Przepis na carpaccio z buraka z serem kozim

Burak z serem kozim to znakomite połączenie, które zachwyci nawet osoby nieprzepadające za tymi składnikami.  W postaci carpaccio tworzą lekką i smaczną przystawkę. Carpaccio z buraka z serem kozim może być również częścią menu na nadchodzące święta. 

carpaccio z buraka z serem kozim

Składniki

  • 2 buraki
  • Rukola
  • Oliwa z oliwek
  • Ocet balsamiczny 
  • Sok z cytryny
  • 40g orzechów włoskich
  • 100g sera koziego pleśniowego Meelania

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od umycia buraków. Następnie, możesz je upiec lub ugotować.
  2. Decydując się na gotowanie, buraki umieść w garnku i gotuj przez około 80 minut. Na koniec obierz.
  3. Każdego buraka obierz, zawiń w folie i umieść w foremce. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Buraki piecz przez około 75 minut. 
  4. Buraki odstaw do ostudzenia. Następnie pokrój je na cienkie plasterki. 
  5. Plasterki ułóż na talerzu. Najlepiej użyć dużego, płaskiego talerza.
  6. Ser kozi pokrój na kawałki i posyp nim buraki. 
  7. Talerz posyp rukolą. 
  8. Orzechy włoskie podsmaż na patelni, a następnie dodaj do carpaccio.
  9. Całość przypraw oliwą z oliwek i octem balsamiczny. Całość skrop cytryną. 

Może zainteresuje cię także:

Ser kozi dla osób aktywnych

Nie ma wątpliwości, że kozi ser to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego sera z mleka krowiego. Różne korzyści zdrowotne wynikają z innej budowy komórek mleka. Różnice w mleku kozim, a krowim występują w strukturze lipidowej, tłuszczowej oraz w zawartości pierwiastków i witamin. Kozie mleko jest źródłem białka, fosforu, tłuszczu, laktozy i minerałów (zwłaszcza wapnia). Jego lipidy […]

więcej...

Jak przechowywać sery kozie, by zachować ich świeżość i aromat?

Sposób przechowywania serów kozich, aby smakowały tak jak od razu po otwarciu jest bardzo ważne. Sery, których nie przechowuje się w odpowiedni sposób tracą swój aromat, a nawet zaczynają zbierać inne aromaty pochodzące z lodówki. Konsystencja serów, których nie przechowuje się w odpowiedni sposób również zmienia się na gorsze. Dlatego zadbaj o świeżość serów, aby […]

więcej...

Facebook Instagram