Przepis na roladki z szynką parmeńską i serem kozim

Przekąski z serem kozim to pyszna alternatywa dla tradycyjnych przekąsek. Ser kozi charakteryzuję się wyrazistszym smakiem od sera krowiego oraz specyficznym zapachem. Ser kozi jest łatwostrawny i bogaty w witaminy, a na dodatek jest mniej alergizujący więc przypadnie do gustu wszystkim gościom. Bardzo często smak sera koziego opisywany jest jako ostry i cierpki. Jednak sery kozie Meelania są wyjątkowo łagodne w smaku.

Roladki z serem kozim to nasza propozycja na pyszną i prostą przekąskę. Potrzebujesz tylko parę składników, a całość przygotujesz w 10 minut. 

Roladki z sera kozim 

Składniki 

  • 200g szynki parmeńskiej 
  • Roladka pleśniowa Meelania
  • 2 gruszki 
  • 20g masła

Sposób przygotowania

  1. Rozłóż plastry szynki parmeńskiej.
  2. Roladkę kozią pokrój na cienkie plastry.
  3. Na górze plasterka szynki ułóż 1-2 plasterki sera.
  4. Gruszkę pokrój na grane plasterki i ułóż na serze.
  5. Całość zawiń w szynkę.
  6. Zwinięte roladki podsmaż na patelni na maśle przez około minutę z obu stron.

Może zainteresuje cię także:

Ekologiczna hodowla kóz

Intensyfikacja chowu zwierząt spowodowała zachwianie relacji pomiędzy zwierzętami a przyrodą. Ekologiczna hodowla ma na celu przywrócenie tej równowagi. Produkty ekologiczne stają się coraz popularniejsze, a konsumenci stają się bardziej świadomi korzyści jakie niosą za sobą te produkty. Wzrasta świadomość środowiskowa oraz zdrowotna. Oczywiście, by produkt mógł być nazywany produktem ekologiczny to musi pochodzić z gospodarstwa […]

więcej...

Czy dzieci mogą pić kozie mleko?

Kozie mleko jest znane z bogactwa wartości odżywczych. Ma wysoką zawartość białka oraz wapnia. Dodatkowo, mleko kozie jest łatwostrawne gdyż kuleczki tłuszczowe są dużo mniejsze niż w mleku krowim, dlatego produkty kozie są lepiej trawione i przyswajalne przez organizm. W składzie mleka koziego znajdują się także pozostałe minerały tj. magnez cynku i witaminy z grupy […]

więcej...

Facebook Instagram