Nabiał kozi, a odporność

Nabiał kozi jest coraz częściej wybierany przez konsumentów ze względu na jego prozdrowotne właściwości. Nie jest to tajemnicą, że nabiał kozi ma wysoką zawartość wapnia, jest bogaty w białko oraz jest łatwostrawny. Produkty kozie mogą być zamiennikiem dla produktów krowich, szczególnie dla osób z nietolerancją laktozy. Dodatkowo, mleko kozie przewyższa mleko krowie pod względem zawartości witamin. Prozdrowotne właściwości nabiału koziego mają również wpływ na nasz organizm. Jedną z funkcji jakie mogą pełnić to wzmacniane odporności. 

Nabiał kozi dostarcza naszemu organizmowi wielu witamin takich jak wit. A, B, D, C, PP oraz wiele minerałów tj. wapń, potas, magnez cynk. Dostarczając naszemu organizmowi wiele cennych składników odżywczych jednocześnie wpieramy swój układ odpornościowy. Na przykład, witamina A działa jako przeciwutleniacz zwalczający uszkodzenia komórek. Natomiast, witamina C ma właściwości przeciwutleniające, które wzmacniają układ odpornościowy, chroniąc komórki przed szkodliwymi cząsteczkami, wzmacniając naturalne mechanizmy obronne organizmu. Dodatkowo, białko obecne w melu kozim – laktoperoksydaza- ma działanie antybakteryjne co powoduję, że hamuje rozrost bakterii powodujących różne choroby. Mleko kozie ma również funkcję ochronną antyoksydacyjną i przeciwzapalną.

Mleko kozie zawiera znaczną ilość selenu, rzadkiego minerału, który odgrywa dużą rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego. Wzmacnianie odporności przez mleko kozie daje organizmowi wsparcie przy zapobieganiu infekcji oraz występowaniu szkodliwych chorób.

Nabiał kozi ma pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy, dlatego powinien być częścią naszej codziennej diety. 

Może zainteresuje cię także:

Kazeina w mleku kozim

Czym jest kazeina?  Jest to główne białko mleka krowiego. Czasami może stanowić nawet 80% protein mlecznych. Dla osób bez alergii, kazeina jest bardzo ważna, gdyż dostarcza naszemu organizmowi fosforu oraz wapnia. Jest również bogata w aminokwasy. Jej wartość odżywcza jest prawie równa białkom mięsa. Kazeina wspomaga budowanie tkanki mięśniowej, przez co często spożywana jest przez […]

więcej...

Zalety koziego sera

Ser kozi staję się coraz częstszym wyborem konsumentów, ze względu na dużą zawartość wartości odżywczych oraz łatwo strawność. Powody dla których ludzie decydują się uzupełnić swoją dietę o sery kozie są różne, często jest to uczulenie na białka obecne w mleku krowim lub inne aspekty zdrowotne. Przed wdrożeniem produktów kozich do swojej diety warto zapoznać […]

więcej...

Facebook Instagram