Przepisy na zapiekanki z kozim serem

Przepis na tartę grzybową z serem kozim

Składniki na ciasto na spod:

-150 g mąki pszennej

-50 g mielonych orzechów włoskich

-1 żółtko

-100 g masła

-Sól, pół lyzeczki

-pół łyżeczki tymianku

-pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy orzechy, żółtko i posiekane masło. Dodajemy tez przyprawy, wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie trudność dolewamy łyżkę zimnej wody. Zawijamy w woreczek i wkładamy na okolo pół godziny do lodówki. 

Składniki na farsz:

-40 dag brązowych pieczarek lub innych grzybów

-3 łyżki oleju kujawski z ziołami

-1 cebula

-sól,pieprz do smaku

-60 g sera koziego plesniowego @koza_meelania

-100 ml śmietanki 30% lub 36%

-pół łyżeczki tymianku

-1 jajko

Sposób przygotowania 

1.Pieczarki obieramy, siekamy w półplasterki. 

2. Na patelnię wlewamy olej ziołowy, wrzucamy pieczarki. 

3.Cebule kroimy w piórka. Dodajemy do grzybów, doprawiamy ziołami do smaku. Studzimy. 

4. Foremkę do tarty o średnicy 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką. 

5. Ciasto wałkujemy I wykładamy dno i boki. Przykrywamy papierem i obciążamy kulkami ceramicznymi

6.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180c na około 10 min  po tym czasie ściągamy obciążenie, dopiekamy jeszcze kilka minut w 170C.

7. Do miski wkładamy przestudzone grzyby, dodajemy pokrojony w kostkę ser, śmietanę, jajko i wszystko dokładnie mieszamy. 

8. Wylewamy na podpieczony spód i pieczemy około 30 minut w 170c. Podajemy na ciepło lub zimno.

Przepis autorstwa Eli Połowniak @radosckipiacausmiechem

Przepis na frittatę z kozim serem

Składniki:

-3 jajka,

-1 roladka koziego sera dojrzewającego Meelania,

-4 łyżki płatków owsianych,

-400g szpinaku baby,

-3 łyżki mleka,

-Szczypta gałki muszkatołowej,

-2 ząbki czosnku,

-1 papryka czerwona,

-Szczypiorek do posypania,

-Łyżka oliwy,

-Pieprz i sól do smaku.

Sposób przygotowania 

1.Na odrobinie oliwy podsmażamy czosnek, dodajemy szpinak i czekamy, aż zmniejszy objętość. 

2.Dodajemy gałkę muszkatołową, mieszamy i odkładamy na talerz.  

3.W naczyniu rozmącamy jaja, dodajemy płatki owsiane, mleko, pieprz oraz sól.

4.Na patelni (najlepiej z odpinaną rączka) rozgrzewamy oliwę i wylewamy masę jajeczną, następnie wykładamy na omlecie szpinak, paprykę pokrojoną w kostkę i roladkę w plasterkach. 

5.Smażymy na złoty kolor pod przykryciem do momentu gdy ser się ładnie rozpuści, a masa jajeczna zetnie. Możemy również włożyć omlet na kilka minut do piekarnika. Całość posypujemy szczypiorkiem.

Przepis autorstwa Katarzyny Michalskiej @enfantterible1987

Może zainteresuje cię także:

Deska serów z serem kozim w roli głównej

Deska serów to świetna propozycja na spotkanie ze znajomymi, na specjalną okazję lub na romantyczny wieczór. Do skomponowania deski serów możesz wybrać różne rodzaje serów, takie jak półtwarde, pleśniowe czy świeże. Możesz także skomponować deskę serów pod względem rodzaju mleka użytego do wyrobu serów. Wybierz kozi ser do skomponowania deski serów, a zapewnisz sobie i […]

więcej...

Fit przekąski: kozie sery w sałatkach

Zdrowa sałatka z kozim serem to świetne rozwiązanie jako posiłek do pracy. Przygotowanie takiej fit przekąski zajmie niewiele czasu, a ten posiłek dostarczy wiele wartości odżywczych i witamin. Polecamy użyć ser z koziego mleka do przygotowania sałatek, gdyż jest lepiej i szybciej trawiony z powodu mniejszych cząsteczek tłuszczowych niż ser z mleka krowiego. To ważna […]

więcej...

Facebook Instagram