Produkty z mleka koziego zyskują coraz większą popularność wśród produktów nabiałowych. Kozy hodowane są najczęściej w małych gospodarstwach u drobnych rolników, wypasane na pastwiskach dlatego kozie mleko uznaje się za mniej spotykane, a także droższe od mleka krowiego. Coraz większe uznanie produkty z mleka koziego zdobywają dzięki właściwościom prozdrowotnym, jako alternatywa dla alergików uczulonych na mleko krowie, a także z powodu łatwiejszego trawienia.
Składniki odżywcze
Gama produktów z koziego mleka jest szeroka. Miłośnicy koziego mleka doceniają go za wiele niezbędnych składników odżywczych i jest dobrym źródłem witamin i minerałów, takich jak wapń, fosfor, ryboflawina i inne. Mleko kozie jest bardzo dobrą alternatywą dla mleka krowiego. Zawiera mniej laktozy, jest łatwiej strawne i zawiera mniej alergenów niż mleko kozie. Alergia na mleko krowie jest najczęstszą alergią wśród dzieci, dlatego po rozszerzeniu diety o to mleko, warto przyglądać się swoim pociechom czy nie występują u nich objawy uczulenia, takie jak np. wysypka, bóle brzucha. Zmiana źródła białka przyniesie wiele korzyści.
Sery kozie
Kolejnymi produktami z mleka koziego są sery. Istnieje wiele rodzajów sera z mleka koziego. Najpopularniejszym jest miękki, biały ser typu chevre. Spotykane rodzaje to najczęściej kula, plastry oraz małe, najczęściej 200g porcje w kawałku. Kolejnymi popularnymi produktami są roladki ze świeżego koziego mleka, świetnie nadają się do tarty z warzywami lub jako dodatek do świeżych sałat. Roladki występują też w pleśniowej odsłonie. Taki ser kozi idealnie pasuje na deskę serów, lub jako dodatek do dań zapiekanych. Pamiętajcie, że te produkty możecie kupić w małych opakowaniach, a także na stoisku z ladą wagową w Twoim sklepie. Ostatnią spotykaną odsłoną sera z mleka koziego jest smarowidło. Nadaje pysznego, świeżego smaku kanapce, bagietce na ciepło lub wzbogaci smak sosu.