Przepis na tartę grzybową z serem kozim
Składniki na ciasto na spod:
-150 g mąki pszennej
-50 g mielonych orzechów włoskich
-1 żółtko
-100 g masła
-Sól, pół lyzeczki
-pół łyżeczki tymianku
-pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy orzechy, żółtko i posiekane masło. Dodajemy tez przyprawy, wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie trudność dolewamy łyżkę zimnej wody. Zawijamy w woreczek i wkładamy na okolo pół godziny do lodówki.
Składniki na farsz:
-40 dag brązowych pieczarek lub innych grzybów
-3 łyżki oleju kujawski z ziołami
-1 cebula
-sól,pieprz do smaku
-60 g sera koziego plesniowego @koza_meelania
-100 ml śmietanki 30% lub 36%
-pół łyżeczki tymianku
-1 jajko
Sposób przygotowania
1.Pieczarki obieramy, siekamy w półplasterki.
2. Na patelnię wlewamy olej ziołowy, wrzucamy pieczarki.
3.Cebule kroimy w piórka. Dodajemy do grzybów, doprawiamy ziołami do smaku. Studzimy.
4. Foremkę do tarty o średnicy 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
5. Ciasto wałkujemy I wykładamy dno i boki. Przykrywamy papierem i obciążamy kulkami ceramicznymi
6.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180c na około 10 min po tym czasie ściągamy obciążenie, dopiekamy jeszcze kilka minut w 170C.
7. Do miski wkładamy przestudzone grzyby, dodajemy pokrojony w kostkę ser, śmietanę, jajko i wszystko dokładnie mieszamy.
8. Wylewamy na podpieczony spód i pieczemy około 30 minut w 170c. Podajemy na ciepło lub zimno.
Przepis autorstwa Eli Połowniak @radosckipiacausmiechem
Przepis na frittatę z kozim serem
Składniki:
-3 jajka,
-1 roladka koziego sera dojrzewającego Meelania,
-4 łyżki płatków owsianych,
-400g szpinaku baby,
-3 łyżki mleka,
-Szczypta gałki muszkatołowej,
-2 ząbki czosnku,
-1 papryka czerwona,
-Szczypiorek do posypania,
-Łyżka oliwy,
-Pieprz i sól do smaku.
Sposób przygotowania
1.Na odrobinie oliwy podsmażamy czosnek, dodajemy szpinak i czekamy, aż zmniejszy objętość.
2.Dodajemy gałkę muszkatołową, mieszamy i odkładamy na talerz.
3.W naczyniu rozmącamy jaja, dodajemy płatki owsiane, mleko, pieprz oraz sól.
4.Na patelni (najlepiej z odpinaną rączka) rozgrzewamy oliwę i wylewamy masę jajeczną, następnie wykładamy na omlecie szpinak, paprykę pokrojoną w kostkę i roladkę w plasterkach.
5.Smażymy na złoty kolor pod przykryciem do momentu gdy ser się ładnie rozpuści, a masa jajeczna zetnie. Możemy również włożyć omlet na kilka minut do piekarnika. Całość posypujemy szczypiorkiem.
Przepis autorstwa Katarzyny Michalskiej @enfantterible1987