NAJPOPULARNIEJSZE SERY Z KOZIEGO MLEKA

Ser z koziego mleka skradł serca ludzi na całym świecie swoim łagodnym smakiem oraz bogactwem wartości odżywczych. Tradycja hodowli kóz została zapoczątkowana w Francji już w VIII w n.e. Obecnie we Francji produkowane jest 120 gatunków serów kozich. To właśnie Francuzi, ale również Szwajcarzy, są największymi miłośnikami tych serów. Jednak najpopularniejsze sery z koziego mleka pochodzą z całego świata, różniąc się od siebie dodatkami oraz okresem dojrzewania.

ser z mleka koziego

Spośród gamy serów kozich dwa rodzaje są najpopularniejsze i są to wieże serki do smarowania kanapek oraz dojrzewające sery pleśniowe, tak zwane roladki.  Do najpopularniejszych serów kozich należą:

Kozi Brie

Jest to ser z mleka koziego pleśniowy podobny do Brie wyprodukowanego z mleka krowiego, jednak jest delikatniejszy i mniej intensywny w smaku. Jest również bardziej lekkostrawny. Charakteryzuje się kremową konsystencją oraz słodkawo-cytrusowym aromatem.

Kozi camembert

Camembert – ser z mleka koziego – łączy ziemisty smak tradycyjnego Camemberta ze słodkim, mlekowym i cytrynowym smakiem koziego sera. Po krótkim okresie dojrzewania skórka jest biała i gąbczasta z twardym środkiem. Podczas dojrzewania nabiera bardziej złożonego smaku, który podkreśla obecność mleka koziego. Pod białą, cienką skórką skrywa się miękką i kremową pasta o delikatnym, pysznym smaku. 

Roladka Soignon

Ta wielokrotnie nagradzana kozi roladka wykonana jest w 100% z francuskiego mleka i oferuje cudownie kremową konsystencję i łagodny kozi smak. Występuje w różnych smakach, w tym z miodem, czosnkiem, ziołami i jesionem. 

Picandou cheese 

To olśniewający, kremowy, miękki francuski ser z mleka koziego. Ser Picandou jest zawijany w liście orzecha, które nadają mu naturalnego smaku koziego sera i powodują, że staje się bardziej kremowy, im bardziej dojrzewa. Powstaje w Midi-Pirenejach i jest miażdżony z papryką, nadającej mu doskonałego smak. Ma intensywny zapach, lekko mleczny.

Cabra alvino

To ser z koziego mleka znany również jako „Pijana Koza” ze względu na polewanie go czerwonym winem, które nadaje temu serowi szykownej skórki, pozostawiając wnętrze łagodne i gładkie. Czerwonawo-fioletowa skórka stanowi oszałamiający kontrast z jasnym, białym serem, stanowiąc przyciągający wzrok dodatek każdej deski serów.

Humbolt Fog

Ten ser z koziego mleka jest pochodzenia amerykańskiego i wywodzi się z północno-kalifornijskiej sceny spożywczej lat 80-tych. Dojrzewa w skórce jak brie i ma nuty łagodnego sera pleśniowego. Charakteryzuję się maślaną konsystencją przypominającą świeża śmietanka, uzupełnioną nutami kwiatowymi, nutami ziołowymi i czystym cytrusowym finiszem. W miarę dojrzewania Humboldt Fog staję się bardziej kremowy w środku, a smak się intensyfikuje.

Może zainteresuje cię także:

Ser kozi w plastrach: jak wygląda jego produkcja?

Ser kozi w plastrach jest serem półtwardym. Jego zwarta konsystencja pozwala na krojenie bloku sera na plastry. Sery kozie mają lekko słony, wyrazisty smak oraz korzenny, intensywny aromat. Mleko kozie nie zawiera karotenu więc sery kozie są naturalnie bielsze od serów krowich, są również mniej tłuste. Ser kozi w plastrach jest serem podpuszczkowym. Oznacza to, […]

więcej...

Ser kozi pleśniowy – jakie ma właściwości odżywcze?

Sery kozie polecane są wszystkim, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Ser kozi ma wiele właściwości odżywczych dzięki mleku z którego jest wytwarzany. Mleko kozie jest uznawane za zdrowszą alternatywę mleka krowiego. Jest to między innymi zasługą zwierząt od których pozyskiwane jest mleko, kozy to bardzo czyste zwierzęta. Mleko kozie jest bardzo zdrowe i łatwostrawne.  Ser […]

więcej...

Facebook Instagram