Nabiał kozi jest coraz częściej wybierany przez konsumentów ze względu na jego prozdrowotne właściwości. Nie jest to tajemnicą, że nabiał kozi ma wysoką zawartość wapnia, jest bogaty w białko oraz jest łatwostrawny. Produkty kozie mogą być zamiennikiem dla produktów krowich, szczególnie dla osób z nietolerancją laktozy. Dodatkowo, mleko kozie przewyższa mleko krowie pod względem zawartości witamin. Prozdrowotne właściwości nabiału koziego mają również wpływ na nasz organizm. Jedną z funkcji jakie mogą pełnić to wzmacniane odporności.
Nabiał kozi dostarcza naszemu organizmowi wielu witamin takich jak wit. A, B, D, C, PP oraz wiele minerałów tj. wapń, potas, magnez cynk. Dostarczając naszemu organizmowi wiele cennych składników odżywczych jednocześnie wpieramy swój układ odpornościowy. Na przykład, witamina A działa jako przeciwutleniacz zwalczający uszkodzenia komórek. Natomiast, witamina C ma właściwości przeciwutleniające, które wzmacniają układ odpornościowy, chroniąc komórki przed szkodliwymi cząsteczkami, wzmacniając naturalne mechanizmy obronne organizmu. Dodatkowo, białko obecne w melu kozim – laktoperoksydaza- ma działanie antybakteryjne co powoduję, że hamuje rozrost bakterii powodujących różne choroby. Mleko kozie ma również funkcję ochronną antyoksydacyjną i przeciwzapalną.
Mleko kozie zawiera znaczną ilość selenu, rzadkiego minerału, który odgrywa dużą rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego. Wzmacnianie odporności przez mleko kozie daje organizmowi wsparcie przy zapobieganiu infekcji oraz występowaniu szkodliwych chorób.
Nabiał kozi ma pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy, dlatego powinien być częścią naszej codziennej diety.