Nabiał kozi, a odporność

Nabiał kozi coraz częściej wybierany jest przez konsumentów ze względu na jego prozdrowotne właściwości. Nie jest tajemnicą, że nabiał kozi charakteryzuje się wysoką zawartością wapnia, jest bogaty w białko oraz łatwostrawny. Produkty kozie mogą być świetnymi zamiennikami produktów krowich, szczególnie dla osób z nietolerancją laktozy. Dodatkowo, mleko kozie przewyższa mleko krowie również pod względem zawartości witamin. Prozdrowotne właściwości nabiału koziego mają wpływ na ogólny dobrostan naszego organizmu. Jedną z kluczowych korzyści spożywania kozich produktów jest wzmacnianie odporności. 

Nabiał kozi dostarcza organizmowi wielu witamin takich jak wit. A, B, D, C, PP oraz wiele minerałów tj. wapń, potas, magnez, cynk. Zaopatrując organizm w cenne składniki odżywcze, wspieramy nasz układ odpornościowy. Przykładowo, witamina A działa jako przeciwutleniacz zwalczający uszkodzenia komórek. Witamina C również ma właściwości przeciwutleniające, dzięki którym wzmacnia układ odpornościowy, chroni komórki przed szkodliwymi cząsteczkami oraz wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu. Ponadto, białko obecne w mleku kozim – laktoperoksydaza- ma działanie antybakteryjne, co przekłada się na skuteczne hamowanie wzrostu chorobotwórczych bakterii. Mleko kozie ma również właściwości ochronne, antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne.

Mleko kozie zawiera dużą ilość selenu, rzadkiego minerału, który odgrywa ważną rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego. Regularne spożywanie mleka koziego chroni organizm przed nadmiernym rozwojem infekcji oraz chorób.

Nabiał kozi ma niepodważalnie pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy, dlatego powinien być częścią naszej codziennej diety. 

Może zainteresuje cię także:

Właściwości kosmetyczne mleka koziego

Mleko kozie zyskało uznanie na świecie, dzięki świetnym właściwościom prozdrowotnym w diecie. A jeśli jesteś fanem naturalnej pielęgnacji skóry, to też powinieneś sięgnąć po kozie mleko. Aktualnie produkty z kozim mlekiem, to już nie nisza w produktach beauty. Jednym z najpopularniejszych składników w branży produktów do pielęgnacji skóry. Eksperci twierdzą, że kozie mleko jest doskonałym […]

więcej...

Przepisy na zupy z serem kozim

Ser kozi to wyjątkowy gatunek sera, który ma coraz większe zastosowanie w kuchni… i całe szczęście, bo jest świetnym dodatkiem do dań! Ma wyraźny smak, choć w zależności od rodzaju różni się intensywnością. Aromat sera koziego też różni się w zależności od rodzaju, najbardziej charakterystycznie pachną sery kozie pleśniowe. Sery kozie świetnie nadają się do […]

więcej...

Facebook Instagram