Sposób przechowywania serów kozich, aby smakowały tak jak od razu po otwarciu jest bardzo ważne. Sery, których nie przechowuje się w odpowiedni sposób tracą swój aromat, a nawet zaczynają zbierać inne aromaty pochodzące z lodówki. Konsystencja serów, których nie przechowuje się w odpowiedni sposób również zmienia się na gorsze. Dlatego zadbaj o świeżość serów, aby cieszyć się nimi przez długi czas. Poniżej znajdziesz kilka porad jak przechowywać sery, aby zachować ich świeżość i aromat.
Porada nr 1. Jak przechowywać ser po otwarciu?
Gdy opakowanie sera, często folia jest już otwarta to użyj innego opakowania do przechowywania. W przeciwnym razie ser straci bardzo dużo ze swoich smakowych walorów! Radzimy, aby ser najpierw owinąć w papier do pieczenia a następnie wsadzić do pojemnika plastikowego z pokrywką. Pojemnik wyłóż ręcznikiem kuchennym. Tak szczelne zapakowanie sera pozwoli na zachowanie oryginalnego smaku i zapachu. Jeśli nie masz miejsca w lodówce na pojemnik to włóż kawałek sera do worka strunowego i daj do środka dwie kostki cukru. Ta sztuczka pomaga w regulacji wilgotności w środku opakowania.
Porada nr 2. W której części lodówki przechowywać ser?
Ser należy przechowywać w lodówce w jej górnej części. Temperatura powinna być na poziomie 4-5 stopni Celcjusza. Świeże sery, które były oryginalnie zapakowane w solance nadal przechowuj w oryginalnej zalewie po otwarciu. Jeśli zauważysz zmianę w wyglądzie sera, mimo jego odpowiedniego przechowywania nie powinno Cię to niepokoić od razu. Sery twarde, takie jak Parmigiano Reggiano staną się jeszcze twardsze niż na początku. Sery miękkie w miarę upływu czasu przechowywania staną się miększe.
Porada nr 3. Czy ser można mrozić?
Jeśli jesteś pewny, że nie zdążysz zjeść sera przed upływem terminu ważności to możesz zamrozić zdecydować się na zamrożenie sera. Ser twardy można przechowywać w zamrażarce nie dłużej niż 3 msc. Ser najlepiej mrozić w jednym kawałku. Sery mrożone w plastrach po rozmrożeniu kruszą się, przez co nie będą nadawały się jako dodatek na kanapki. Niestety, ser po wyciągnięciu z zamrażarki może stracić na wyglądzie. Najczęściej zdarza się, że ser obsechł. W takim wypadku warto wypróbować sposób z namoczeniem sera w mleku na około godzinę. To powinno pomóc mu odzyskać swój pierwotny wygląd.