Kazeina w mleku kozim – czym jest i jakie ma właściwości?

Kazeina to bardzo ważne białko mleczne. Występuje zarówno w mleku kozim, jak i krowim. Coraz częściej mówi się jednak o różnicach w składzie między tymi rodzajami mleka. Co wiemy o kazeinie w mleku kozim? Sprawdźmy!

Co to jest kazeina?

Kazeina to główne białko mleka krowiego. Czasami może stanowić nawet 80% jego protein mlecznych. Dla osób bez alergii kazeina jest bardzo ważną substancją, bo:

  • dostarcza naszemu organizmowi fosforu oraz wapnia;
  • jest bogata w aminokwasy;
  • jej wartość odżywcza jest bliska wartości odżywczej białek mięsa.
  • kazeina wspomaga również budowanie tkanki mięśniowej, przez co często spożywana jest przez sportowców.

Kazeina a alergie pokarmowe

Niestety niektóre osoby dotknięte mogą być alergią na kazeinę. Po jej spożyciu organizm wyzwala reakcję obronną i zaczyna produkować przeciwciała. Badania pokazują, że aż 60% alergii na białko jest związane z obecnością kazeiny. Kazeina jest obecna w wielu produktach mlecznych, ponieważ jest termostabilna. Oznacza to, że jej alergizujące właściwości nie znikają po obróbce termicznej. 

Gdzie występuje kazeina?

Kazeinę jest białkiem, które znajdziemy w produktach mlecznych. Należą więc do nich na przykład:

  • mleko krowie;
  • mleko kozie;
  • jogurty, kefiry, maślanki;
  • sery;
  • twarogi;
  • śmietana;
  • inne przetworzone produkty, w których znajduje się mleko.

Kazeina w mleku kozim 

Proporcje białek zawartych w mleku kozim zdecydowanie różnią się od proporcji białek w mleku krowim. Alergeny w mleku krowim występują zazwyczaj w większych stężeniach, dlatego właśnie wiele osób o wiele lepiej toleruje mleko kozie. Ilość kazeiny w mleku kozim jest wyjątkowo niska, zdarza się nawet, że jej stężenie jest bliskie zeru. Jak to możliwe?

Mleko kozie zawiera mniejszą frakcję αs-kazeiny, więcej frakcji β-kazeiny oraz niemalże identyczną ilość κ-kazeiny w porównaniu do mleka krowiego. Co najważniejsze, jego skład ma charakteryzuje się niską zawartością frakcji αs1-kazeina, która jest frakcją najbardziej alergizującą.

Czy kazeina jest zdrowa?

Kazeina jest pełnowartościowym i korzystnym dla organizmu białkiem, ale pod warunkiem, że nie mamy alergii. Do jej zalet możemy zaliczyć:

  • wsparcie w budowie masy mięśniowej;
  • działanie antykataboliczne;
  • wsparcie zdrowia kości;
  • dłuższe uczucie sytości.

Pamiętajmy jednak o tym, że jeśli masz alergię pokarmową albo nietolerancję, kazeina nie będzie dla Ciebie korzystna. W takich sytuacjach mleko kozie może być bardzo korzystną opcją. Rzadziej wywołuje reakcje alergiczne, jest łagodniejsze dla jelit i łatwiejsze do strawienia.

Kazeina w kozim mleku – FAQ

Czy w mleku kozim jest kazeina?

Tak, ale jej skład jest zdecydowanie różny od kazeiny z mleka krowiego. Ma bardzo niską zawartość αs1-kazeiny, która najczęściej wywołuje alergie.

Czy osoby z uczuleniem na krowie mleko mogą pić mleko kozie?

Mleko kozie może być lepiej tolerowane, ale nie w każdej sytuacji.

Czy obróbka cieplna niszczy kazeinę?

Nie, ponieważ kazeina jest termostabilna. Nie zadziała tutaj ani gotowanie, ani pasteryzacja czy pieczenie.

Może zainteresuje cię także:

Produkty z mleka koziego wśród nas. Które są najsmaczniejsze?

Produkty z mleka koziego zdobywają coraz większą popularność w Polsce i na świecie. Ich wyjątkowy smak, liczne wartości odżywcze i korzyści zdrowotne sprawiają, że stają się one alternatywą dla tradycyjnych produktów mlecznych z krowiego mleka. Jakie produkty z mleka koziego warto spróbować i które z nich są najsmaczniejsze? Przyjrzyjmy się bliżej temu tematowi. Dlaczego mleko […]

więcej...

Regulamin Konkursu

Regulamin Konkursu   § 1  Organizator 1. Organizatorem  Konkursu  jest spółka PPH  Temar  Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa  z siedzibą w Katowicach  (40-749)  przy ul. Tartacznej 34, wpisana do Krajowego  Rejestru  Sądowego  prowadzonego  przez  Sąd  Rejonowy  Katowice  – Wschód  w Katowicach, Wydział VIII  Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000511601, posiadająca  numer  identyfikacji  […]

więcej...

Facebook Instagram