Produkty z mleka koziego

Produkty z mleka koziego zyskują coraz większą popularność wśród produktów nabiałowych. Kozy hodowane są najczęściej w małych gospodarstwach u drobnych rolników, wypasane na pastwiskach dlatego kozie mleko uznaje się za mniej spotykane, a także droższe od mleka krowiego. Coraz większe uznanie produkty z mleka koziego zdobywają dzięki właściwościom prozdrowotnym, jako alternatywa dla alergików uczulonych na mleko krowie, a także z powodu łatwiejszego trawienia.

ser kozi

Składniki odżywcze

Gama produktów z koziego mleka jest szeroka. Miłośnicy koziego mleka doceniają go za wiele niezbędnych składników odżywczych i jest dobrym źródłem witamin i minerałów, takich jak wapń, fosfor, ryboflawina i inne. Mleko kozie jest bardzo dobrą alternatywą dla mleka krowiego. Zawiera mniej laktozy, jest łatwiej strawne i zawiera mniej alergenów niż mleko kozie.  Alergia na mleko krowie jest najczęstszą alergią wśród dzieci, dlatego po rozszerzeniu diety o to mleko, warto przyglądać się swoim pociechom czy nie występują u nich objawy uczulenia, takie jak np. wysypka, bóle brzucha. Zmiana źródła białka przyniesie wiele korzyści.

Sery kozie

Kolejnymi produktami z mleka koziego są sery. Istnieje wiele rodzajów sera z mleka koziego. Najpopularniejszym jest miękki, biały ser typu chevre. Spotykane rodzaje to najczęściej kula, plastry oraz małe, najczęściej 200g porcje w kawałku.  Kolejnymi popularnymi produktami są roladki ze świeżego koziego mleka, świetnie nadają się do tarty z warzywami lub jako dodatek do świeżych sałat. Roladki występują też w pleśniowej odsłonie. Taki ser kozi idealnie pasuje na deskę serów, lub jako dodatek do dań zapiekanych. Pamiętajcie, że te produkty możecie kupić w małych opakowaniach, a także na stoisku z ladą wagową w Twoim sklepie. Ostatnią spotykaną odsłoną sera z mleka koziego jest smarowidło. Nadaje pysznego, świeżego smaku kanapce, bagietce na ciepło lub wzbogaci smak sosu.

Może zainteresuje cię także:

Przepis na roladki z szynką parmeńską i serem kozim

Przekąski z serem kozim to pyszna alternatywa dla tradycyjnych przekąsek. Ser kozi charakteryzuję się wyrazistszym smakiem od sera krowiego oraz specyficznym zapachem. Ser kozi jest łatwostrawny i bogaty w witaminy, a na dodatek jest mniej alergizujący więc przypadnie do gustu wszystkim gościom. Bardzo często smak sera koziego opisywany jest jako ostry i cierpki. Jednak sery […]

więcej...

Ekologiczna hodowla kóz

Intensyfikacja chowu zwierząt spowodowała zachwianie relacji pomiędzy zwierzętami a przyrodą. Ekologiczna hodowla ma na celu przywrócenie tej równowagi. Produkty ekologiczne stają się coraz popularniejsze, a konsumenci stają się bardziej świadomi korzyści jakie niosą za sobą te produkty. Wzrasta świadomość środowiskowa oraz zdrowotna. Oczywiście, by produkt mógł być nazywany produktem ekologiczny to musi pochodzić z gospodarstwa […]

więcej...

Facebook Instagram