Jakie zalety ma żywność ekologiczna?

Podczas wyboru produktów spożywczych mamy do dostęp do szerokiego asortymentu. Żywność pochodzi od różnych producentów z różnych stron świata, dlatego należy przywiązać szczególną uwagę do kupowanych przez nas produktów. Od naszego sposobu żywienia zależy nasze samopoczucie oraz zdrowie naszego organizmu, dlatego warto świadomie wybierać produkty, które będą miały wpływ na nasz organizm. Bazą produktów, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm jest żywność ekologiczna. 

żywność ekologiczna

Ekologiczne odżywianie – na czym polega?

Produkty BIO zawsze posiadają certyfikowane oznakowanie, które daję nam gwarancję że dany produkt został wyprodukowany w sposób spełniający listę wymagań. Przykładem takiego oznakowanie jest „Euroliść”. Posiadanie takiego oznakowania, oznacza iż producenci żywności ekologicznej oraz rolnicy, którzy dostarczyli surowce, spełniają obowiązujące w całej Unii Europejskiej ścisłe wytyczne. Daję nam również gwarancję, że produkt zawiera co najmniej 95% składników organicznych. Żywność BIO nie jest poddawana, żadnej obróbce która, mogłaby mieć wpływ na witaminy i minerały obecne w produkcie. Nie podlega również procesowi, który zmieniłby skład chemiczny, wygląd i właściwości produktu.

Żywność ekologiczna – zalety 

  1. Brak zawartości sztucznych dodatków.
  2. Zawiera więcej substancji odżywczych
  3. Jest lepszej jakości, dzięki procesowi produkcji przebiagjąchemu w najwyższych standardach.
  4. Jest lepsza dla środowiska, ponieważ podczas jej produkcji nie są używane szkodliwe nawozy.
  5. Ma lepsze walory smakowe. 

Może zainteresuje cię także:

Ser kozi dla osób aktywnych

Nie ma wątpliwości, że kozi ser to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego sera z mleka krowiego. Różne korzyści zdrowotne wynikają z innej budowy komórek mleka. Różnice w mleku kozim, a krowim występują w strukturze lipidowej, tłuszczowej oraz w zawartości pierwiastków i witamin. Kozie mleko jest źródłem białka, fosforu, tłuszczu, laktozy i minerałów (zwłaszcza wapnia). Jego lipidy […]

więcej...

Jak przechowywać sery kozie, by zachować ich świeżość i aromat?

Sposób przechowywania serów kozich, aby smakowały tak jak od razu po otwarciu jest bardzo ważne. Sery, których nie przechowuje się w odpowiedni sposób tracą swój aromat, a nawet zaczynają zbierać inne aromaty pochodzące z lodówki. Konsystencja serów, których nie przechowuje się w odpowiedni sposób również zmienia się na gorsze. Dlatego zadbaj o świeżość serów, aby […]

więcej...

Facebook Instagram