Mleko kozie a krowie: które jest zdrowsze?

Bardzo często porównywane jest mleko kozie a krowie  – odwieczny dylemat o tym które z nich jest bardziej wartościowe. Wiele osób uważa, że to właśnie mleko kozie jest bardziej wartościowe, zdrowsze oraz odpowiednie dla alergików. Najlepiej jednak porównać ze sobą te dwa rodzaje mleka tak aby móc wyrobić sobie swoją własną opinię. 

Zawartość białka

Zawartość białka w obu rodzajach jest zbliżona, jednak mleko kozie ma nieco większą ilość białka. Mleka natomiast różnią się budową białka. Jeżeli mowa o białku serwatkowym, to w przeciwieństwie do mleka krowiego, mleko kozie nie zawiera  aminokwasu metioniny. Następna różnica to obecność białka alfa s1 kazeiny.  Ma ono silne działanie alergizujące i jest podstawowym białkiem w mleku krowim, natomiast w mleku kozim występuje ono w o wiele mniejszych ilościach. Te dwie różnica powodują, że osoby uczulone na mleko krowie tolerują mleko kozie.

mleko kozie

Laktoza

W obu rodzajach mleka węglowodanem jest laktoza, która występuję w podobnych ilościach. 

Witaminy i minerały

W tej kategorii mleko kozie ma przewagę nad mlekiem krowim. Obecność witamin jest podobna w obu mlekach, jednak mleko kozie jest bogatsze w witaminę A. Natomiast mleka krowie jest lepszym źródłem witaminy B12. Jeżeli chodzi o składniki mineralne to mleko kozie jest lepszym źródłem potasu, wapnia, sodu oraz fosforu.

Tłuszcze

Z reguły mleko kozie zawiera więcej tłuszczu niż mleko krowie, jednak tłuszcze mleka koziego są korzystniejsze. Budowę kuleczek tłuszczowych różni się, w mleku kozim są one mniejsze i łatwiej strawne. 

Może zainteresuje cię także:

Czym jest ser kozi długodojrzewający?

Ser kozi ma smak, który najczęściej opisywany jest jako ostry i cierpki. Oczywiście, sery kozie mogą mieć również łagodniejszy smak jednak wciąż będzie on intensywniejszy od smaku serów krowich. Podstawową różnica w smaku pomiędzy produktami kozimi a krowimi spowodowana jest smakiem mleka użytego do produkcji. Produkty kozie są wyraźniejsze w smaku oraz mają charakterystyczny zapach.  […]

więcej...

Ser kozi w plastrach: jak wygląda jego produkcja?

Ser kozi w plastrach jest serem półtwardym. Jego zwarta konsystencja pozwala na krojenie bloku sera na plastry. Sery kozie mają lekko słony, wyrazisty smak oraz korzenny, intensywny aromat. Mleko kozie nie zawiera karotenu więc sery kozie są naturalnie bielsze od serów krowich, są również mniej tłuste. Produkcja sera koziego Ser kozi w plastrach jest serem […]

więcej...

Facebook Instagram