Ser z koziego mleka skradł serca ludzi na całym świecie swoim łagodnym smakiem oraz bogactwem wartości odżywczych. Tradycja hodowli kóz została zapoczątkowana w Francji już w VIII w n.e. Obecnie we Francji produkowane jest 120 gatunków serów kozich. To właśnie Francuzi, ale również Szwajcarzy, są największymi miłośnikami tych serów. Jednak najpopularniejsze sery z koziego mleka pochodzą z całego świata, różniąc się od siebie dodatkami oraz okresem dojrzewania.
Spośród gamy serów kozich dwa rodzaje są najpopularniejsze i są to wieże serki do smarowania kanapek oraz dojrzewające sery pleśniowe, tak zwane roladki. Do najpopularniejszych serów kozich należą:
Kozi Brie
Jest to ser z mleka koziego pleśniowy podobny do Brie wyprodukowanego z mleka krowiego, jednak jest delikatniejszy i mniej intensywny w smaku. Jest również bardziej lekkostrawny. Charakteryzuje się kremową konsystencją oraz słodkawo-cytrusowym aromatem.
Kozi camembert
Camembert – ser z mleka koziego – łączy ziemisty smak tradycyjnego Camemberta ze słodkim, mlekowym i cytrynowym smakiem koziego sera. Po krótkim okresie dojrzewania skórka jest biała i gąbczasta z twardym środkiem. Podczas dojrzewania nabiera bardziej złożonego smaku, który podkreśla obecność mleka koziego. Pod białą, cienką skórką skrywa się miękką i kremową pasta o delikatnym, pysznym smaku.
Roladka Soignon
Ta wielokrotnie nagradzana kozi roladka wykonana jest w 100% z francuskiego mleka i oferuje cudownie kremową konsystencję i łagodny kozi smak. Występuje w różnych smakach, w tym z miodem, czosnkiem, ziołami i jesionem.
Picandou cheese
To olśniewający, kremowy, miękki francuski ser z mleka koziego. Ser Picandou jest zawijany w liście orzecha, które nadają mu naturalnego smaku koziego sera i powodują, że staje się bardziej kremowy, im bardziej dojrzewa. Powstaje w Midi-Pirenejach i jest miażdżony z papryką, nadającej mu doskonałego smak. Ma intensywny zapach, lekko mleczny.
Cabra alvino
To ser z koziego mleka znany również jako „Pijana Koza” ze względu na polewanie go czerwonym winem, które nadaje temu serowi szykownej skórki, pozostawiając wnętrze łagodne i gładkie. Czerwonawo-fioletowa skórka stanowi oszałamiający kontrast z jasnym, białym serem, stanowiąc przyciągający wzrok dodatek każdej deski serów.
Humbolt Fog
Ten ser z koziego mleka jest pochodzenia amerykańskiego i wywodzi się z północno-kalifornijskiej sceny spożywczej lat 80-tych. Dojrzewa w skórce jak brie i ma nuty łagodnego sera pleśniowego. Charakteryzuję się maślaną konsystencją przypominającą świeża śmietanka, uzupełnioną nutami kwiatowymi, nutami ziołowymi i czystym cytrusowym finiszem. W miarę dojrzewania Humboldt Fog staję się bardziej kremowy w środku, a smak się intensyfikuje.