Mleko kozie a krowie: które jest zdrowsze?

Bardzo często porównywane jest mleko kozie a krowie  – odwieczny dylemat o tym które z nich jest bardziej wartościowe. Wiele osób uważa, że to właśnie mleko kozie jest bardziej wartościowe, zdrowsze oraz odpowiednie dla alergików. Najlepiej jednak porównać ze sobą te dwa rodzaje mleka tak aby móc wyrobić sobie swoją własną opinię. 

Zawartość białka

Zawartość białka w obu rodzajach jest zbliżona, jednak mleko kozie ma nieco większą ilość białka. Mleka natomiast różnią się budową białka. Jeżeli mowa o białku serwatkowym, to w przeciwieństwie do mleka krowiego, mleko kozie nie zawiera  aminokwasu metioniny. Następna różnica to obecność białka alfa s1 kazeiny.  Ma ono silne działanie alergizujące i jest podstawowym białkiem w mleku krowim, natomiast w mleku kozim występuje ono w o wiele mniejszych ilościach. Te dwie różnica powodują, że osoby uczulone na mleko krowie tolerują mleko kozie.

mleko kozie

Laktoza

W obu rodzajach mleka węglowodanem jest laktoza, która występuję w podobnych ilościach. 

Witaminy i minerały

W tej kategorii mleko kozie ma przewagę nad mlekiem krowim. Obecność witamin jest podobna w obu mlekach, jednak mleko kozie jest bogatsze w witaminę A. Natomiast mleka krowie jest lepszym źródłem witaminy B12. Jeżeli chodzi o składniki mineralne to mleko kozie jest lepszym źródłem potasu, wapnia, sodu oraz fosforu.

Tłuszcze

Z reguły mleko kozie zawiera więcej tłuszczu niż mleko krowie, jednak tłuszcze mleka koziego są korzystniejsze. Budowę kuleczek tłuszczowych różni się, w mleku kozim są one mniejsze i łatwiej strawne. 

Może zainteresuje cię także:

Jakie zalety ma żywność ekologiczna?

Podczas wyboru produktów spożywczych mamy do dostęp do szerokiego asortymentu. Żywność pochodzi od różnych producentów z różnych stron świata, dlatego należy przywiązać szczególną uwagę do kupowanych przez nas produktów. Od naszego sposobu żywienia zależy nasze samopoczucie oraz zdrowie naszego organizmu, dlatego warto świadomie wybierać produkty, które będą miały wpływ na nasz organizm. Bazą produktów, które […]

więcej...

Przepisy na zapiekanki z kozim serem

Przepis na tartę grzybową z serem kozim Składniki na ciasto na spod: -150 g mąki pszennej -50 g mielonych orzechów włoskich -1 żółtko -100 g masła -Sól, pół lyzeczki -pół łyżeczki tymianku -pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy orzechy, żółtko i posiekane masło. Dodajemy tez przyprawy, wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie trudność […]

więcej...

Facebook Instagram