Jakie zalety ma żywność ekologiczna?

Podczas wyboru produktów spożywczych mamy do dostęp do szerokiego asortymentu. Żywność pochodzi od różnych producentów z różnych stron świata, dlatego należy przywiązać szczególną uwagę do kupowanych przez nas produktów. Od naszego sposobu żywienia zależy nasze samopoczucie oraz zdrowie naszego organizmu, dlatego warto świadomie wybierać produkty, które będą miały wpływ na nasz organizm. Bazą produktów, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm jest żywność ekologiczna. 

żywność ekologiczna

Ekologiczne odżywianie – na czym polega?

Produkty BIO zawsze posiadają certyfikowane oznakowanie, które daję nam gwarancję że dany produkt został wyprodukowany w sposób spełniający listę wymagań. Przykładem takiego oznakowanie jest „Euroliść”. Posiadanie takiego oznakowania, oznacza iż producenci żywności ekologicznej oraz rolnicy, którzy dostarczyli surowce, spełniają obowiązujące w całej Unii Europejskiej ścisłe wytyczne. Daję nam również gwarancję, że produkt zawiera co najmniej 95% składników organicznych. Żywność BIO nie jest poddawana, żadnej obróbce która, mogłaby mieć wpływ na witaminy i minerały obecne w produkcie. Nie podlega również procesowi, który zmieniłby skład chemiczny, wygląd i właściwości produktu.

Żywność ekologiczna – zalety 

  1. Brak zawartości sztucznych dodatków.
  2. Zawiera więcej substancji odżywczych
  3. Jest lepszej jakości, dzięki procesowi produkcji przebiagjąchemu w najwyższych standardach.
  4. Jest lepsza dla środowiska, ponieważ podczas jej produkcji nie są używane szkodliwe nawozy.
  5. Ma lepsze walory smakowe. 

Może zainteresuje cię także:

Właściwości kosmetyczne mleka koziego

Mleko kozie zyskało uznanie na świecie, dzięki świetnym właściwościom prozdrowotnym w diecie. A jeśli jesteś fanem naturalnej pielęgnacji skóry, to też powinieneś sięgnąć po kozie mleko. Aktualnie produkty z kozim mlekiem, to już nie nisza w produktach beauty. Jednym z najpopularniejszych składników w branży produktów do pielęgnacji skóry. Eksperci twierdzą, że kozie mleko jest doskonałym […]

więcej...

Przepisy na zupy z serem kozim

Ser kozi to wyjątkowy gatunek sera, który ma coraz większe zastosowanie w kuchni… i całe szczęście, bo jest świetnym dodatkiem do dań! Ma wyraźny smak, choć w zależności od rodzaju różni się intensywnością. Aromat sera koziego też różni się w zależności od rodzaju, najbardziej charakterystycznie pachną sery kozie pleśniowe. Sery kozie świetnie nadają się do […]

więcej...

Facebook Instagram