Przepis na carpaccio z buraka z serem kozim

Burak z serem kozim to znakomite połączenie, które zachwyci nawet osoby nieprzepadające za tymi składnikami.  W postaci carpaccio tworzą lekką i smaczną przystawkę. Carpaccio z buraka z serem kozim może być również częścią menu na nadchodzące święta. 

carpaccio z buraka z serem kozim

Składniki

  • 2 buraki
  • Rukola
  • Oliwa z oliwek
  • Ocet balsamiczny 
  • Sok z cytryny
  • 40g orzechów włoskich
  • 100g sera koziego pleśniowego Meelania

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od umycia buraków. Następnie, możesz je upiec lub ugotować.
  2. Decydując się na gotowanie, buraki umieść w garnku i gotuj przez około 80 minut. Na koniec obierz.
  3. Każdego buraka obierz, zawiń w folie i umieść w foremce. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Buraki piecz przez około 75 minut. 
  4. Buraki odstaw do ostudzenia. Następnie pokrój je na cienkie plasterki. 
  5. Plasterki ułóż na talerzu. Najlepiej użyć dużego, płaskiego talerza.
  6. Ser kozi pokrój na kawałki i posyp nim buraki. 
  7. Talerz posyp rukolą. 
  8. Orzechy włoskie podsmaż na patelni, a następnie dodaj do carpaccio.
  9. Całość przypraw oliwą z oliwek i octem balsamiczny. Całość skrop cytryną. 

Może zainteresuje cię także:

Sery kozie dla dzieci: przepisy dla najmłodszych

Wybierając dla swojego dziecka produkty spożywcze kierujemy się dobrym składem, naturalnym pochodzeniem i zbilansowanymi wartościami. Rodzice muszą także zważać uwagę na alergie pokarmowe swoich dzieci. Najczęściej to właśnie w dziecięcym wieku ujawniają się alergie i nietolerancje na nabiał, gluten i inne składniki. Jeśli dziecko nie wykazuje problemów żywieniowych można poszerzać dietę malucha o nowe produkty. […]

więcej...

Jak ser kozi może przyczynić się do poprawy trawienia i zdrowia jelit?

Mleko kozie i jego przetwory – w tym kozi ser – są najczęściej kupowanymi produktami zaraz po produktach z mleka krowiego. Prozdrowotne aspekty mleka i serów kozich są rozmaite. Analiza składu i wartości odżywczych mleka koziego i serów kozich potwierdza większą zawartość białka serwatkowego niż w mleku krowim. Duża zawartość białka serwatkowego przyczynia się do […]

więcej...

Facebook Instagram