż ten enzym, przekształca mleko w skrzep i serwatkę. Kultury pleśni Penicillium Candidum wytwarzają białą pleśń powierzchniową.

Zastosowanie 

Rolada z koziego sera Meelania idealnie sprawdzi się w kuchni. Można ją łączyć zarówno ze słodkimi jak i słonymi smakami. Nasza rolada z sera koziego świetnie sprawdzi się również na desce serów

Może zainteresuje cię także:

Jakie wino do sera koziego? Dobierz idealną parę!

Sery kozie w zależności od gatunku różnią się smakiem i aromatem. Im większa dojrzałość, tym ser kozi staje się wyraźniejszy i bardziej słony. Do każdego z gatunków serów pasuje inny rodzaj winna oraz innych przekąsek. Połączenie tych produktów, czyli wina, koziego sera najlepiej smakuje, gdy nie przytłaczają siebie nawzajem, balansują i przyjemnie podkręcają nieoczywiste nuty. […]

więcej...

Regulamin konkursu Meelania

DEFINICJETerminy użyte w niniejszym Regulaminie posiadają następujące znaczenie:Konkurs – oznacza konkurs o nazwie „KONKURS Meelania”, którego zasady opisuje niniejszyRegulamin.Regulamin – niniejszy regulamin Konkursu.Nagroda x3 – oznacza nagrodę w postaci bonów o wartości 100 zł, zestawu gadżetów Pozostałe nagrody- gadżety dla wszystkich uczestnikówCzas Trwania Konkursu – oznacza okres od dnia 7.04.2023 r., godz. 9:00:00 (CET – […]

więcej...

Facebook Instagram