Jak wygląda produkcja sera koziego?

Sery kozie zdobywają serca coraz większej liczby konsumentów. Są cenione za swoje wartości odżywcze oraz ciekawy smak. Kupując produkty w sklepie rzadko zastanawiamy się jaką drogę musiały przebyć zanim trafiły na półki sklepowe. Ten artykuł pozwoli Wam zapoznać się z tym jak wygląda produkcja serów kozich. 

ser kozi

Produkcja sera koziego jest bardzo podobno do produkcji serów na bazie innych rodzai mleka. Jak w przypadku każdego sera, podstawą jest mleko. W obecnych czasach do produkcji serów używa się mleka pasteryzowanego. Surowiec musi być poddany działaniu wysokiej temperatury. Mleko kozie jest  bardzo niehomogeniczne, dlatego konieczna jest pasteryzacja. Gdy mamy już mleko to może zacząć produkcje sera. Mleko kozie podgrzewamy do temperatury ok. 33 stopni C. Następnie dodajemy do niego podpuszczkę, która za około godzinie sprawia że mleko zaczyna gęstnieć i umożliwia oddzielenie serwatki. Gotowa masa jest obalana i umieszczana w foremkach, które nadają jej konkretnego kształtu. Tak przygotowana masa od razu nadaję się do konsumpcji, jednak  najlepiej odczekać około tygodnia by ser mógł nabrać odpowiedniej konsystencji oraz aromatu. Dopiero po okresie ponad 3 tygodni ser wyjmuję się z foremki. Sery kozie mogą również leżakować i dojrzewać w odpowiednich warunkach. Musi to być chłodne i wentylowane pomieszczenie o wilgotności około 80%. 

Może zainteresuje cię także:

Przepis na roladki z szynką parmeńską i serem kozim

Przekąski z serem kozim to pyszna alternatywa dla tradycyjnych przekąsek. Ser kozi charakteryzuję się wyrazistszym smakiem od sera krowiego oraz specyficznym zapachem. Ser kozi jest łatwostrawny i bogaty w witaminy, a na dodatek jest mniej alergizujący więc przypadnie do gustu wszystkim gościom. Bardzo często smak sera koziego opisywany jest jako ostry i cierpki. Jednak sery […]

więcej...

Ekologiczna hodowla kóz

Intensyfikacja chowu zwierząt spowodowała zachwianie relacji pomiędzy zwierzętami a przyrodą. Ekologiczna hodowla ma na celu przywrócenie tej równowagi. Produkty ekologiczne stają się coraz popularniejsze, a konsumenci stają się bardziej świadomi korzyści jakie niosą za sobą te produkty. Wzrasta świadomość środowiskowa oraz zdrowotna. Oczywiście, by produkt mógł być nazywany produktem ekologiczny to musi pochodzić z gospodarstwa […]

więcej...

Facebook Instagram