Jak wygląda produkcja sera koziego?

Sery kozie zdobywają serca coraz większej liczby konsumentów. Są cenione za swoje wartości odżywcze oraz ciekawy smak. Kupując produkty w sklepie rzadko zastanawiamy się jaką drogę musiały przebyć zanim trafiły na półki sklepowe. Ten artykuł pozwoli Wam zapoznać się z tym jak wygląda produkcja serów kozich. 

ser kozi

Produkcja sera koziego jest bardzo podobno do produkcji serów na bazie innych rodzai mleka. Jak w przypadku każdego sera, podstawą jest mleko. W obecnych czasach do produkcji serów używa się mleka pasteryzowanego. Surowiec musi być poddany działaniu wysokiej temperatury. Mleko kozie jest  bardzo niehomogeniczne, dlatego konieczna jest pasteryzacja. Gdy mamy już mleko to może zacząć produkcje sera. Mleko kozie podgrzewamy do temperatury ok. 33 stopni C. Następnie dodajemy do niego podpuszczkę, która za około godzinie sprawia że mleko zaczyna gęstnieć i umożliwia oddzielenie serwatki. Gotowa masa jest obalana i umieszczana w foremkach, które nadają jej konkretnego kształtu. Tak przygotowana masa od razu nadaję się do konsumpcji, jednak  najlepiej odczekać około tygodnia by ser mógł nabrać odpowiedniej konsystencji oraz aromatu. Dopiero po okresie ponad 3 tygodni ser wyjmuję się z foremki. Sery kozie mogą również leżakować i dojrzewać w odpowiednich warunkach. Musi to być chłodne i wentylowane pomieszczenie o wilgotności około 80%. 

Może zainteresuje cię także:

Jak ser kozi może przyczynić się do poprawy trawienia i zdrowia jelit?

Mleko kozie i jego przetwory – w tym kozi ser – są najczęściej kupowanymi produktami zaraz po produktach z mleka krowiego. Prozdrowotne aspekty mleka i serów kozich są rozmaite. Analiza składu i wartości odżywczych mleka koziego i serów kozich potwierdza większą zawartość białka serwatkowego niż w mleku krowim. Duża zawartość białka serwatkowego przyczynia się do […]

więcej...

Deska serów z serem kozim w roli głównej

Deska serów to świetna propozycja na spotkanie ze znajomymi, na specjalną okazję lub na romantyczny wieczór. Do skomponowania deski serów możesz wybrać różne rodzaje serów, takie jak półtwarde, pleśniowe czy świeże. Możesz także skomponować deskę serów pod względem rodzaju mleka użytego do wyrobu serów. Wybierz kozi ser do skomponowania deski serów, a zapewnisz sobie i […]

więcej...

Facebook Instagram