Mleko kozie a krowie: które jest zdrowsze?

Bardzo często porównywane jest mleko kozie a krowie  – odwieczny dylemat o tym które z nich jest bardziej wartościowe. Wiele osób uważa, że to właśnie mleko kozie jest bardziej wartościowe, zdrowsze oraz odpowiednie dla alergików. Najlepiej jednak porównać ze sobą te dwa rodzaje mleka tak aby móc wyrobić sobie swoją własną opinię. 

Zawartość białka

Zawartość białka w obu rodzajach jest zbliżona, jednak mleko kozie ma nieco większą ilość białka. Mleka natomiast różnią się budową białka. Jeżeli mowa o białku serwatkowym, to w przeciwieństwie do mleka krowiego, mleko kozie nie zawiera  aminokwasu metioniny. Następna różnica to obecność białka alfa s1 kazeiny.  Ma ono silne działanie alergizujące i jest podstawowym białkiem w mleku krowim, natomiast w mleku kozim występuje ono w o wiele mniejszych ilościach. Te dwie różnica powodują, że osoby uczulone na mleko krowie tolerują mleko kozie.

mleko kozie

Laktoza

W obu rodzajach mleka węglowodanem jest laktoza, która występuję w podobnych ilościach. 

Witaminy i minerały

W tej kategorii mleko kozie ma przewagę nad mlekiem krowim. Obecność witamin jest podobna w obu mlekach, jednak mleko kozie jest bogatsze w witaminę A. Natomiast mleka krowie jest lepszym źródłem witaminy B12. Jeżeli chodzi o składniki mineralne to mleko kozie jest lepszym źródłem potasu, wapnia, sodu oraz fosforu.

Tłuszcze

Z reguły mleko kozie zawiera więcej tłuszczu niż mleko krowie, jednak tłuszcze mleka koziego są korzystniejsze. Budowę kuleczek tłuszczowych różni się, w mleku kozim są one mniejsze i łatwiej strawne. 

Może zainteresuje cię także:

Kazeina w mleku kozim

Czym jest kazeina?  Jest to główne białko mleka krowiego. Czasami może stanowić nawet 80% protein mlecznych. Dla osób bez alergii, kazeina jest bardzo ważna, gdyż dostarcza naszemu organizmowi fosforu oraz wapnia. Jest również bogata w aminokwasy. Jej wartość odżywcza jest prawie równa białkom mięsa. Kazeina wspomaga budowanie tkanki mięśniowej, przez co często spożywana jest przez […]

więcej...

Zalety koziego sera

Ser kozi staję się coraz częstszym wyborem konsumentów, ze względu na dużą zawartość wartości odżywczych oraz łatwo strawność. Powody dla których ludzie decydują się uzupełnić swoją dietę o sery kozie są różne, często jest to uczulenie na białka obecne w mleku krowim lub inne aspekty zdrowotne. Przed wdrożeniem produktów kozich do swojej diety warto zapoznać […]

więcej...

Facebook Instagram