Przepisy na zapiekanki z kozim serem

Przepis na tartę grzybową z serem kozim

Składniki na ciasto na spod:

-150 g mąki pszennej

-50 g mielonych orzechów włoskich

-1 żółtko

-100 g masła

-Sól, pół lyzeczki

-pół łyżeczki tymianku

-pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy orzechy, żółtko i posiekane masło. Dodajemy tez przyprawy, wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie trudność dolewamy łyżkę zimnej wody. Zawijamy w woreczek i wkładamy na okolo pół godziny do lodówki. 

Składniki na farsz:

-40 dag brązowych pieczarek lub innych grzybów

-3 łyżki oleju kujawski z ziołami

-1 cebula

-sól,pieprz do smaku

-60 g sera koziego plesniowego @koza_meelania

-100 ml śmietanki 30% lub 36%

-pół łyżeczki tymianku

-1 jajko

Sposób przygotowania 

1.Pieczarki obieramy, siekamy w półplasterki. 

2. Na patelnię wlewamy olej ziołowy, wrzucamy pieczarki. 

3.Cebule kroimy w piórka. Dodajemy do grzybów, doprawiamy ziołami do smaku. Studzimy. 

4. Foremkę do tarty o średnicy 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką. 

5. Ciasto wałkujemy I wykładamy dno i boki. Przykrywamy papierem i obciążamy kulkami ceramicznymi

6.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180c na około 10 min  po tym czasie ściągamy obciążenie, dopiekamy jeszcze kilka minut w 170C.

7. Do miski wkładamy przestudzone grzyby, dodajemy pokrojony w kostkę ser, śmietanę, jajko i wszystko dokładnie mieszamy. 

8. Wylewamy na podpieczony spód i pieczemy około 30 minut w 170c. Podajemy na ciepło lub zimno.

Przepis autorstwa Eli Połowniak @radosckipiacausmiechem

Przepis na frittatę z kozim serem

Składniki:

-3 jajka,

-1 roladka koziego sera dojrzewającego Meelania,

-4 łyżki płatków owsianych,

-400g szpinaku baby,

-3 łyżki mleka,

-Szczypta gałki muszkatołowej,

-2 ząbki czosnku,

-1 papryka czerwona,

-Szczypiorek do posypania,

-Łyżka oliwy,

-Pieprz i sól do smaku.

Sposób przygotowania 

1.Na odrobinie oliwy podsmażamy czosnek, dodajemy szpinak i czekamy, aż zmniejszy objętość. 

2.Dodajemy gałkę muszkatołową, mieszamy i odkładamy na talerz.  

3.W naczyniu rozmącamy jaja, dodajemy płatki owsiane, mleko, pieprz oraz sól.

4.Na patelni (najlepiej z odpinaną rączka) rozgrzewamy oliwę i wylewamy masę jajeczną, następnie wykładamy na omlecie szpinak, paprykę pokrojoną w kostkę i roladkę w plasterkach. 

5.Smażymy na złoty kolor pod przykryciem do momentu gdy ser się ładnie rozpuści, a masa jajeczna zetnie. Możemy również włożyć omlet na kilka minut do piekarnika. Całość posypujemy szczypiorkiem.

Przepis autorstwa Katarzyny Michalskiej @enfantterible1987

Może zainteresuje cię także:

Ser kozi – fakty i mity, o których nie masz pojęcia!

Kozie sery zyskują coraz większą popularność na całym świecie, ale wokół nich krąży wiele mitów i niesprawdzonych informacji. Warto poznać zarówno fakty, jak i obalić niektóre z tych mitów. Wtedy lepiej zrozumiemy co oferuje ser kozi i jak wpływa na nasze zdrowie. Fakty o kozich Serach Hipoalergiczność: Kozie sery są często uważane za hipoalergiczne. Białka […]

więcej...

Czy istnieją przeciwwskazania do spożywania sera koziego?

Ser kozi jest ceniony za swoje unikalne walory smakowe i bogate wartości odżywcze. Jednak jak każdy produkt spożywczy, może nie być odpowiedni dla wszystkich. W tym artykule poznasz przeciwwskazania do spożywania sera koziego. Zdradzimy także, dla kogo ser kozi jest szczególnie polecany i jak rozpoznać u siebie objawy uczulenia. Ser kozi – właściwości Czy ser […]

więcej...

Facebook Instagram