Jakie zalety ma żywność ekologiczna?

Podczas wyboru produktów spożywczych mamy do dostęp do szerokiego asortymentu. Żywność pochodzi od różnych producentów z różnych stron świata, dlatego należy przywiązać szczególną uwagę do kupowanych przez nas produktów. Od naszego sposobu żywienia zależy nasze samopoczucie oraz zdrowie naszego organizmu, dlatego warto świadomie wybierać produkty, które będą miały wpływ na nasz organizm. Bazą produktów, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm jest żywność ekologiczna. 

żywność ekologiczna

Ekologiczne odżywianie – na czym polega?

Produkty BIO zawsze posiadają certyfikowane oznakowanie, które daję nam gwarancję że dany produkt został wyprodukowany w sposób spełniający listę wymagań. Przykładem takiego oznakowanie jest „Euroliść”. Posiadanie takiego oznakowania, oznacza iż producenci żywności ekologicznej oraz rolnicy, którzy dostarczyli surowce, spełniają obowiązujące w całej Unii Europejskiej ścisłe wytyczne. Daję nam również gwarancję, że produkt zawiera co najmniej 95% składników organicznych. Żywność BIO nie jest poddawana, żadnej obróbce która, mogłaby mieć wpływ na witaminy i minerały obecne w produkcie. Nie podlega również procesowi, który zmieniłby skład chemiczny, wygląd i właściwości produktu.

Żywność ekologiczna – zalety 

  1. Brak zawartości sztucznych dodatków.
  2. Zawiera więcej substancji odżywczych
  3. Jest lepszej jakości, dzięki procesowi produkcji przebiagjąchemu w najwyższych standardach.
  4. Jest lepsza dla środowiska, ponieważ podczas jej produkcji nie są używane szkodliwe nawozy.
  5. Ma lepsze walory smakowe. 

Może zainteresuje cię także:

Sery kozie dla dzieci: przepisy dla najmłodszych

Wybierając dla swojego dziecka produkty spożywcze kierujemy się dobrym składem, naturalnym pochodzeniem i zbilansowanymi wartościami. Rodzice muszą także zważać uwagę na alergie pokarmowe swoich dzieci. Najczęściej to właśnie w dziecięcym wieku ujawniają się alergie i nietolerancje na nabiał, gluten i inne składniki. Jeśli dziecko nie wykazuje problemów żywieniowych można poszerzać dietę malucha o nowe produkty. […]

więcej...

Jak ser kozi może przyczynić się do poprawy trawienia i zdrowia jelit?

Mleko kozie i jego przetwory – w tym kozi ser – są najczęściej kupowanymi produktami zaraz po produktach z mleka krowiego. Prozdrowotne aspekty mleka i serów kozich są rozmaite. Analiza składu i wartości odżywczych mleka koziego i serów kozich potwierdza większą zawartość białka serwatkowego niż w mleku krowim. Duża zawartość białka serwatkowego przyczynia się do […]

więcej...

Facebook Instagram