Kto o nim nie słyszał? Mleko kozie jest najczęściej spożywanym mlekiem na świecie, nie bez powodu! Jest bardziej kremowe i łagodne niż mleko krowie oraz łatwiej się trawi. To tylko niektóre z właściwości mleka koziego, jeśli chcesz dowiedzieć się, dlaczego warto wprowadzić je do diety, odpowiedź znajdziesz w tym artykule.
Mleko kozie – co warto wiedzieć?
Mleko kozie cenione jest nie tylko przez wzgląd na swoje walory smakowe. Właściwości lecznicze mleka koziego sprawiają, że jest naturalnym wyborem wielu Polaków. Warto wprowadzać je do jadłospisu i spożywać naprzemiennie z mlekiem krowim. A jeśli źle reagujesz na mleko krowie lub szukasz jego alternatywy – kozie mleko sprawdzi się doskonale!
Właściwości mleka koziego. Dlaczego warto wprowadzić je do diety?
Mleko kozie jest bardzo bogate w składniki odżywcze i witaminy. Zaliczamy do nich między innymi:
- białko,
- cynk,
- witaminy z grupy A i B.
Jest on również bogaty w mikroelementy takie jak wapń, potas czy magnez. Te wartości są niezbędne dla naszego organizmu, wspierają one pracę serca, mózgu oraz nerek, ale również są potrzebne do budowy szkieletu.
Mleko kozie – właściwości zdrowotne
Konsystencja mleka koziego składa się z małych cząsteczek tłuszczu, dlatego jest też łatwiej trawiony przez nasz organizm. Mleko kozie ma dużą zawartość prebiotyków, w szczególności oligosachardydów, co też wpływa na łatwiejsze trawienie. Ciekawą i ważną cechą mleka koziego jest możliwość redukcji złego cholesterolu u osób z podwyższonym parametrem.
Mleko kozie – zalety
Wyjątkowy smak mleka koziego to oczywiście nie wszystko. Możesz po nie sięgnąć, jeśli zmagasz się z wrażliwym układem nerwowym. Zawarte w nim naturalne probiotyki sprawiają, że mikroflora jelit otrzymuje duże wsparcie.
Mleko kozie jest dla Ciebie, jeśli ważne są dla Ciebie produkty naturalnego pochodzenia. Kremowy smak mleka koziego świetnie komponuje się z wieloma potrawami. Zaletą mleka koziego jest jego uniwersalność. Możesz je wypić, ale mleko kozie jest także składnikiem wielu innych produktów – w tym na przykład serów. To doskonała alternatywa dla krowiego mleka. Kozie mleko ma właściwości lecznicze, które poprawią funkcjonowanie Twojego organizmu, a poza tym jest smaczne – Twoje kubki smakowe z pewnością będą zachwycone!
Mleko kozie czy mleko krowie?
Mleko kozie, choć mniej popularne w Polce niż mleko krowie, można znaleźć w każdym supermarkecie, oraz coraz częściej w wielu mniejszych sklepach. Cena mleka koziego jest wyższa niż cena mleka krowiego, jednak dzięki swoim właściwościom jest uznawane za bardziej wartościowe. Również przetwory z mleka koziego jak sery półtwarde, sery pleśniowe, sery do smarowania, czy jogurty też stają się coraz bardziej znane i ich gama rośnie z roku na rok. Jeśli nadal zastanawiasz się, dlaczego warto wprowadzić mleko kozie i jego przetwory do diety, spróbuj, jak smakują! Delikatny i kremowy smak, plus wspaniałe właściwości zdrowotne… Mleko kozie ma dużo asów w zanadrzu, o których możesz łatwo się przekonać!