Jakie zalety ma żywność ekologiczna?

Podczas wyboru produktów spożywczych mamy do dostęp do szerokiego asortymentu. Żywność pochodzi od różnych producentów z różnych stron świata, dlatego należy przywiązać szczególną uwagę do kupowanych przez nas produktów. Od naszego sposobu żywienia zależy nasze samopoczucie oraz zdrowie naszego organizmu, dlatego warto świadomie wybierać produkty, które będą miały wpływ na nasz organizm. Bazą produktów, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm jest żywność ekologiczna. 

Ekologiczne odżywianie – na czym polega?

Produkty BIO zawsze posiadają certyfikowane oznakowanie, które daję nam gwarancję że dany produkt został wyprodukowany w sposób spełniający listę wymagań. Przykładem takiego oznakowanie jest „Euroliść”. Posiadanie takiego oznakowania, oznacza iż producenci żywności ekologicznej oraz rolnicy, którzy dostarczyli surowce, spełniają obowiązujące w całej Unii Europejskiej ścisłe wytyczne. Daję nam również gwarancję, że produkt zawiera co najmniej 95% składników organicznych. Żywność BIO nie jest poddawana, żadnej obróbce która, mogłaby mieć wpływ na witaminy i minerały obecne w produkcie. Nie podlega również procesowi, który zmieniłby skład chemiczny, wygląd i właściwości produktu.

Żywność ekologiczna – zalety 

  1. Brak zawartości sztucznych dodatków.
  2. Zawiera więcej substancji odżywczych
  3. Jest lepszej jakości, dzięki procesowi produkcji przebiagjąchemu w najwyższych standardach.
  4. Jest lepsza dla środowiska, ponieważ podczas jej produkcji nie są używane szkodliwe nawozy.
  5. Ma lepsze walory smakowe. 

Może zainteresuje cię także:

Przepisy na zapiekanki z kozim serem

Przepis na tartę grzybową z serem kozim Składniki na ciasto na spod: -150 g mąki pszennej -50 g mielonych orzechów włoskich -1 żółtko -100 g masła -Sól, pół lyzeczki -pół łyżeczki tymianku -pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy orzechy, żółtko i posiekane masło. Dodajemy tez przyprawy, wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie trudność […]

więcej...

Przepis na carpaccio z buraka z serem kozim

Burak z serem kozim to znakomite połączenie, które zachwyci nawet osoby nieprzepadające za tymi składnikami.  W postaci carpaccio tworzą lekką i smaczną przystawkę. Carpaccio z buraka z serem kozim może być również częścią menu na nadchodzące święta.  Składniki 2 buraki Rukola Oliwa z oliwek Ocet balsamiczny  Sok z cytryny 40g orzechów włoskich 100g sera koziego […]

więcej...

Facebook Instagram