Makaron z ulubionymi dodatkami, to szybki pomysł na pyszne danie! Przepis na makaron z kozim serem i sosem szpinakowym to wegetariański, aromatyczny i smaczny obiad. Na przygotowanie makaronu z kozim serem potrzebujesz około 30 min. Podane ilości składników, wystarczą dla 3/4 porcji.
Składniki:
- pół opakowania makaronu spaghetti
- opakowanie świeżego szpinaku baby (500g)
- ser kozi Meelania w porcji
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego
- pieprz, sól, curry
Wykonanie:
Przygotowanie makaronu z kozim serem i sosem szpinakowym zacznij od rozgrzania patelni z oliwą. Na rozgrzaną patelnię, wrzuć zgnieciony przez praskę czosnek. Uważaj, aby czosnek nie zrobił się brązowy, ponieważ zrobi się gorzki. Na patelnię dodaj całe opakowanie świeżego opakowania szpinaku. Jeśli nie jest umyty, umyj listki i odsącz wodę. Aby nasz przepis na makaron z kozim serem, miał sporo listków szpinaku w sosie dodajmy kolejną połowę opakowania. Liście szpinaku szybko tracą swoją objętość, dlatego nie smaż ich zbyt długo.
Ugotuj wodę na makaron w dużym garnku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Do liści szpinaku dodaj sól i pieprz do smaku. Ciekawym dodatkiem jest dodanie szczypty przyprawy curry do naszego makaronu z kozim serem. Następnie dodaj jogurt naturalny, zamieszaj jogurt ze szpinakiem. Ser kozi Meelania w porcji zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do sosu szpinakowego.
Poczekaj, aż ser kozi rozpuści się w sosie. Konsystencja powinna być kremowa i gęsta. Ugotowany makaron dodaj do sosu. Wymieszaj dokładnie, dodaj pieprzu jeśli uznasz, że jest to konieczne.
Makaron z kozim serem ułóż na głębokich talerzach, możesz posypać twardym serem dojrzewającym, na przykład Pecorino Romano. Smacznego!