Jak wygląda produkcja sera koziego?

Sery kozie zdobywają serca coraz większej liczby konsumentów. Są cenione za swoje wartości odżywcze oraz ciekawy smak. Kupując produkty w sklepie rzadko zastanawiamy się jaką drogę musiały przebyć zanim trafiły na półki sklepowe. Ten artykuł pozwoli Wam zapoznać się z tym jak wygląda produkcja serów kozich. 

Produkcja sera koziego jest bardzo podobno do produkcji serów na bazie innych rodzai mleka. Jak w przypadku każdego sera, podstawą jest mleko. W obecnych czasach do produkcji serów używa się mleka pasteryzowanego. Surowiec musi być poddany działaniu wysokiej temperatury. Mleko kozie jest  bardzo niehomogeniczne, dlatego konieczna jest pasteryzacja. Gdy mamy już mleko to może zacząć produkcje sera. Mleko kozie podgrzewamy do temperatury ok. 33 stopni C. Następnie dodajemy do niego podpuszczkę, która za około godzinie sprawia że mleko zaczyna gęstnieć i umożliwia oddzielenie serwatki. Gotowa masa jest obalana i umieszczana w foremkach, które nadają jej konkretnego kształtu. Tak przygotowana masa od razu nadaję się do konsumpcji, jednak  najlepiej odczekać około tygodnia by ser mógł nabrać odpowiedniej konsystencji oraz aromatu. Dopiero po okresie ponad 3 tygodni ser wyjmuję się z foremki. Sery kozie mogą również leżakować i dojrzewać w odpowiednich warunkach. Musi to być chłodne i wentylowane pomieszczenie o wilgotności około 80%. 

Może zainteresuje cię także:

Jak zrobić sos z serem kozim?

Sos z serem kozim może być ciekawym urozmaiceniem wielu dań. Możemy go dodać do makaronów, mięs, sałatek lub nawet pizzy. Kozie sery w postaci sosu mogą być również ciekawym sposobem na przekonanie się do smaków kozich serów. Przepis na sos z serem kozim jest szybki, a wszystkie składniki z pewnością znajdziesz w swojej lodówce.  Składniki […]

więcej...

Czym jest ser kozi długodojrzewający?

Ser kozi ma smak, który najczęściej opisywany jest jako ostry i cierpki. Oczywiście, sery kozie mogą mieć również łagodniejszy smak jednak wciąż będzie on intensywniejszy od smaku serów krowich. Podstawową różnica w smaku pomiędzy produktami kozimi a krowimi spowodowana jest smakiem mleka użytego do produkcji. Produkty kozie są wyraźniejsze w smaku oraz mają charakterystyczny zapach.  […]

więcej...

Facebook Instagram