Przepis na roladki z szynką parmeńską i serem kozim

Przekąski z serem kozim to pyszna alternatywa dla tradycyjnych przekąsek. Ser kozi charakteryzuję się wyrazistszym smakiem od sera krowiego oraz specyficznym zapachem. Ser kozi jest łatwostrawny i bogaty w witaminy, a na dodatek jest mniej alergizujący więc przypadnie do gustu wszystkim gościom. Bardzo często smak sera koziego opisywany jest jako ostry i cierpki. Jednak sery kozie Meelania są wyjątkowo łagodne w smaku.

Roladki z serem kozim to nasza propozycja na pyszną i prostą przekąskę. Potrzebujesz tylko parę składników, a całość przygotujesz w 10 minut. 

Roladki z sera kozim 

Składniki 

  • 200g szynki parmeńskiej 
  • Roladka pleśniowa Meelania
  • 2 gruszki 
  • 20g masła

Sposób przygotowania

  1. Rozłóż plastry szynki parmeńskiej.
  2. Roladkę kozią pokrój na cienkie plastry.
  3. Na górze plasterka szynki ułóż 1-2 plasterki sera.
  4. Gruszkę pokrój na grane plasterki i ułóż na serze.
  5. Całość zawiń w szynkę.
  6. Zwinięte roladki podsmaż na patelni na maśle przez około minutę z obu stron.

Może zainteresuje cię także:

Jesienna sałatka z dynią i serem kozim

Jesień to wspaniała pora roku, która obfituje w warzywa i owoce. Nieodłącznym elementem jesiennego pejzażu są dynie, gruszki i orzechy, są też częstym dodatkiem w potrawach w tym czasie! W tym artykule poznasz przepis na jesienną sałatkę z dynią i serem kozim, która łączy wszystko co najlepsze. Pełna słodyczy dynia, chrupiąca gruszka i aromatyczny kozi […]

więcej...

Ser kozi dla osób aktywnych

Nie ma wątpliwości, że kozi ser to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego sera z mleka krowiego. Różne korzyści zdrowotne wynikają z innej budowy komórek mleka. Różnice w mleku kozim, a krowim występują w strukturze lipidowej, tłuszczowej oraz w zawartości pierwiastków i witamin. Kozie mleko jest źródłem białka, fosforu, tłuszczu, laktozy i minerałów (zwłaszcza wapnia). Jego lipidy […]

więcej...

Facebook Instagram