Mleko i ser kozi: właściwości

Mleko kozie jest najczęściej spożywanym mlekiem na świecie, nie bez powodu! Jest bardziej kremowe i łagodne niż mleko krowie, oraz łatwiej się trawi. To tylko niektóre z właściwości mleka koziego, jeśli chcesz dowiedzieć się dlaczego warto wprowadzić je do diety, odpowiedź znajdziesz w tym artykule.

Właściwości mleka koziego. Dlaczego warto wprowadzić je do diety?

Mleko kozie kozi jest bardzo bogaty w białko, cynk oraz witaminy z grupy A i B. Jest on również bogaty w mikroelementy takie jak wapń, potas czy magnez. Te wartości są niezbędne dla naszego organizmu, wspierają one pracę serca, mózgu oraz nerek, ale również są potrzebne do budowy szkieletu.

Konsystencja mleka koziego składa się z małych cząsteczek tłuszczu, dlatego jest też łatwiej trawiony przez nasz organizm. Mleko kozie ma dużą zawartość prebiotyków, w szczególności oligosachardydów, co też wpływa  na łatwiejsze trawienie. Ciekawą i ważną cechą mleka koziego jest możliwość redukcji złego cholesterolu u osób z podwyższonym parametrem.

Mleko kozie, choć mniej popularne w Polce niż mleko krowie, można znaleźć w każdym supermarkecie, oraz coraz częściej w wielu mniejszych sklepach. Cena mleka koziego jest wyższa niż cena mleka krowiego, jednak dzięki swoim właściwościom jest uznawane za bardziej wartościowe.  Również przetwory z mleka koziego jak sery półtwarde, sery pleśniowe, sery do smarowania, czy jogurty też stają się coraz bardziej znane i ich gama rośnie z roku na rok. Jeśli nadal zastanawiasz się, dlaczego warto wprowadzić mleko kozie i jego przetwory do diety, spróbuj jak smakują! Delikatny i kremowy smak, plus wspaniałe właściwości zdrowotne… Mleko kozie ma dużo asów w zanadrzu!

Może zainteresuje cię także:

Ser kozi dla osób aktywnych

Nie ma wątpliwości, że kozi ser to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego sera z mleka krowiego. Różne korzyści zdrowotne wynikają z innej budowy komórek mleka. Różnice w mleku kozim, a krowim występują w strukturze lipidowej, tłuszczowej oraz w zawartości pierwiastków i witamin. Kozie mleko jest źródłem białka, fosforu, tłuszczu, laktozy i minerałów (zwłaszcza wapnia). Jego lipidy […]

więcej...

Jak przechowywać sery kozie, by zachować ich świeżość i aromat?

Sposób przechowywania serów kozich, aby smakowały tak jak od razu po otwarciu jest bardzo ważne. Sery, których nie przechowuje się w odpowiedni sposób tracą swój aromat, a nawet zaczynają zbierać inne aromaty pochodzące z lodówki. Konsystencja serów, których nie przechowuje się w odpowiedni sposób również zmienia się na gorsze. Dlatego zadbaj o świeżość serów, aby […]

więcej...

Facebook Instagram