Kazeina w mleku kozim

Czym jest kazeina? 

Kazeina to główne białko mleka krowiego. Czasami może stanowić nawet 80% jego protein mlecznych. Dla osób bez alergii, kazeina jest bardzo ważną substancją, gdyż dostarcza naszemu organizmowi fosforu oraz wapnia. Jest bogata w aminokwasy a jej wartość odżywcza jest bliska wartości odżywczej białek mięsa. Kazeina wspomaga również budowanie tkanki mięśniowej, przez co często spożywana jest przez sportowców.

Niestety niektóre osoby dotknięte mogą być alergią na kazeinę. Po jej spożyciu organizm wyzwala reakcję obronną i zaczyna produkować przeciwciała. Badania pokazują, że aż 60% alergii na białko jest związane z obecnością kazeiny. Kazeina jest obecna w wielu produktach mlecznych, ponieważ jest termostabilna. Oznacza to, że jej alergizujące właściwości nie znikają po obróbce termicznej. 

Kazeina w mleku kozim 

Proporcje białek zawartych w mleku kozim zdecydowanie różnią się od proporcji białek w mleku krowim. Alergeny w mleku krowim występują zazwyczaj w większych stężeniach, dlatego właśnie wiele osób o wiele lepiej toleruje mleko kozie. Ilość kazeiny w mleku kozim jest wyjątkowo niska, zdarza się nawet że jej stężenie jest bliskie zeru. Mleko kozie zawiera mniejszą frakcję αs-kazeiny, więcej frakcji β-kazeiny oraz niemalże identyczną ilość κ-kazeiny w porównaniu do mleka krowiego. Co najważniejsze, jego skład ma charakteryzuje się niską zawartością frakcji αs1-kazeina, która jest frakcją najbardziej alergizującą . 

Może zainteresuje cię także:

Regulamin Konkursu

Regulamin Konkursu   § 1  Organizator 1. Organizatorem  Konkursu  jest spółka PPH  Temar  Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa  z siedzibą w Katowicach  (40-749)  przy ul. Tartacznej 34, wpisana do Krajowego  Rejestru  Sądowego  prowadzonego  przez  Sąd  Rejonowy  Katowice  – Wschód  w Katowicach, Wydział VIII  Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000511601, posiadająca  numer  identyfikacji  […]

więcej...

Z czym jeść ser kozi? Poznaj trzy proste i pyszne przepisy!

Kozie sery to nie tylko smaczna, ale i zdrowa alternatywa dla innych rodzajów serów. Charakteryzują się delikatnym smakiem i są bogate w cenne składniki odżywcze. Dla osób, które poszukują pomysłów na to, z czym jeść ser kozi, przygotowaliśmy trzy proste i pyszne przepisy. Idealnie sprawdzą się zarówno ser kozi miękki, jak i ser kozi twardy. […]

więcej...

Facebook Instagram